Στις τελευταίες ιατρικές έρευνες και οδηγίες σχετικά με την χρήση μάσκας ως προφύλαξη από την διάδοση του κορωνοϊού, αναφέρθηκε ο Σ. Τσιόδρας στην σημερινή (4 Απριλίου) συνέντευξη τύπου για τα κρούσματα στην Ελλάδα.

Μετά και την αναθεωρημένη οδηγία του Αμερικανικού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου νοσημάτων, όπως εξήγησε «το μεγάλο πρόβλημα προκύπτει με τους ασυμπτωματικούς ασθενείς και κατά πόσο αυτοί συμμετέχουν χωρίς καθόλου συμπτώματα στην διασπορά της νόσου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτός όπως είπε είναι ο λόγος που οι αμερικανοί επιστήμονες «συνέστησαν την προαιρετική, όχι την υποχρεωτική χρήση μάσκας, την αυτοσχέδια μάσκα από ύφασμα, και όχι την ιατρική που προορίζεται για τους υγειονομικούς». Η αυτοσχέδια μάσκα όπως είπε ο κος Τσιόδρας, μπορεί να αντικατασταθεί και από τη χρήση ενός κασκόλ ή πουλόβερ σε χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός, που όμως σύμφωνα με τις οδηγίες δεν θα πρέπει να υπάρχει όταν τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ μας.

Ιδιαίτερη προσοχή στις αυτοσχέδιες μάσκες

Ωστόσο ο ίδιος ανέφερε ότι αυτές οι αυτοσχέδιες μάσκες «χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή καθώς κατά τη χρήση τους, ένα ποσοστό 40% έως 90% των σταγονιδίων μπορούν να παγιδευτούν στο ύφασμα της μάσκας που φοράμε για να προστατευτούμε από τον ιό και η λανθασμένη αφαίρεση της μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να μολυνθούμε από τον ιό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό σημαίνει όπως εξήγησε ότι εάν κάποιος είναι υγιής, στην προσπάθεια του να μη μολυνθεί, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες μόλυνσης. Το ζήτημα έχει τεθεί και στην ελληνική επιτροπή λοιμωξιολόγων η οποία θα γνωμοδοτήσει τις επόμενες ημέρες.

Πάντως ο κος Τσιόδρας επανέλαβε ότι με βάση τα δικά μας δεδομένα για την πορεία της επιδημίας δεν φαίνεται προς το παρόν να αλλάζουν οι συστάσεις. Μιλώντας για το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου νοσημάτων, είπε ότι «ενδέχεται τις επόμενες μέρες να κάνει ξεκάθαρο ότι σε ανοιχτούς χώρους δε χρειάζονται μάσκες αλλά σε κλειστούς χώρους ίσως δούμε μία σύσταση για την χρήση τους».

Σε ερώτηση που δέχτηκε για τις συζητήσεις που γίνονται για το θέμα αυτό στον Παγκόσμιο Οργανισμό υγείας, εξήγησε ότι δεν αποκλείεται να δεχθεί την χρήση μάσκας «σε περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού και οι ασυμπτωματικοί, μεταφέρουμε με τον αέρα τον ιό» και πρόσθεσε ότι σύντομα θα υπάρξει μια γενική κατεύθυνση για το θέμα της μάσκας.

«Τα κλιματιστικά είναι δύσκολο θέμα»

Σε ερώτηση κατά πόσο ο ιός διασπείρεται μέσω των συστημάτων κλιματισμού ο κος Τσιόδρας είπε ότι καλό είναι «για να αραιώσουν τα σωματίδια μέσα σε ένα σπίτι να γίνεται καλός αερισμός του χώρου».

Ήδη υπάρχει συνεργασία, όπως είπε με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για να διαπιστωθεί πώς συμπεριφέρεται ο ιός σε χώρους όπου νοσηλεύονται οι ασθενείς. «Τα κλιματιστικά είναι δύσκολο θέμα» ανέφερε.

Πόσο ευνοεί η αλλαγή του καιρού την διασπορά του ιού

Όσον αφορά την αλλαγή του καιρού τις τελευταίες ημέρες είπε πως «η αλλαγή του καιρού ευνοεί διασπορά του ιού όπως συμβαίνει με όλους τους ιούς του αναπνευστικού, αλλά εφόσον τηρούνται τα μέτρα, δεν εκτιμώ ότι η καμπύλη της διασποράς θα μεταβληθεί»

Αναφερόμενος στο πρωτόκολλο για τους υγειονομικούς, δηλαδή τα φάρμακα που θα μπορούν να λαμβάνουν για να προφυλαχθούν από τον κορωνοϊό ή εφόσον εκτεθούν σε αυτόν, είπε ότι «σύντομα θα δοθεί η δυνατότητα να πάρουν τα φάρμακα αυτά. Στόχος είναι να μπορούν να τα πάρουν από τα ίδια νοσοκομεία στα οποία εργάζονται, κάτι που θα γίνει άμεσα». Αναφερόμενος και στην κατά βούληση χρήση φαρμάκων για τον ιό, εξήγησε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς «υπάρχει κίνδυνος, ιδίως αν δεν υπάρχει ιατρική παρακολούθηση». 

Διαβάστε επίσης: Στα 60 τα νέα κρούσματα – 68 θάνατοι στην Ελλάδα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης