Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ολημερίς ελέγχανε, το βράδυ το ξεχνούσαν». Αυτός ο χαρακτηρισμός ταιριάζει στην περίπτωση των «οικονομικών οργίων» που πραγματοποιούνταν και πραγματοποιούνται από επιχειρηματίες, εφοριακούς, επιθεωρητές του ΣΔΟΕ και του υπουργείου Οικονομικών, όπως αποκαλύπτεται από τις έγγραφες καταγγελίες Κασιμάτη.

Στα υπομνήματά του προς την εισαγγελία Θεσσαλονίκης ο μεγαλοφειλέτης του Δημοσίου περιγράφει με τον πλέον γλαφυρό τρόπο το ρόλο που διαδραματίζει η κάστα των «λευκών κολάρων» στη μεγάλη κομπίνα των παρανόμων επιστροφών Φ.Π.Α.

Από την αναφορά προκύπτει ότι οι Επιθεωρητές, εύκολα, θα μπορούσαν να διαπιστώσουν την απάτη που είχε στηθεί, καθώς μέσα στα γενικά τους καθήκοντα εμπεριέχεται η υποχρέωση αφενός να ελέγχουν τουλάχιστον κάθε μήνα τις Δ.Ο.Υ. και αφετέρου στο τέλος κάθε έτους να ελέγχουν συνολικά τις επιστροφές Φ.Π.Α. που έχει πραγματοποιήσει κάθε Δ.Ο.Υ. χωριστά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα όσα επικαλείται ο Κασιμάτης, οι επιθεωρητές όφειλαν και μπορούσαν να ελέγξουν εάν οι εξαγωγές ήταν εικονικές ή όχι, εάν νομίμως επέστρεφε το Φ.Π.Α. και εάν υπήρχαν ή όχι όλες οι επιχειρήσεις που ξεφύτρωσαν τα τελευταία χρόνια και που δήθεν εξήγαγαν μηνιαίως σε χώρες της Ε.Ε. προϊόντα αξίας δισεκατομμυρίων δραχμών.

«Εάν ήλεγχαν δειγματοληπτικά όλα αυτά τα χρόνια έστω και ένα φάκελο με τα δικαιολογητικά, θα έβλεπαν ότι οι αιτήσεις επιστροφής Φ.Π.Α. δεν είχαν γραμμένο αριθμό τηλεφώνου, θα διαπίστωναν αμέσως ότι ενώ έκαναν έναρξη επιτηδεύματος προ μηνός, αμέσως είχαν εξαγωγές άνω των 100.000.000 δρχ και αυτό συνέβαινε κάθε μήνα για 2-3 χρόνια, όσο δηλαδή «λειτουργούσε» η επιχείρηση» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην αναφορά.

Οι… επιστροφές

Ο Κασιμάτης ισχυρίζεται ότι, από όσα είναι γνωστά μέχρι στιγμής, οι εμπλεκόμενες Δ.Ο.Υ. επέστρεφαν κάθε μήνα περίπου τρία δισεκατομμύρια δραχμές και αυτό συνέβαινε επί μία δεκαετία. Επαναλαμβάνουμε, τρία τρισεκατομμύρια δραχμές σε εταιρείες οι οποίες όχι μόνο δεν έκαναν εξαγωγές αλλά ούτε καν υπήρχαν!

Μόνο η Ά Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται ο νούμερο ένα οφειλέτης, για ένα επτάμηνο επέστρεψε σε 19 ανύπαρκτες επιχειρήσεις, ποσό που ανήλθε σε 5.750.088.745 δραχμές.

Οι «ταρίφες»

Τα ερωτήματα που προκύπτουν, από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η zougla.gr, είναι πολλά. Αν πράγματι γίνονταν έλεγχοι, οι επιθεωρητές ήταν τόσο αφελείς ή ανίκανοι για να μην διερωτηθούν ποιες είναι οι παραγωγικές μονάδες με τις τεράστιες εξαγωγές που εισέπρατταν συνολικά Φ.Π.Α. 20-30 δισεκατομμύρια δραχμές ετησίως επί μια δεκαετία; Συμπτωματικά όλες δραστηριοποιούνταν στην ευρύτερη περιοχή του Βαρδάρη.

 Πώς δεν διερωτήθηκαν έως σήμερα τι έγιναν όλες αυτές ο παραγωγικές μονάδες και συμπτωματικά, εκτός από μερικές, έκλεισαν όλες μαζί τον Μάιο του 2002; Εύλογα ερωτήματα. Η απάντηση;

«Οι επιθεωρητές γνώριζαν τα πάντα, συγκάλυπταν μονίμως την παρανομία, γιατί διαφορετικά δεν μπορούσε να συνεχισθεί, ελάμβαναν δε μηνιαίως και οι ίδιοι παρανόμως μέσω των διευθυντών των Δ.Ο.Υ. το 15%. Μηνιαίως οι εφοριακοί και όχι μόνο ελάμβαναν από όλες τις ανύπαρκτες επιχειρήσεις τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο δραχμές» υπογραμμίζει ο  Κασιμάτης στην αναφορά του.

Γνώριζαν οι πάντες

Έτσι λύνεται το «μυστήριο» πώς είναι δυνατόν ουδείς από το Σ.Δ.Ο.Ε., να μη γνώριζε ότι από το 1990 υπήρχε εκτεταμένη υπεξαίρεση του δημοσίου χρήματος.

«Το ότι επί σειρά ετών υπήρξε απόλυτη ανοχή και συγκάλυψη οφείλεται στο γεγονός ότι δεν τους προξενούσε εντύπωση το είδος της παρανομίας των συναδέλφων τους, γιατί και οι ίδιοι σε κάποιο άλλο είδος παρανομίας επιδίδονταν και έτσι όλοι μαζί βολεύονταν. Στην πραγματικότητα το Σ.Δ.Ο.Ε., επιθεωρητές, Π.Ε.Κ., Φ.Α.Ε. και Δ.Ο.Υ. γνώριζαν την εκτεταμένη παρανομία, όμως αδιαφορούσαν και κύριο μέλημά τους ήταν ο προσωπικός πλουτισμός τους», καταλήγει. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης