Αποστολή/φωτορεπορτάζ: Χάρης Γκίκας

Σε τραγωδία εξελίχθηκε η καταιγίδα που έπληξε από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής την Εύβοια, με ολόκληρα χωριά να πλημμυρίζουν, εκατοντάδες πολίτες να εγκλωβίζονται από τους ορμητικούς χειμάρρους και δυστυχώς επτά ανθρώπους να πνίγονται. Ακόμη ένας άνθρωπος αγνοείται και πραγματοποιείται έρευνα για τον εντοπισμό του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Χαρδαλιά που βρίσκεται στα Βασιλικά Ευβοίας, οι τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα Πολιτικά: Ένα μωρό 8 μηνών, μια 86χρονη και ένας 85χρονος. Οι ηλικιωμένοι πνίγηκαν μέσα στο σπίτι τους (διέμεναν σε ξεχωριστά σπίτια). Οι γονείς του άτυχου βρέφους παραθέριζαν στην περιοχή και δεν πρόλαβαν να το διασώσουν. Ακόμη τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι «είναι μια δύσκολη μέρα μετά από μια δύσκολη νύχτα» και αναφέρθηκε στη μεγάλη μάχη που έδωσαν οι άνθρωποι του κρατικού μηχανισμού κάτω από δύσκολες συνθήκες. Όπως δε επισήμανε «βρισκόμαστε μπροστά σε φαινόμενα για τα οποία χρειάζεται να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό για να φτιάξουμε δομές που να μπορούν να τα αντιμετωπίσουν».

Ερωτώμενος γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε ο μηχανισμός προειδοποίησης του 112, ο Νίκος Χαρδαλιάς απάντησε ότι αυτό ήταν μια συνειδητή απόφαση, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα δημιουργούνταν πανικός και θα είχαμε «εκατόμβη». «Είχαμε ετοιμάσει το 112. Κριτική ασκούν όσοι δεν τόλμησαν να εφαρμόσουν το 112… Είναι επιχειρησιακό εργαλείο, δεν είναι πανάκεια», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τόνισε δε ότι η μετεωρολογική πρόβλεψη έκανε λόγο για τη 63 χιλιοστά βροχής, ενώ έπεσαν τελικά περισσότερα από 300, με αποτέλεσμα να προκληθεί αυτό το απρόβλεπτο γεγονός. Συγκεκριμένα στον σταθμό της Στενής Ευβοίας καταγράφηκαν 300 χιλιοστά βροχής σε μόλις οκτώ ώρες, σύμφωνα με τους μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr έως το πρωί της Κυριακής, της πέμπτης και τελευταίας ημέρας της κακοκαιρίας «Θάλειας».

Δεκάδες διασώσεις από την Πυροσβεστική

Στο νησί επιχειρεί μεγάλη πυροσβεστική δύναμη – 83 πυροσβέστες με 31 οχήματα και 3 διασωστικές λέμβους από την 1η, την 7η και την 8η ομάδα της ΕΜΑΚ. Επίσης έχει κινητοποιηθεί και ελικόπτερο. Μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής η υπηρεσία είχε προβεί σε 35 διασώσεις εγκλωβισμένων και μεταφορά τους σε ασφαλές σημείο, ενώ οι κλήσεις για απάντληση υδάτων από κατοικίες έχουν ξεπεράσεις τις 140. Συνδρομή παρέχει το Λιμενικό Σώμα με ένα πλωτό μέσο και ένα ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης και η Τοπική Αυτοδιοίκηση με μηχανήματα έργου. Ακόμη τέσσερα άτομα διασώθηκαν από ελικόπτερο.

Ο φακός του zougla.gr κατέγραψε εικόνες με τις δραματικές διασώσεις δεκάδων πολιτών από Πυροσβέστες και ελικόπτερα. 

Τα Ψαχνά «θάφτηκαν» στη λάσπη

Εικόνες καταστροφής καταγράφει ο φακός του zougla.gr στα Ψαχνά Ευβοίας, έπειτα από την καταιγίδα που προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες και τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων. Στο χωριό όπως θα δείτε τόνοι λάσπης έχουν καλύψει σχεδόν τα πάντα προκαλώντας μεγάλες καταστροφές, ενώ ΙΧ έχουν αναποδογυρίσει.

Ο ποταμός που διέρχεται έχει υπερχειλίσει, επιβαρύνοντας ιδιαίτερα την κατάσταση. Οι κάτοικοι σε απόγνωση βρίσκονται στους δρόμους και προσπαθούν να περισώσουν ότι… σώζεται.

Δείτε τις εικόνες:

 

 

«Αποκάλυψη» και στα Πολιτικά

Ο φακός του zougla.gr βρέθηκε και στα Πολιτικά και η εικόνα που μεταδίδουμε από τον τόπο όπου το πρωί έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι από τις έντονες πλημμύρες, είναι απελπιστική.

Δείτε το βίντεο και τις φωτογραφίες:

 

Δείτε το βίντεο με τον απεγκλωβισμό 80χρονης:

 

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης