Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Γροθιά στο στομάχι αποτελούν οι αποκλειστικές εικόνες που εξασφάλισε το zougla.gr από τις φυλακές «Αγίου Στεφάνου» της Πάτρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κρατούμενοι μεγάλης ηλικίας με σοβαρές ασθένειες, στοιβαγμένοι σε μικρά κελιά που σαπίζουν από υδρορροές, εν μέσω βρόμας και σκουπιδιών, βγάζουν την δική τους κραυγή αγωνίας για τις συνθήκες διαβίωσης και τα ανεπαρκή, όπως καταγγέλλουν, μέτρα που έχουν ληφθεί στο σωφρονιστικό κατάστημα για την αποτροπή μετάδοσης του κορωνοϊού.

Μέσα από το παρακάτω video ο θεατής-αναγνώστης μπορεί, έστω και για μια στιγμή, να μπει στη θέση αυτών των ανθρώπων και να βιώσει την αγωνία τους για την επόμενη μέρα εν μέσω της πανδημίας που απειλεί τους πάντες και ειδικά τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. «Το ξέρουμε ότι έχουμε κάνει κάτι παράνομο για να είμαστε εδώ, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν έχουμε και δικαιώματα» υποστηρίζουν.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προχωρούν σε απεργία

Με επιστολή τους προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, η οποία βρίσκεται στη διάθεση του zougla.gr, οι κρατούμενοι ανακοινώνουν πως πρόκειται να προβούν σε απεργία με τη μορφή αποχής από τις εργασίες μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους και να διασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλειά τους.

«Διεκδικούμε εν μέσω της θανατηφόρας πανδημίας του Covid-19 ορισμένα ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία έπρεπε η Πολιτεία και το κράτος από μόνο του να τα είχε κάνει πράξη. Η απεργία θα είναι ειρηνική, δεν απευθύνεται στο προσωπικό καταστήματος παρά μόνον σε όσους παίρνουν αποφάσεις για τις ζωές» τονίζουν μεταξύ άλλων.

Όσον αφορά δε στα αιτήματά τους που ζητούν να ικανοποιηθούν άμεσα, αυτά είναι:

– Άμεση αποφυλάκιση όλων των κρατουμένων που έχουν εκτίσει το 1/3 έκαστο ή τα 2/5 μεικτά ή όσων έχουν υπόλοιπο ποινής ένα χρόνο.

– Άμεση αποφυλάκιση κρατουμένων με ποινή έως 5 έτη (κάθειρξη ή φυλάκιση)

– Αποφυλάκιση όλων των ευπαθών ομάδων. Όσοι είναι άνω των 65 ετών να τους δίνεται η δυνατότητα έστω και με τον όρο της ηλεκτρονικής παρακολούθησης

– Επανεξέταση του χώρου κράτησης κρατουμέτων που έχουν κορωνοϊό από κλιμάκιο ειδικών γιατρών.

– Απολύμανση σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους

– Πρόσβαση σε μάσκες, γάντια, αντισηπτικά και άλλα μέτρα προστασίας

– Άμεση και αναλυτική ενημέρωση των κρατουμένων από εξειδικευμένους γιατρούς για τα μέτρα που ελήφθησαν και για αυτά που πρόκειται να ληφθούν

– Να δοθεί προτεραιότητα σε ότι αφορά στην εξέταση για τον φονικό ιό

– Να γίνονται τα δικαστήρια κανονικά (όλα χωρίς εξαιρέσεις) και να λαμβάνει το κράτος όλα τα μέτρα προφύλαξης τόσο για τους δικαστές, όσο και για τους κατηγορουμένους. Με δεδομένο ότι πολλοί κρατούμενοι πηγαίνοντας στο εφετείο σχεδόν θα έχουν συμπληρώσει τον χρόνο της ποινής τους. Ζητείται από τους δικαστές να ασκήσουν το λειτούργημά τους.

Παράλληλα, ζητούν όσοι ισοβίτες έχουν εκτίσει 12 χρόνια πραγματικής ποινής να αποφυλακίζονται καθότι για το αδίκημα των ναρκωτικών στην Ευρώπη  η μέγιστη ποινή είναι τα 12 χρόνια.

Επιπλέον αναφέρουν πως η Ελλάδα ως ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ε.Ε. οφείλει να εξορθολογήσει τις ποινές για τα ναρκωτικά και να είναι παρόμοιες με αυτές στην Ε.Ε. (η μέγιστη ποινή να είναι τα 15 έτη και να καταργηθούν τα ισόβια).  

Δείτε τις υπογραφές των κρατουμένων από τις πτέρυγες των φυλακών

Οι πρώτες αντιδράσεις

Κύκλοι της γενικής γραμματείας αντεγκληματικής πολιτικής επικοινώνησαν με το zougla.gr αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές «Αγίου Στεφάνου» και έκαναν λόγο για στημένο video από μεριάς των κρατουμένων προκειμένου να ασκηθεί πίεση για την αποσυμφόρηση των φυλακών.

Ειδικότερα, ισχυρίστηκαν πως υπάρχει video στο οποίο φαίνονται κρατούμενοι να αναποδογυρίζουν τους κάδους σκουπιδιών προκειμένου να τραβήξουν πλάνα και στη συνέχεια να μαζεύουν τα σκουπίδια, ενώ, πρόσθεσαν, κάποιοι από τους κρατούμενους που εμφανίζονται στο video που πρόβαλε το zougla.gr έχουν ήδη νοσηλευτεί.

Ωστόσο να σημειωθεί πως πρόκειται για ανεπίσημη αντίδραση και όχι για επίσημη τοποθέτηση επί τους θέματος. Τέλος άγνωστο παραμένει αν η αρμόδια υπηρεσία θα προβεί σε επίσημη ανακοίνωση για τις καταγγελίες των κρατουμένων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης