Η βασίλισσα Ελισάβετ για πρώτη φορά παίρνει θέση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο και απαντά σε μία επιστολή που έλαβε από μία ομογενή της Αυστραλίας, η οποία την καλεί να τοποθετηθεί δημοσίως για το εν λόγω ζήτημα.

Αποστολέας είναι η Μέρι Ντροστ από τη Μελβούρνη, η οποία την 1η Αυγούστου ταχυδρόμησε στη βασίλισσα της Βρετανίας μία επιστολή στην οποία της ζητεί να μεσολαβήσει για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τρεις εβδομάδες αργότερα, έλαβε μία απάντηση από το παλάτι του Μπάκιγχαμ και συγκεκριμένα από την αξιωματούχο των ανακτόρων Τζένι Βάιν, υπεύθυνη για την αλληλογραφία της Ελισάβετ. «Αγαπητή κυρία Ντροστ, η βασίλισσα μου ζήτησε να σας ευχαριστήσω για την επιστολή σας. Η Αυτής Μεγαλειότης έλαβε προσεκτικά υπ’ όψιν τις απόψεις που εκφράζετε σχετικά με τα “Ελγίνεια” Μάρμαρα. Οφείλω να σας εξηγήσω ωστόσο ότι, ως συνταγματικός μονάρχης, η βασίλισσα ενεργεί με βάση τις συμβουλές των υπουργών της και παραμένει αυστηρώς ουδέτερη σε πολιτικά ζητήματα» αποκάλυψε η Μέρι Ντροστ στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Στην επιστολή αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι: «Μεγαλειοτάτη, ομιλώ εξ ονόματος της ελληνικής κοινότητας στη Μελβούρνη, η οποία σας απευθύνει έκκληση να δρομολογήσετε την επιστροφή των “Ελγινείων” Μαρμάρων στην Ελλάδα, εκεί όπου ανήκουν… Είμαι σίγουρη ότι ο δούκας του Εδιμβούργου θα συμφωνούσε».

Η Μέρι Ντροστ ανέφερε ακόμη ότι «Γνώριζα, ασφαλώς, ότι η βασίλισσα δεν μπορεί να κάνει κάτι. Το ζήτημα αυτό δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές της. Ωστόσο, η επιστολή που έλαβα δείχνει ότι ενδιαφέρεται σίγουρα για το θέμα, όπως είμαι βέβαιη ότι ενδιαφέρεται και ο σύζυγός της». Η ίδια σημειώνει ότι απηύθυνε το ίδιο αίτημα και στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Σε αντίθεση με τη βασίλισσα Ελισάβετ, ο Μπόρις Τζόνσον δεν έχει απαντήσει ακόμη στην επιστολή της Μέρι Ντροστ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης