Εξαγριωμένοι δείχνουν να είναι οι κάτοικοι της Σκήτης του Δήμου Αγιάς στη Λάρισα από τα «καμώματα» του παπά τους.

Το ποτήρι της αγανάκτησης φαίνεται να ξεχείλισε για τα καλά την περασμένη Τρίτη 28 Οκτωβρίου, ανήμερα της Εθνικής Επετείου, όταν ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας και ο κόσμος μάταια περίμεναν τον ιερέα να έρθει στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας για να τελέσει την καθιερωμένη δοξολογία και την επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των αγωνιστών της πατρίδας. Το στεφάνι κατατέθηκε στο Μνημείο των Ηρώων με συνοπτικές διαδικασίες και τα νεύρα των χωριανών μάλλον έχουν γίνει… σμπαράλια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και πώς να μη γίνουν, βέβαια, αφού του εν λόγω γεγονότος δύο μόλις μέρες πριν, την Κυριακή δηλαδή, είχε προηγηθεί η επίσης μη προσέλευση του παπά στον ίδιο ναό αφήνοντας, έτσι, επιτρόπους, ψάλτη και πιστούς να περιμένουν αδίκως με τα πρόσφορα στα χέρια.

Αν σ’ αυτά προσθέσει κανείς και την άρνησή του την προπερασμένη Κυριακή να παραστεί και να ευλογήσει, ως είθισται, την περίφημη καστανογιορτή του χωριού, τότε μάλλον πρόκειται για μια ενορία που ο παπάς της, όπως όλα δείχνουν, αρνείται συστηματικά να διακονήσει.

Το όλο ζήτημα, βεβαίως, δεν προέκυψε ξαφνικά. Ο ιερέας ανέλαβε καθήκοντα στη Σκήτη πριν έναν περίπου χρόνο. Η ρήξη στις σχέσεις του με το χωριό ξεκίνησε όταν κατήγγειλε στη Μητρόπολη Δημητριάδος, όπου και ανήκει η περιοχή, την Εκκλησιαστική Επιτροπή, για κακοδιαχείριση στα οικονομικά αφήνοντας υπόνοιες, που εν συνεχεία έγιναν ευθείες βολές, για ατασθαλίες από συγκεκριμένο μάλιστα μέλος της, που η αλήθεια είναι πως χαίρει μεγάλης εκτίμησης στην τοπική κοινωνία. Σε επιστολή δε που συνέταξε προς τη Μητρόπολη, τον κατηγόρησε για συκοφαντίες που, που όπως υποστήριζε, ξεστομίζει για τον ίδιο και την πρεσβυτέρα και για προσπάθεια προπηλακισμού του, χαρακτηρίζοντάς τον άτομο επικίνδυνο για τη σωματική του ακεραιότητα και με… αρπακτικές για τα παγκάρια διαθέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τη Μητρόπολη εστάλησαν περί τα τέλη Αυγούστου λογιστές ελεγκτές των οικονομικών της ενορίας και, μετά από εργασίες μιας εβδομάδας, απεφάνθησαν επισήμως πως όχι απλά δεν υπήρξε οποιαδήποτε ατασθαλία, αλλά πως στο ταμείο υπάρχει και σεβαστό πλεόνασμα.

Από την άλλη πλευρά, κάτοικοι και τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής, πέραν των προαναφερθέντων συμβάντων, τονίζουν πως η συμπεριφορά του συγκεκριμένου ιερέα και σε άλλες ενορίες έγινε αιτία απομάκρυνσής του από αυτές. Αναρωτιούνται πώς…χάθηκε το κινητό παγκαράκι από την Αγία Άννα Αγιοκάμπου (ανήκει κι αυτή στην ίδια ενορία) μετά τη θεία λειτουργία στο μοναστήρι της Παναγίας του Πολυδενδρίου στις 8 Σεπτεμβρίου. Τον κατηγορούν ανοιχτά ότι λειτούργησε σε εξωκλήσια και δεν παρέδωσε χρήματα ποτέ στο παγκάρι. Επισημαίνουν την πρωτάκουστη επιθυμία του να θέλει να κάνει την κυριακάτικη θεία λειτουργία στη Σκήτη… ημέρα Σάββατο.

Καταγγέλλουν προσωπικές επιθέσεις του ιδίου και της πρεσβυτέρας προς συγκεκριμένο επίτροπο. Κατηγορούν την πρεσβυτέρα για ανάρμοστη συμπεριφορά εντός της εκκλησίας, όπου όπως λένε, φωτογραφίζει με την κάμερα του κινητού της τηλεφώνου, προκαλώντας την οργή των εκκλησιαζομένων. Την κατηγορούν, επίσης, για κακή συμπεριφορά προς την Εκκλησιαστική Επιτροπή, και καταγγέλλουν, τέλος, τον ιερέα για πρόκληση ζημιών σε ιερά σκεύη και μικροφωνικές εγκαταστάσεις σε ναούς της Σκήτης και του Αγιοκάμπου, όπως ακόμη και για το ότι εμπιστεύτηκε κλειδιά από την εκκλησία της Αγίας Άννας σε ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με τη διοίκηση αυτής.

Το θέμα, όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, απασχολεί έντονα τους Σκητιώτες. Κάτοικοι διά στόματος του προέδρου της Κοινότητας και επίτροποι αρνούνται να συνεργαστούν πλέον με τον ιερέα. Ο ίδιος δείχνει να αδυνατεί να ποιμάνει την περιοχή που του ανατέθηκε και ως εκ τούτου όλοι περιμένουν τη λύση να τη δώσει άμεσα η Μητρόπολη.

ΠΗΓΗ: εφημερίδα Ελευθερία

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης