Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Λαβράκια» φαίνεται ότι βγαίνουν από τη λίστα που απέστειλε πριν από περίπου δύο μήνες το ολλανδικό ΣΔΟΕ στις ελληνικές Αρχές και η οποία περιλαμβάνει τα ονόματα 121 Ελλήνων «σκαφάτων».

Η λίστα αφορά σε Έλληνες ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής που επέλεξαν για τα σκάφη τους την ολλανδική σημαία, προκειμένου να αποφύγουν τα τεκμήρια φορολόγησης στη χώρα μας.

Τα αποτελέσματα που προκύπτουν από τη μέχρι τώρα έρευνα που πραγματοποιούν τα στελέχη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος είναι εντυπωσιακά, καθώς ήδη μερικά από τα ονόματα των ιδιοκτητών θαλαμηγών φιγουράρουν στη λίστα Λαγκάρντ!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν σημαίνει ότι όποιος διαθέτει σκάφος στην Ολλανδία είναι και παράνομος. Γίνεται έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα σκάφη μπορούν να δικαιολογηθούν. Ωστόσο, μερικοί από αυτούς βρίσκονται στη λίστα Λαγκάρντ, διατηρούν δηλαδή λογαριασμούς στην τράπεζα HSBC» εξηγούν στελέχη της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στο zougla.gr.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή…

Η επαφή Ολλανδίας – Ελλάδας

Η πρώτη επαφή των ελεγκτικών Αρχών της Ελλάδας και της Ολλανδίας έγινε τον Απρίλιο του 2012. Οι Έλληνες ελεγκτές έλαβαν μία ειδοποίηση από τους Ολλανδούς συναδέλφους τους πως διέθεταν τα στοιχεία όλων των ξένων υπηκόων που διαθέτουν σκάφος αναψυχής στην Ολλανδία. Από την καταγραφή αυτή προέκυψαν τα ονόματα 121 Ελλήνων οι οποίοι είχαν σκάφη στο Άμστερνταμ.

Οι Ολλανδοί επικοινώνησαν με τα στελέχη του ΣΔΟΕ και έπειτα από συνεννόηση απέστειλαν τα παραστατικά αγοράς, τις άδειες, ακόμα και τις διευθύνσεις κατοικίας των συγκεκριμένων ατόμων στην Ελλάδα.

Το ολλανδικό κλιμάκιο σε συνάντηση με τους Έλληνες ελεγκτές ανέφερε πως η πρωτοβουλία τους έχει χαρακτήρα υποστηρικτικό στις δυσκολίες που περνά η Ελλάδα.

Ο έλεγχος και η… Λαγκάρντ

Μετά την πρώτη επαφή ξεκίνησε η σχετική αλληλογραφία μεταξύ Ελλάδας και Ολλανδίας. Τελικά, τον περασμένο Μάρτιο οι ολλανδικές Αρχές απέστειλαν στα κεντρικά του ΣΔΟΕ τον φάκελο με όλα τα στοιχεία: ονόματα, διευθύνσεις και κάθε πληροφορία που είχαν στη διάθεσή τους.

Η έρευνα ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2013, με τα στελέχη της Δίωξης να επιδίδονται σε συνεχείς διασταυρώσεις των ονομάτων με άλλες -ανοικτές- υποθέσεις, προκειμένου να εξακριβώσουν το ποιόν των «σκαφάτων».

Να εξακριβωθεί, δηλαδή, αφενός αν τα εισοδήματα των ιδιοκτητών των θαλαμηγών μπορούν να δικαιολογήσουν την κατοχή σκάφους και αφετέρου αν τα ονόματά τους έχουν απασχολήσει στο παρελθόν τις φορολογικές Αρχές.

Τελικά, ο έλεγχος απέδωσε καρπούς, καθώς – όπως διαπιστώθηκε – τα ονόματα μερικών εκ των ιδιοκτητών σκαφών αναψυχής (τριών μέχρι στιγμής) περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ.

Είναι, δηλαδή, πολίτες που διατηρούν «φουσκωμένους» τραπεζικούς λογαριασμούς στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας.

«Προέκυψαν ταυτοποιήσεις προσώπων που έχουν θαλαμηγούς στην Ολλανδία και λογαριασμό στην ελβετική τράπεζα. Μερικοί από αυτούς θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις. Η έρευνα πάντως συνεχίζεται, καθώς ακόμα δεν έχουν ελεγχθεί όλα τα ονόματα» αναφέρουν χαρακτηριστικά καλά ενημερωμένες πηγές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης