Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Καλύτερα 100 ένοχοι ελεύθεροι, παρά ένας αθώος στη φυλακή, λέει ο θυμόσοφος λαός… Aυτή ακριβώς η σκέψη βρίσκεται στο μυαλό πολλών κοινωνικά δραστήριων πολιτών της Θεσσαλονίκης έπειτα από την καταδίκη ενός γνωστού φιλάνθρωπου ιερέα, η φυλάκιση του οποίου προκάλεσε σοκ στην τοπική κοινωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γνωρίζοντες καλά την υπόθεση κάνουν λόγο για μια απίστευτη περίπτωση κακοδικίας και εν συνεχεία καταστροφής ενός ανθρώπου, ο οποίος είχε αφιερώσει επί 13 χρόνια τη ζωή του στην ανακούφιση των κατατρεγμένων, επιδεικνύοντας αλληλεγγύη στους συνανθρώπους μας που το είχαν ανάγκη. Φυσικά, η όποια προσφορά του οποιουδήποτε δεν αναιρεί τον «πέλεκυ» του νόμου που πέφτει βαρύς, ιδίως όταν υφίστανται σοβαρά κακουργήματα για τα οποία κατηγορείται ο συγκεκριμένος ιερέας. Όμως, η υπόθεση είναι περίεργη και προκαλεί κάποια εύλογα δημοσιογραφικά ερωτήματα, χωρίς βεβαίως να υπάρχει καμία διάθεση κριτικής στο έργο της Δικαιοσύνης…

​Σύμφωνα με ανθρώπους που ξέρουν καλά τον ιερέα και συμπαρίστανται στο έργο του, τουλάχιστον 1.200 άτομα έχουν μείνει στο σπίτι του που διατηρεί στην περιοχή της ΚαλαμαριάςΑς πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο 53χρονος Γάλλος καθολικός ιερέας Gerard Montane, μέλος της Φραγκισκανικής Αποστολής της Καθολικής Εκκλησίας, ζούσε στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία 13 χρόνια, όπου επιτελούσε φιλανθρωπικό έργο, φιλοξενώντας και σιτίζοντας χιλιάδες ανθρώπους αλλά και παιδιά, Έλληνες και μετανάστες.

Σύμφωνα με ανθρώπους που τον ξέρουν καλά και συμπαρίστανται στο έργο του, τουλάχιστον 1.200 άτομα έχουν μείνει στο σπίτι του που διατηρεί στην περιοχή της Καλαμαριάς. Τρόφιμα, εφόδια, ακόμα και δωρεάν διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, παρέχονταν από τις προσφορές δεκάδων πολιτών, για τους οποίους το σπίτι του ιερέα ήταν πάντα ανοιχτό, όπως και για όλους όσοι είχαν ανάγκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις αρχές του χρόνου, όμως, μια καταγγελία τριών -κατά δήλωσή τους- ανήλικων μεταναστών από το Πακιστάν, που τους φιλοξένησε για διάστημα ελάχιστων εβδομάδων, οδήγησε στην καταδίκη του Gerard Montane. Ο ιερέας καταδικάστηκε σε 12 χρόνια κάθειρξη για τις εξής κατηγορίες: αγορά, διάθεση και κατοχή ναρκωτικών, όπως και κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια από σύνοικο κατ’ εξακολούθηση!

Ο Gerard Montane σε φωτογραφίες με τους μετανάστες, οι οποίοι λίγο αργότερα τον κατηγόρησαν στους ψυχολόγους μιας ΜΚΟ

Οι μετανάστες μοιράζονταν δημόσια τις φωτογραφίες τους με τον Gerard Montane

​Σήμερα, ο Gerard Montane βρίσκεται έγκλειστος στις φυλακές Γρεβενών, έχοντας καταρρεύσει ψυχολογικά κι αναμένοντας το αποτέλεσμα της έφεσης που έχει υποβάλειΗ είδηση έσκασε σαν… βόμβα στην Καλαμαριά, με όσους τον γνωρίζουν να μην μπορούν να πιστέψουν αυτήν την εξέλιξη, ενώ σχεδόν 15 πολίτες προσέτρεξαν στο δικαστήριο για να καταθέσουν υπέρ του, με τους περισσότερους από αυτούς ωστόσο να μη γίνονται δεκτοί από τον εισαγγελέα. Ο μέχρι τότε ιερέας-πρότυπο συνεισφοράς και αλληλεγγύης για την ελληνική Δικαιοσύνη πλέον είναι ένας βιαστής ανηλίκων και έμπορος ναρκωτικών.

Σήμερα, ο Gerard Montane βρίσκεται έγκλειστος στις φυλακές Γρεβενών, έχοντας καταρρεύσει ψυχολογικά κι αναμένοντας το αποτέλεσμα της έφεσης που έχει υποβάλει.

Το zougla.gr, χωρίς πρόθεση να αμφισβητήσει δικαστικές αποφάσεις, αναδεικνύει ορισμένες ενδιαφέρουσες πτυχές αυτής της υπόθεσης αλλά και της καταδικαστικής απόφασης που συγκλόνισε τη Θεσσαλονίκη.

Χαρακτηριστικές για την υπόθεση είναι οι μαρτυρίες ανθρώπων που τον γνώριζαν καλά, δύο εκ των οποίων φιλοξενεί το zougla.gr

 Η Άννα Αυδή συνεισέφερε στο έργο του ιερέα, μαζί με πολλούς άλλους πολίτες, παρέχοντας προμήθειες και υλικά αγαθά, τα οποία ο Γάλλος στη συνέχεια διέθετε σε δεκάδες ανθρώπους καθημερινά.

«Εγώ στο σπίτι του τα τελευταία χρόνια έβλεπα οικογένειες ολόκληρες, τραυματίες πρόσφυγες από τον πόλεμο, είδα δέματα με κουβέρτες και σεντόνια που τους έδινε για το ταξίδι τους. Δεν μπορούμε όχι απλώς να δεχτούμε αυτό που έγινε, αλλά και να το πιστέψουμε. Όλα αυτά τα εκατοντάδες παιδιά που πέρασαν από εκεί όλα αυτά τα χρόνια, κάποια ή κάποιο από αυτά δεν θα είχε εκφράσει ποτέ κάποιο παράπονο, κάποια ύποπτη κίνηση από τον Gerardo εις βάρος τους;

»Πρέπει να ξέρετε ότι αυτοί οι τρεις μετανάστες είχαν διωχθεί από ίδρυμα λίγες μέρες νωρίτερα, λόγω βίαιου επεισοδίου, κι έτσι τα ανέλαβε ο Gerard. Δεν βρέθηκε κανένα σημάδι βιασμού τους. Επίσης, τα ναρκωτικά για τα οποία τον κατηγορούν, επρόκειτο ουσιαστικά για φάρμακα που του έστελναν από τη Γαλλία. Μα είναι δυνατόν; Φάρμακα που του έστελναν από τη Γαλλία. Με κουτιά τα οποία τα βρήκαν γεμάτα, και κοστίζει λίγα ευρώ το καθένα; Όταν ακούσαμε την απόφαση, κοντέψαμε να λιποθυμήσουμε. Δεν του αξίζει κάτι τέτοιο» σημειώνει.

Η Φρανσουάζ Αυγέρη τον βοηθούσε επίσης τα τελευταία 10 χρόνια συστηματικά, παρέχοντάς του τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης που αγόραζε από το σούπερ μάρκετ. Γνωρίζει πολύ καλά τον ίδιο και το έργο του, όπως και πολύ κόσμο ακόμα που στεκόταν αρωγός στις προσπάθειές του. Η ίδια, παρούσα στο δικαστήριο ως μάρτυρας υπεράσπισης, σχολιάζει ότι η δίκη ήταν «απαράδεκτη», καθώς η έδρα δεν δέχτηκε την ίδια κι άλλους πολίτες να καταθέσουν. 

Υπογραμμίζει, δε, ότι στο δικαστήριο προσήλθε αυτοβούλως η γυναίκα από τη Γαλλία που του έστελνε τα φάρμακα-«ναρκωτικά», ώστε να εξηγήσει περί τίνος πρόκειται, δηλαδή ότι το «Klipal Codeine» διατίθεται νόμιμα με συνταγογράφηση στη Γαλλία -βεβαίως αποτελεί οπιούχο αναλγητικό-, με το κόστος του κάθε κουτιού να ανέρχεται σε… λίγα ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, η κατάθεσή της δεν ελήφθη υπ’ όψιν… 

Σκοτεινά σημεία της δίκης: Οι «άφαντοι» κι αμφιλεγόμενοι μάρτυρες κατηγορίας

Ο Gerard Montane αρνήθηκε τις κατηγορίες. Όπως αναφέρουν μάλιστα φίλοι του, ήταν τόσο σίγουρος ότι θα τις αντικρούσει εύκολα και θα πείσει για την αθωότητά του, που δεν προετοιμάστηκε ουσιαστικά για τη δίκη του.

Διαβάστε χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την απολογία του:

Η δικαστική απόφαση βασίστηκε στη μαρτυρία τριών κατά δήλωσή τους ανήλικων μεταναστών, οι οποίοι κατέθεσαν σε ψυχολόγους μιας… ΜΚΟ, οι οποίοι εν προκειμένω λειτούργησαν σαν… προανακριτικοί υπάλληλοι.

Δεν εμφανίστηκαν ποτέ στο δικαστήριο, ουδείς γνωρίζει σήμερα πού βρίσκονται, αλλά οι δηλώσεις τους στους ψυχολόγους θεωρήθηκαν… γεγονότα. Οι ψυχολόγοι τόνισαν στην έδρα ότι δεν ήταν σε θέση να αξιολογήσουν τον βαθμό της εγκυρότητας των ισχυρισμών τους, δεδομένου ότι τους έβλεπαν για πρώτη φορά και στην επικοινωνία μεσολαβούσε διερμηνέας…

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τις καταθέσεις των ψυχολόγων της ΜΚΟ:

Πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι εκδιώχθηκαν λίγες ημέρες πριν καταλήξουν στο σπίτι του ιερέα, λόγω αιματηρής συμπλοκής στην οποία ενεπλάκησαν σε δομή φιλοξενίας. Πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι είχαν κάθε συμφέρον να δηλώσουν ανήλικοι προκειμένου να αντιμετωπιστούν ανάλογα από τις ελληνικές Αρχές και τις υπηρεσίες ασύλου. Εντούτοις, μάλλον δεν ήταν αρκετά προσεχτικοί, καθώς στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στο Facebook φαίνεται ότι η ημερομηνία γέννησης τους καθιστά… ενηλίκους κατά την επίμαχη περίοδο.

Άρα, δεν υφίσταται και το αδίκημα της κατάχρησης ανηλίκων, ακόμη κι αν ευσταθούν οι ισχυρισμοί τους περί της συμπεριφοράς του ιερέα!

Ο συγκεκριμένος Πακιστανός δήλωσε στις Αρχές ότι γεννήθηκε την 1.7.1999. Στo Facebook όμως έχει δηλώσει ότι γεννήθηκε 7.7.1998, συνεπώς τον Ιανουάριο του 2017 ήταν άνω των 18 ετών. Επίσης, σε άλλη φωτογραφία φαίνεται η τούρτα γενεθλίων του, με ημερομηνία 7.7.2017…
 

Και ο δεύτερος Πακιστανός δήλωσε στις Αρχές ότι γεννήθηκε στις 23.1.2000, ενώ στο facebook δηλώνει ως ημερομηνία γέννησης την 23.3.1997...

Η ιατροδικαστική εξέταση που ζήτησε ο κατηγορούμενος, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έγινε η σεξουαλική επαφή, δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Όλα βασίστηκαν στις προφορικές μαρτυρίες σε… αναρμόδιους, κάποιων μεταναστών, που πιθανότατα ήταν ηλικίας άνω των 18 ετών και βρέθηκαν με τη θέλησή τους στο σπίτι του ιερέα, αφού τους έδιωξαν από τη νόμιμη δομή λόγω της συμπεριφοράς τους. Επίσης, δεν εμφανίστηκαν ποτέ στο δικαστήριο και ουδείς γνωρίζει πού βρίσκονται σήμερα.

Απόσπασμα της απολογίας του ιερέα

Απόσπασμα της κατάθεσης φίλης του Gerard Montane

Και σε… λίγες κούτες φαρμάκου κωδεΐνης… Το συγκεκριμένο φάρμακο είναι αναλγητικό -χρήσιμο πιθανώς για τους ανθρώπους που κατέληγαν να ζητήσουν τη βοήθεια του Gerardo- και θεωρείται ναρκωτικό, ενώ παρέχεται μόνο με συνταγή γιατρού. Εντούτοις, στον άνθρωπο που έστειλε τα κουτιά από τη Γαλλία και ταξίδεψε μέχρι τη Θεσσαλονίκη για να το δηλώσει στο δικαστήριο δεν επετράπη καν να καταθέσει. 

Σημειώνεται ότι την επίμαχη περίοδο -και πάλι στη Θεσσαλονίκη- ένας πατέρας καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών για ασέλγεια στην 4χρονη κόρη του. Βρίσκεται έξω ελεύθερος, καθώς το δικαστήριο έδωσε στην έφεσή του ανασταλτικό αποτέλεσμα… Επίσης, πολύ πρόσφατα, αθωώθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι για πολύκροτη υπόθεση trafficking, επειδή δεν προσήλθαν να καταθέσουν οι τέσσερις αλλοδαπές γυναίκες που είχαν καταγγείλει τα όσα βίωσαν σε νυχτερινά κέντρα. Τα κέντρα αυτά φέρονται να ελέγχονται από κύκλωμα σωματεμπόρων, όπου εξαναγκάζονταν να εργάζονται έναντι ελάχιστων χρημάτων και υπό την απειλή απέλασης ή χρέωσης των οικογενειών τους με υπέρογκα ποσά…

Ο Gerard Montane, από την άλλη, συνεχίζει να βρίσκεται ράκος στις φυλακές Γρεβενών, αναμένοντας το Εφετείο, κι εάν κάτι δεν ανατραπεί, τότε θα περάσει την επόμενη δεκαετία σε ένα κελί.

Όσα χρόνια επιτελούσε το φιλάνθρωπο έργο στη Θεσσαλονίκη, για άλλα τόσα θα πρέπει να παραμείνει έγκλειστος στις φυλακές...

Εάν είναι ένοχος και χρησιμοποίησε όντως την εξουσία του για να ικανοποιήσει τα αρρωστημένα πάθη του πάνω σε ανηλίκους, στους οποίους χορηγούσε παράλληλα και ναρκωτικά, τότε, σύμφωνα με το δικαιικό μας σύστημα και τον νομικό μας πολιτισμό, η φυλάκιση είναι αυτό που του αξίζει.

Εάν όχι;

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης