Υδροστρόβιλος στη Λέσβο - Μεγάλες καταστροφές

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 21 Μαΐου 2021, 14:49
Υδροστρόβιλος στη Λέσβο - Μεγάλες καταστροφές

Από θαύμα δεν υπήρξαν σήμερα το πρωί θύματα στη Λέσβο, η οποία χτυπήθηκε σφοδρά από υδροστρόβιλο.

Επί δυο σχεδόν ώρες, από τις 6 το πρωί και μέχρι τις 8, θυελλώδεις άνεμοι και βροχή σάρωσαν το νησί, προκαλώντας απ' άκρη σε άκρη σοβαρά προβλήματα. Έπεσαν δεκάδες δέντρα σε κτήματα, αλλά και μέσα σε χωριά και κωμοπόλεις. Παρασύρθηκαν στέγες σπιτιών και επιχειρήσεων, ενώ καταπλακώθηκε και άγνωστος ακόμα αριθμός αυτοκινήτων.

Ιδιαίτερα έντονο το χτύπημα από τους ανέμους της κωμόπολης της Καλλονής και πλέον χαρακτηριστικό της έντασης το ξερίζωμα υπεραιωνόβιου πλάτανου μέσα στην αυλή του προσκυνήματος του Ταξιάρχη στο Μανταμάδο στο βορειοανατολικό μέρος του νησιού. Ο πλάτανος αυτός συνδέεται με το παραδοσιακό επί αιώνες πανηγύρι της Λέσβου, αυτό της Κυριακής τον Μυροφόρων, και με το μέχρι πριν τέσσερα χρόνια έθιμο της σφαγής του ταύρου για το παραδοσιακό γεύμα των δεκάδων χιλιάδων προσκυνητών. Αυτός ο πλάτανος ξεριζώθηκε και έπεσε βορειοανατολικά του ναού χωρίς να προκαλέσει ζημιές.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας της Δυτικής Λέσβου Ανδρέα Αξή, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι παραλιακοί οικισμοί και κυρίως η Σκάλα Καλλονής, η Σκάλα Πολιχνίτου, η Πέτρα, η Άναξος, ο Μόλυβος και αλλού, όπου είχαν ανοίξει παραθαλάσσια καταστήματα κυρίως υγειονομικού ενδιαφέροντος. Σε αυτά υπήρξαν πολύ μεγάλες ζημιές στις υπαίθριες εγκαταστάσεις και στον εξοπλισμό τους.

Λίγο καλύτερη είναι η κατάσταση στον Δήμο Μυτιλήνης. Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μιχάλης Φραντζέσκος αναφέρεται σε πολλές πτώσεις δέντρων και σε άλλες ζημιές.

Συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές που υπέστη το δίκτυο διανομής ηλεκτρικού ρεύματος. Τα σχολεία της Δυτικής Λέσβου σήμερα παρέμειναν κλειστά με απόφαση του δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου.

Πριν λίγο έγινε γνωστό ότι ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου υπέβαλε αίτημα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου κήρυξης του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 21 Μαΐου 2021, 14:57