Ιδιώτες γιατροί με μπλοκάκι «μπαίνουν» στο Νοσοκομείο Πύργου

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2014, 02:44
Ιδιώτες γιατροί με μπλοκάκι «μπαίνουν» στο Νοσοκομείο Πύργου
Διάπλατα την πόρτα, σε ιδιώτες γιατρούς που θα μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους με μπλοκάκι, ανοίγει και το Νοσοκομείο Πύργου σύμφωνα νε αποκλειστικές πληροφορίες της «Πρωϊνής», μετά το «πράσινο φως» που έλαβε η Διοίκηση του Γ.Ν. Ηλείας από την 6η ΥΠΕ. Το νέο αυτό σύστημα, που έχει κάνει ήδη την εμφάνιση του σε άλλα Νοσοκομεία της περιφέρειας, παρότι αρχικά προβλέπονταν μόνο για τις ορεινές, απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές, προκαλεί την έντονη αντίδραση των νοσοκομειακών ιατρών, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με τον «εφιάλτη» των συμβάσεων έργου και την αρχή της ιδιωτικοποίησης του δημόσιου αγαθού της υγείας.

Ο φόβος τους, ότι θα χάσουν δικαιώματα μονιμότητας, τα οποία κρατούν με νύχια και με δόντια σε ένα άκρως μνημονιακό περιβάλλον στο ΕΣΥ, γίνεται πραγματικότητα… Σύμφωνα λοιπόν με το Υπουργείο Υγείας, θα επιτρέπεται σε γιατρούς που έχουν μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών να μεταβαίνουν στα δημόσια νοσοκομεία, στις περιπτώσεις που το πρόγραμμα των εφημεριών καθώς και ο αριθμός των γιατρών που εξυπηρετούν έκτακτα περιστατικά, δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των ασφαλισμένων. Οι γιατροί που θα καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, θα κόβουν απόδειξη παροχής υπηρεσιών και θα πληρώνονται από τα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία στη συνέχεια θα εντάσσουν το επιπλέον κόστος στον προϋπολογισμό τους, ο οποίος θα εξοφλείται από τον ΕΟΠΥΥ.

Η «ιστορική» αυτή απόφαση, έχει ληφθεί από το 2012, με εγκύκλιο του πρώην υπουργού Υγείας Αν. Λοβέρδου που είχε αναρτηθεί στο «Διαύγεια» αλλά και σχετικό Νόμο (4058/2012) που προέβλεπε την έλευση ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ, καταργώντας τη βασική φιλοσοφία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

«Ξηλώνουν» το ΕΣΥ

Ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πύργου, Γαστούνης, Ανδρίτσαινας κ. Νίκος Χαροκόπος επισήμανε στην Πρωινή ότι οι γιατροί «part time» μπαίνουν στα Νοσοκομεία στο πλαίσιο περεταίρω ξηλώματος του εθνικού συστήματος υγείας και μάλιστα χωρίς εργασιακά δικαιώματα και με τους πλέον επονείδιστους όρους ως προς την αμοιβή τους. «Θα είναι γιατροί που θα έρχονται για κάποιες εφημερίες στο Νοσοκομείο χωρίς όμως να λύνουν το βασικό πρόβλημα της μόνιμης στελέχωσης των κλινικών και των τμημάτων.

Ακόμα δηλαδή και να εκφραστεί ενδιαφέρον από ιδιώτες με τόσους δυσμενείς όρους, να καλύψουν κάποια κενά στο Νοσοκομείο, τα προβλήματα κυρίως με τη νοσηλεία των ασθενών θα παραμένουν άλυτα. Στην περίπτωση που ξεκινήσει η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, σύσσωμοι οι νοσοκομειακοί γιατροί θα αντιδράσουμε καθώς οδηγούν το ΕΣΥ ένα βήμα πιο κοντά στην ιδιωτικοποίηση». «Η λειτουργία ενός νοσοκομείου δε μπορεί να βασίζεται στην παροχή υπηρεσιών υγείας από έναν γιατρό που προσφέρει περιστασιακά τις υπηρεσίες του» επισήμανε ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Γ.Ν. Ηλείας κ. Θάνος Γιαννόπουλος εξηγώντας πως μια κλινική σε καμία περίπτωση δε μπορεί να βασιστεί σε γιατρό που έρχεται κάποιες ώρες να δουλέψει με μπλοκάκι. «Και αυτό επειδή, η κλινική και τα τμήματα που συντηρεί, έχουν την απαίτηση να υπάρχει γιατρός σε εφημερία που να γνωρίζει τους ασθενείς που νοσηλεύονται.

Αυτή τη λειτουργία και την κάλυψη ειδικά κάποιων μονάδων, όπως η Μονάδα Εμφραγμάτων, δεν μπορεί να την κάνει, ένας γιατρός που θα έρθει περιστασιακά για κάποιες ώρες. Τις ελλείψεις του νοσοκομείου σε γιατρούς, δε μπορούμε να τις εξαφανίσουμε παίρνοντας γιατρούς να μας κάνουν κάποιο ωράριο και βέβαια η λειτουργία του συνόλου της κλινικής δε μπορεί να βασιστεί σε ένα γιατρό που έρχεται περιστασιακά να λειτουργήσει. Και αν αυτό το πας σε χειρουργικές κλινικές που χρειάζεται να κάνεις προγραμματισμό χειρουργείων και κάποιων λειτουργιών δίπλα στο χειρουργείο, δε μπορεί να γίνει με γιατρούς που θα έρθουν για κάποιες ώρες.

Γενικά αυτό σημαίνει ότι υποβαθμίζουμε ακόμα περισσότερο την υποβαθμισμένη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια παροχή υπηρεσιών υγείας. Θα εξετάσουμε λοιπόν τις προθέσεις και αν εφαρμοστεί το μέτρο των ιδιωτών ιατρών και στο Νοσοκομείο Πύργου θα δούμε κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα γίνει αυτό και οπωσδήποτε θα υπάρξει αντίδραση».

ΠΗΓΗ: εφημερίδα Πρωινή


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2014, 02:44