Η αγωνία χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους έφτασε στο τέλος μετά τη χθεσινή ανακοίνωση των βάσεων  για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Παιδείας, παρατηρείται μία αυξομείωση των βάσεων ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο και τις προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασηςΣύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα το Υπουργείο Παιδείας, επτά στους δέκα υποψήφιους πέτυχαν την εισαγωγή τους σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ της χώρας. Συγκεκριμένα, από τους 105.548 υποψηφίους, στις ανώτερες και ανώτατες σχολές εισήλθαν 72.973 μαθητές. Υπενθυμίζεται ότι ο περσινός αριθμός των εισακτέων ανήλθε στους 70.988.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό που παρατηρείται πάντως είναι μία αυξομείωση των βάσεων ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο και τις προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης. Όπως άλλωστε δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ  ο εκπαιδευτικός αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης, «οι φετινές βάσεις δεν συμβαδίζουν με τις περσινές, λόγω του διαφορετικού συστήματος που ίσχυε εφέτος» ενώ επεσήμανε ότι υπήρξαν τμήματα που έμειναν αμετάβλητα σε σχέση με πέρυσι αλλά ταυτόχρονα και 154 τμήματα στα οποία υπήρξε διαφορά μεγαλύτερη των 1.000 μορίων.

Ειδικότερα, στις ιατρικές σχολές παρατηρήθηκε άνοδος από 139-474 μόρια. Αντιθέτως στις οικονομικές και παιδαγωγικές σχολές υπήρξε ραγδαία πτώση. Όσον αφορά στις νομικές σχολές, υπήρξε μεγάλη πτώση σε Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή ενώ η νομική της Αθήνας παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητη, έχοντας αύξηση μόλις έξι μορίων. Τέλος πτώση σημειώθηκε και στις πολυτεχνικές σχολές με εξαίρεση τα τμήματα πολιτικών μηχανικών και την αρχιτεκτονική Αθήνας.

Το zougla.gr επικοινώνησε με τους πρώτους των πρώτων των φετινών Πανελληνίων εξετάσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Σοφία Εξάρχου με 18.866 μόρια εισήλθε στη Νομική Αθηνών. Αμέσως μετά την ανακοίνωση των βάσεων,η  αριστούχος τόνισε «σήμερα έκανα το πρώτο σημαντικό βήμα της ζωής μου», ενώ δήλωσε πολύ χαρούμενη για το γεγονός ότι εισήλθε σε μία σχολή με πολλές επαγγελματικές διεξόδους.

Χαρακτήρισε ψυχοφθόρα διαδικασία τις Πανελλήνιες, ενώ ανέφερε «ότι οι εξετάσεις είναι μία αντικειμενική διαδικασία που χρήζει όμως αλλαγές».

Η Σοφία έκλεισε λέγοντας «Όσο δύσκολες και αν είναι οι καταστάσεις, μπορούμε να τις βελτιώσουμε. Θέλω να ενισχύσω τη χώρα μου γι’ αυτό και επέλεξα να σπουδάσω εδώ».

Ακούστε τις δηλώσεις της Σοφίας Εξάρχου: 

Ο Ιάσων Μηλιώνης από την άλλη κατάφερε να εισέλθει στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων με βαθμό εισαγωγής 19.380 μόρια.

Μάλιστα, παρά τον περιορισμένο του χρόνο, συμμετείχε στην ομάδα που εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Ολυμπιάδα Χημείας, ενώ στο παρελθόν είχε πάρει το χάλκινο μετάλλιο στον διαγωνισμό EUSO (European Science Olympiad).

Ο Iάσωνας δήλωσε πολύ χαρούμενος και ευτυχισμένος: «Επιτέλους δικαιώθηκα» ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι διάβαζε σταθερά τα τελευταία τρία χρόνια για να καταφέρει να εισέλθει στην εν λόγω σχολή.

Όσον αφορά στο μυστικό της επιτυχίας, ανέφερε ότι ήταν το σταθερό διάβασμα των τριών τελευταίων ετών. Κατέληξε λέγοντας ότι παρά τη δύσκολη συγκυρία, πιστεύει ότι τα πράγματα μπορούν να καλυτερέψουν.

Ακούστε τις δηλώσεις του Ιάσονα Μηλιώνη:
 

Η ηλεκτρονική μας εφημερίδα επικοινώνησε επίσης με τη Μαριάνα Γραβάνη, η οποία εισήλθε δεύτερη στη Νομική Αθηνών με με βαθμολογία 19.734 μόρια. Η Μαριάνα δήλωσε ότι η εισαγωγή της στη νομική σχολή ήταν το επιστέγασμα μιας πολύχρονης προσπάθειας. Πρόσθεσε ότι εκτός από την έντονη προσπάθεια, κλειδί της επιτυχίας της ήταν οι καθηγητές και η οικογένειά της που τη στήριξαν στον δύσκολο αυτόν αγώνα.

Ερωτώμενη για το πώς βλέπει την κατάσταση της χώρας, συγκλόνισε λέγοντας ότι «η χώρα αιμορραγεί όταν φεύγουν τα παιδιά της. Αξίζει όμως να μείνουμε εδώ και να παλέψουμε παρά τις μεγάλες δυσκολίες».

Ακούστε τις δηλώσεις της Μαριάνας Γραβάνη: 

Τέλος, το zougla.gr ήρθε σε επαφή με τη Μελίνα Νικολακέα, η οποία συγκέντρωσε 19.202 μόρια και εισήλθε στην Ιατρική Αθηνών, μία από τις υψηλότερες σε βαθμολογία σχολές της χώρας.

Η Μελίνα ξεκίνησε λέγοντας ότι ακόμη δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι πέτυχε αλλά παρ΄όλα αυτά νιώθει ότι οι κόποι της ανταμείφθηκαν.

Όσον αφορά στο μυστικό της επιτυχίας της, είπε ότι το θέμα είναι να μην το βάζεις κάτω.

Δήλωσε τέλος απογοητευμένη από την Ελλάδα: «Μετά τη σχολή θα φύγω έξω. Δεν μπορούμε να ονειρευτούμε στην Ελλάδα.

Έξω τουλάχιστον υπάρχει αξιοκρατία και δικαιοσύνη» είπε χαρακτηριστικά.

Ακούστε τις δηλώσεις της Μελίνας:

 

Mεταξύ των επιτυχόντων ήταν και η Σταύρακα Σωτηρία των φροντιστηρίων «Στόχος».

Η νεαρή επιτυχούσα συγκέντρωσε 18.802 μόρια και εισήλθε στη Νομική Σχολή Αθηνών απ’ όπου και θα ξεκινήσει το όνειρό της.

Εμείς ευχόμαστε σε όλα τα παιδιά καλή σταδιοδρομία…

Επιμέλεια: Δημήτριος Α. Μπελδέκος

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης