Με το πρώτο φως της… ημέρας φάνηκε η τεράστια καταστροφή που υπέστη το εμβληματικό κτήριο το οποίο άλλοτε φιλοξενούσε το Πολεμικό Μουσείο στα Χανιά.

Η φωτιά ήταν καταστροφική, καθώς δεν άφησε σχεδόν τίποτε όρθιο στο πέρασμά της. Η στέγη κατέρρευσε, ενώ μόνο η πρόσοψη έχει μείνει όρθια θυμίζοντας ότι σε εκείνο το σημείο, στη συμβολή των οδών Ι. Σφακιανάκη και Τζανακάκη, υπήρχε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της νεότερης ιστορίας των Χανίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οργή και απογοήτευση στην τοπική κοινωνία

Από χθες η τοπική κοινωνία είναι… μουδιασμένη, καθώς δεν μπορεί να πιστέψει το μέγεθος της καταστροφής στο ιστορικό κτήριο του Πολεμικού Μουσείου.

Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα που προκαλούν οργή και απογοήτευση στους κατοίκους αλλά και στους τοπικούς φορείς.

Η μεγαλύτερη απορία που εκφράζεται από τους πολίτες είτε μέσω αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είτε μέσω δηλώσεων εκπροσώπων των τοπικών αρχών είναι για ποιον λόγο το συγκεκριμένο κτήριο – που αποτελούσε κόσμημα για την πόλη- είχε αφεθεί στη… μοίρα του.

Το ιστορικό κτήριο – σύμβολο των Χανίων

Πρόκειται για ένα κτήριο το οποίο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ι. Σφακιανάκη και Τζανακάκη δίπλα στον Δημοτικό Κήπο στα Χανιά.

Χτίστηκε το 1870 σε σχέδια του Ιταλού αρχιτέκτονα Μακούζο και χρησιμοποιήθηκε ως κτήριο των ιταλικών στρατώνων, ενώ αποτελούσε ένα από τα χαρακτηριστικότερα μνημεία της πόλης, το οποίο είχε κριθεί διατηρητέο.

Στη σύγχρονη εποχή αποτελούσε τη στέγη του Πολεμικού Μουσείου στα Χανιά, ωστόσο τα τελευταία χρόνια δεν λειτουργούσε, με τα εκθέματα να έχουν μεταφερθεί στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας.

Το κτήριο υπάγεται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ενώ συνεχόμενες ήταν οι προσπάθειες της δημοτικής αρχής να περιέλθει το κτίσμα στην αρμοδιότητά της προκειμένου να στεγάσει τον Δήμο Χανίων.

Ανθρώπινο «χέρι» βλέπουν πίσω από τη φωτιά οι Αρχές

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Πυροσβεστικής για να βρουν τα αίτια της φωτιάς, ενώ οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως η πυρκαγιά είναι αποτέλεσμα ανθρώπινου παράγοντα.

Το κτήριο του Πολεμικού Μουσείου -αν και για τους υπευθύνους θεωρούνταν σφραγισμένο – χρησιμοποιούνταν από διαφόρους ως κατάλυμα.

Μάλιστα, οι Αρχές έχουν προχωρήσει στην προσαγωγή ενός ατόμου που έμενε στο κτήριο, ωστόσο δεν είναι ακόμα γνωστό αν ευθύνεται για τη φωτιά.

Πηγή: cretapost.gr

Δείτε ακόμη: Εικόνα καταστροφής: Η φωτιά στο Πολεμικό Μουσείο από ψηλά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης