Η προαναγγελθείσα εκτέλεση του Μανώλη Καραγιάννη

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2018, 12:45
Η προαναγγελθείσα εκτέλεση του Μανώλη Καραγιάννη
Ο Μανώλης Καραγιάννης αποφυλακίστηκε το 2017. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις φυλακές Κορυδαλλού είχε δεχθεί επίθεση με μαχαίρι από την ομάδα των Αλβανών που αργότερα κατηγορήθηκε για τη δολοφονία του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου. 

Αυτή η σπείρα των Αλβανών δεν είναι παίξε-γέλασε. Αναφέρεται εκτενώς και στη δικογραφία που αφορά στην άλλη, πολύ μεγάλη υπόθεση Energa, οι πρωταγωνιστές της οποίας βρίσκονται επίσης στη φυλακή. Αυτό ενδεχομένως να ήταν το πρώτο συμβόλαιο θανάτου κατά του Μανώλη Καραγιάννη, καταδεικνύοντας πως «ο πόλεμος των νονών» είχε ήδη αρχίσει.

Μετά την αποφυλάκιση του Καραγιάννη, ακολουθεί ένα σπιράλ δολοφονιών γνωστών «ανθρώπων της νύχτας». Η δολοφονία Γρίβα στον Γέρακα, η δολοφονία Στεφανάκου στο Χαϊδάρι, η δολοφονία Λίτσα στους Αγίους Αναργύρους και, προσφάτως, μία τέταρτη δολοφονία-μυστήριο στα Γλυκά Νερά, του πρώην αξιωματικού της αστυνομίας Σπύρου Παπαχρήστου. 

Η τελευταία δολοφονία δεν συνδυάζεται με τις προηγούμενες, γι' αυτό και αποτελεί το μεγάλο ερώτημα σε αυτόν τον αιματηρό οδικό χάρτη τον οποίο ακολουθεί ο κόσμος της νύχτας. 

Αν και οι προηγούμενες δολοφονίες καθώς και οι παράπλευρες απώλειες έχουν  να κάνουν κυρίως με την εσωτερική σύγκρουση στον κόσμο της νύχτας, η εκτέλεση του Σπύρου Παπαχρήστου στα Γλυκά Νερά ξεφεύγει από αυτήν τη λογική.

Ο Σπύρος Παπαχρήστου, εξαιρετικά εκπαιδευμένος με προγράμματα συνεκπαίδευσης και συνεργασίας με το FBI αλλά και με άλλους οργανισμούς και μηχανισμούς σε διεθνές επίπεδο, ήταν ένας άνθρωπος που διατηρούσε άριστες επαφές με πολύ γνωστούς επιχειρηματίες, όπως την οικογένεια Λάτση, καθώς και με πολλές άλλες οικογένειες της επιχειρηματικής ελίτ. Όπως καταδεικνύουν οι συζητήσεις με ανώτερους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., ο Σ. Παπαχρήστου λόγω των καθηκόντων του ως υπευθύνου ασφαλείας σημαντικών προσώπων γνώριζε άριστα τον χάρτη του κόσμου της νύχτας. 

Ήξερε, δηλαδή, πρόσωπα και κυρίως καταστάσεις και αντιλαμβανόταν πλήρως τους συσχετισμούς δυνάμεων στο ομιχλώδες τοπίο του ελληνικού υποκόσμου. Ο Σπύρος Παπαχρήστου ήταν και πολύ κοντά στην εκκλησία. Άνθρωπος θρήσκος και πράος, δεν αναμειγνυόταν εύκολα σε περίεργες καταστάσεις.

Η εκτέλεσή του από δύο άτομα με δύο διαφορετικά όπλα στα Γλυκά Νερά προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και αναταράξεις σε όλα τα επίπεδα.

Ήταν φανερό από τη σύνθεση του κόσμου που παρευρέθη στην κηδεία του. Κόσμος από τον χώρο της πολιτικής, πολύ γνωστοί επιχειρηματίες, ανώτεροι εκπρόσωποι της εκκλησίας, ανώτατα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. (πρώην και νυν), άνθρωποι του FBI και ο κατάλογος είναι μακρύς. 

Τότε, τα πρώτα 24ωρα μετά την εκτέλεση του Σ. Παπαχρήστου, ακούγονταν πολλά, αλλά ήταν ακόμη πολύ νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Αυτό, όμως, που κάποιος θα έπρεπε να κρατήσει από αυτήν τη σωρεία πληροφοριών ήταν μία κουβέντα, η οποία κατέληγε στο εξής: «Η δολοφονία του Παπαχρήστου δεν θα μείνει αναπάντητη». 

Πέρασαν οι εβδομάδες και το πρωί της Τετάρτης, στη συμβολή των οδών Αίαντος και Ναϊάδων στο Παλαιό Φάληρο, δύο βήματα από το αστυνομικό τμήμα, τέσσερα άτομα, δύο σε μία μοτοσυκλέτα και άλλα δύο σε ένα παλιό αυτοκίνητο, έχουν στήσει καρτέρι στον Μανώλη Καραγιάννη. Αυτός καταφθάνει με ένα πολύ κοινό λευκό Fiat για να επισκεφθεί ένα οικείο σε αυτόν πρόσωπο. Οι ακροβολισμένοι εκτελεστές τον πυροβολούν από τρεις πλευρές με τουλάχιστον δύο διαφορετικά όπλα. Ένα καλασνίκοφ που αδειάζει τον πρώτο γεμιστήρα του και ένα 45άρι. Το σώμα του Μανώλη Καραγιάννη δέχεται τουλάχιστον 10 σφαίρες. Προσπαθεί να καλυφθεί και ανταποδίδει με το δικό του πιστόλι, το οποίο, ως φαίνεται, παθαίνει εμπλοκή. Προλαβαίνει, όμως, να ρίξει τουλάχιστον τρεις φορές.

Κάποιοι αυτόπτες μάρτυρες βεβαιώνουν ότι ένας από τους εκτελεστές τραυματίστηκε. Ο Καραγιάννης πέφτει αιμόφυρτος ανάμεσα σε δύο αυτοκίνητα και μεταφέρεται αμέσως στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας σε πολύ κρίσιμη κατάσταση.Φθάνοντας στην πύλη του νοσοκομείου, οι γιατροί διαπιστώνουν πως κατέληξε και προσπαθούν να τον επαναφέρουν. Μάταιος ο κόπος. Η ώρα θανάτου του Μανώλη Καραγιάννη είναι η 9.55 το πρωί της Τετάρτης, όπως καταγράφεται στα αρχεία του νοσοκομείου. 

Οι εκτελεστές εξαφανίζονται από τον τόπο της επίθεσης και έκτοτε αναζητούνται. Εντύπωση προκαλεί, όπως προκύπτει από ένα video στο οποίο φαίνεται η αποχώρηση δύο εκτελεστών με μοτοσυκλέτα, ότι ο ένας εκ των δύο έχει ακάλυπτο το πρόσωπό του. Το λογικό συμπέρασμα είναι πως δεν τον ενδιέφερε το ενδεχόμενο να αναγνωριστεί. Τα ανώτατα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. κρατούν το στόμα τους ερμητικά κλειστό και διαψεύδουν συστηματικά και σε όλους τους τόνους όλες τις εκτιμήσεις, σχόλια και συμπεράσματα, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, είτε ως δημοσιογραφικά κείμενα είτε ως κατ' ιδίαν κουβέντες οι οποίες γίνονται τον τελευταίο καιρό μεταξύ στελεχών της αστυνομίας και δημοσιογράφων.Η εμμονή της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. να διαψεύδει συστηματικά όλα τα παραπάνω καταδεικνύει πως υπάρχει μια στρατηγική. Η Ελληνική Αστυνομία παρακολουθεί προφανώς και με κάθε λεπτομέρεια αυτόν τον πόλεμο που διεξάγεται στον χώρο του ελληνικού υποκόσμου, προκειμένου να αντιληφθεί προς τα πού θα γείρει η πλάστιγγα. Αυτό το φαινόμενο δεν είναι ελληνικό, είναι -ως γνωστόν- διεθνές και αποτελεί βασικό στοιχείο της αέναης σύγκρουσης μεταξύ των Αρχών και του κόσμου της νύχτας. Δηλαδή, του οργανωμένου εγκλήματος. 

Ωστόσο, υπάρχουν και στόματα που ανοίγουν και εξομολογήσεις που κατατίθενται στις κατ' ιδίαν συνομιλίες. Κάποιοι δεν κρύβουν την πεποίθησή τους πως η δολοφονία του Μανώλη Καραγιάννη συνδέεται άμεσα με εκείνους τους κύκλους οι οποίοι αποφάσισαν να εκδικηθούν τον θάνατο του πρώην αστυνομικού Σπύρου Παπαχρήστου. Οι ίδιοι αυτοί κύκλοι προεξοφλούν ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν κι άλλες εξελίξεις. Η μία εξέλιξη αφορά στη συνέχιση του ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μεταξύ των «νονών» και των «μνηστήρων» του υποκόσμου, ενώ η δεύτερη αφορά σε επιπλέον στοιχεία και πληροφορίες που θα ξεκαθαρίσουν περισσότερο το τοπίο γύρω από τη δολοφονία του Σπύρου Παπαχρήστου. 

Zougla newsroom

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2018, 12:51