Σε κλοιό κορωνοϊού βρίσκονται η Αττική και η βόρεια Ελλάδα «σηκώνοντας» το μεγαλύτερο βάρος στην πανδημία του Covid-19 με την κατάσταση, ειδικά στη Θεσσαλονίκη, να είναι ιδιαιτέρως σοβαρή.

Την κρισιμότητα της κατάστασης επιβεβαίωσε χθες και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος έκανε λόγο για «υγειονομική βόμβα» στη συμπρωτεύουσα, καθώς ο δείκτης θετικότητας έχει σκαρφαλώσει σε υψηλό ποσοστό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα ο κ. Κικίλιας ανέφερε πως, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΠΘ, η θετικότητα στη Θεσσαλονίκη φτάνει το 32%! Ο αριθμός είναι υπερβολικά μεγάλος και, όπως τόνισε, «αυτό εξηγεί και το lockdown, όμως πρέπει να προβληματίσει όλους μας για τον τρόπο που συμπεριφερθήκαμε το τελευταίο διάστημα και πώς εκτάθηκε η νόσος».

Αναφερόμενος στην προσπάθεια του υπουργείου για να μπουν νέες κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία της πόλης, σημείωσε πως «το σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη δέχεται πολύ μεγάλη πίεση, όπου κάποιοι έσπευσαν να πουν ότι θα αφήσουμε τον κόσμο αβοήθητο ή επιλέγουμε ποιους διασωληνώνουμε ή μπαίνουν στις ΜΕΘ».

Πάντως ενδεικτικό είναι το γεγονός πως χθες η Θεσσαλονίκη μέτρησε 652 κρούσματα, αριθμό μεγαλύτερο από αυτόν της Αττικής (588), ενώ τα στοιχεία από τα λύματα τις τελευταίες εβδομάδες στη συμπρωτεύουσα «μαρτυρούν» και το ποσοστό θετικότητας που ανέφερε χθες ο κ. Κικίλιας, καθώς προ δύο εβδομάδων είχαν φτάσει το 290%, σύμφωνα με την έρευνα του ΑΠΘ, ποσοστό, που όπως αναφέρθηκε χθες, συνεχίζει να μεγαλώνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι μετρήσεις στα λύματα δείχνουν ότι απέχουμε πολύ από την επιπεδοποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης. Ίσως η διαφορά με τα ανακοινωθέντα μειούμενα κρούσματα να οφείλεται είτε στο ότι αυξήθηκε το ιικό φορτίο των συμπτωματικών, είτε στο ότι υπάρχει πλέον μεγάλος αριθμός ασυμπτωματικών, είτε σε συνδυασμό των δύο αυτών περιπτώσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής του Τμήματος Χημείας και μέλος της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ, Θεόδωρος Καραπάντσιος.

«Σε αυτή τη φάση της πανδημίας, τα ευρήματα δεν μας εκπλήσσουν. Η τάση παραμένει αυξητική και αποτυπώνει τη μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Όταν τα μέτρα που έχουν ληφθεί αρχίσουν να αποδίδουν, θα σταματήσει σε πρώτη φάση να έχει εκθετικό χαρακτήρα η αύξηση, πριν σταθεροποιηθεί και αντιστραφεί η τάση προς μία πτωτική πορεία. Ελπίζουμε πως οι μετρήσεις των επόμενων δύο εβδομάδων θα αρχίσουν να δείχνουν αυτή την πορεία» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από την πλευρά του ο πρύτανης του ΑΠΘ και συντονιστής της ερευνητικής ομάδας, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

Κραυγή απόγνωσης από το ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης

Αίσθηση προκάλεσαν χθες οι πληροφορίες από τη Β. Ελλάδα και συγκεκριμένα από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης για πλήρη αδυναμία του συστήματος ΕΣΥ να απορροφήσει περισσότερους ασθενείς σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Εργαζόμενοι στο ΑΧΕΠΑ αποκαλύπτουν πως τη Δευτέρα το βράδυ δόθηκε και η τελευταία διαθέσιμη κλίνη για Covid σε ασθενή με κορωνοϊό.

Την Τρίτη 10 Νοεμβρίου άρχισε η εφημερία του νοσοκομείου, που σημαίνει πως αναμένεται η διακομιδή ασθενών από όλη τη βόρεια Ελλάδα. Με επίσημη ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ επιβεβαίωσε τις παραπάνω πληροφορίες και προχώρησε στην πλήρη περιγραφή της κατάστασης ανά νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ως προς τις δυνατότητες απορρόφησης ασθενών και τις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Σύμφωνα με το νοσηλευτικό προσωπικό του ΑΧΕΠΑ, από την Τρίτη 10 Νοεμβρίου αναμένεται να αρχίσει αναγκαστικά η επιλογή προφίλ ασθενών σχετικά με το ποιοι θα είναι εκείνοι στους οποίους θα παρέχονται οι ιατρικές υπηρεσίες. Με λίγα λόγια, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό προειδοποιούν ότι εντός ολίγου η Θεσσαλονίκη θα αντιμετωπίσει προβλήματα τύπου Μπέργκαμο.

Ωστόσο η διοίκηση του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ προέβη σε ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει την έλλειψη κλινών εντατικής θεραπείας και την επιλογή ασθενών που μπαίνουν στις ΜΕΘ.

Η ανακοίνωση του ΑΧΕΠΑ:

«Η  Διοίκηση του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, ο  Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Συμεών Μεταλλίδης, Ιατρός Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, υπεύθυνος διαχείρισης των περιστατικών Covid-19, καθώς και η κα. Ελένη Γκέκα, Διευθύντρια Αναισθησιολογίας υπεύθυνη της Κλινικής ΜΕΘΑ, διαψεύδουν ρητά τις δηλώσεις του Πρόεδρου των Νοσοκομειακών Ιατρών του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, κ. Σιούλη, περί έλλειψης κλινών εντατικής θεραπείας λόγω κάλυψής τους, γεγονός που όπως αναφέρει οδηγεί σε επιλογές ασθενών! 

»Δηλώνουμε ότι η έναρξη της σημερινής εφημερίας έγινε με 7 κενές κλίνες εντατικής θεραπείας και με ταυτόχρονο σχεδιασμό από την ΥΠΕ και τη Διοίκηση του Νοσοκομείου για την περαιτέρω ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ και την αντιμετώπιση του προβλήματος».      

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης