Ιατρική βοήθεια σε χιλιάδες ανθρώπους που ζουν σε περιοχές της μακρινής Αφρικής και δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας προσφέρουν εθελοντές, γιατροί και νοσηλευτές από τη Θεσσαλονίκη.

Επικεφαλής της προσπάθειας, η οποία άρχισε το 2005, είναι ο καθηγητής Οφθαλμολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (ΑΠΘ) Βασίλειος Καραμπατάκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σοβαρές παθήσεις των ματιών, αλλά και άλλες γενικές παθήσεις που ενδημούν σε περιοχές της αφρικανικής ηπείρου μπαίνουν στο στόχαστρο των εθελοντών γιατρών, οι οποίοι στα μάτια των ασθενών τους μοιάζουν με ήρωες.

«Είναι μία πρωτοβουλία που άρχισε από μένα με την ιδιότητα του καθηγητή του ΑΠΘ. Η μεγαλύτερη αποστολή που έχουμε κάνει αφορά στην Τανζανία. Η δράση αυτή δεν έχει σχέση με άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις, αλλά γίνεται στο πλαίσιο της λειτουργίας στην Τανζανία της ορθόδοξης ιεραποστολής, η οποία εκπορεύεται από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Συγκεκριμένα, κάνουμε αποστολές στο Νταρ Ες Σαλάμ της Τανζανίας, όπου δραστηριοποιείται ο μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως Δημήτριος. Σιγά σιγά κι από το τίποτα δημιουργήθηκε μια μεγάλη κλινική κι ένα οικοτροφείο με σημαντική συμβολή στην υποστήριξη των ανθρώπων που ζουν εκεί» εξηγεί στην εφημερίδα «Μακεδονία» ο καθ. Καραμπατάκης, με αφορμή την ομιλία του την Τετάρτη στην εκδήλωση με θέμα «Ανθρωπιστικές Δράσεις: Ιατρική βοήθεια από το ΑΠΘ σε χώρες της Αφρικής».

Την εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στις 20.00 το βράδυ στην αίθουσα τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ διοργανώνουν το Τμήμα Ιατρικής και το Σώμα Ομότιμων Καθηγητών ΑΕΙ Β. Ελλάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον ίδιο, η βοήθεια που προσφέρεται σε πολλές εκατοντάδες ανθρώπους αφορούν και παθήσεις των οφθαλμών, όπως κάποιες ειδικές μορφές όγκων, αλλά και άλλες παθήσεις, των οποίων η αντιμετώπιση γίνεται στο πλαίσιο της γενικής ιατρικής.

Έντυπα με οδηγίες Υγείας

«Εκτός από την επιτόπια δράση, δημιουργήθηκε ένα βιβλίο με γενικές οδηγίες και ανάλυση όλων των συνηθισμένων παθήσεων από καθηγητές του ΑΠΘ με σκοπό να διανεμηθεί στους εκεί γιατρούς και φοιτητές σαν βοήθημα. Επίσης, κάναμε ειδικά φυλλάδια με οδηγίες υγείας, τα οποία μεταφράσαμε στα σουαχίλι, καθώς και ειδικό φυλλάδιο για προφύλαξη από το AIDS, το οποίο επίσης διανεμήθηκε στην περιοχή» εξηγεί ο κ. Καραμπατάκης.

Παράλληλα, τονίζει ότι πηγαίνει και μόνος και με συναδέλφους, και άλλους συνεργάτες. Τα έξοδα είναι πολλά και τα πληρώνουμε από την τσέπη μας, και οι συνθήκες δύσκολες. Μόνο για τα φάρμακα αναζητούμε χορηγούς.

«Όλο αυτό είναι όνειρο ζωής για μένα. Είναι ένα εσωτερικό κίνητρο, είναι στην ψυχή και το μυαλό να βοηθήσεις το συνάνθρωπό σου. Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που με οδήγησε να κάνω αυτό που κάνω στη ζωή μου. Επόμενη αποστολή θα είναι αν όχι φέτος το καλοκαίρι, του χρόνου την άνοιξη» λέει ο κ. Καραμπατάκης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης