Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες, καθώς οι αριθμοί των κρουσμάτων στην Αττική βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα το τελευταίο διάστημα, ενώ μόλις δύο ημέρες μετά την έναρξη των σχολικών μαθημάτων έκλεισαν τα πρώτα σχολεία λόγω Covid-19. Επίσης οι ειδικοί βλέπουν από τη μία να αυξάνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ και από την άλλη συνδέουν την έναρξη της φθινοπωρινής περιόδου με την εμφάνιση των κοινών ιώσεων, όπως η γρίπη.

Γι’ αυτό προτείνουν πιο αυστηρά μέτρα, ακόμα και «lockdown τώρα», ενώ σχετικά με την τηλεργασία συστήνουν να φτάσει στο 80% για τους εργαζομένους έτσι ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης πιέζεται το σύστημα υγείας στην Αττική εξαιτίας του αριθμού των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία και κυρίως των βαριών περιστατικών, ενώ το τοπικό Rt στην Αθήνα είναι στο 1,1.

Τρεις καθηγητές γιατροί, μιλώντας σε τηλεοπτικούς σταθμούς, προτείνουν τη λήψη νέων πιο αυστηρών μέτρων για την ευρύτερη περιοχή της Αττικής για να μην έχουμε περισσότερα θύματα.

Ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης προτείνει να ληφθούν τώρα εμπροσθοβαρή μέτρα για την ανάσχεση του κορωνοϊού και αν δεν έχουν αποτέλεσμα να προχωρήσουμε σε lockdown. «Νομίζω ότι στην Αθήνα τα πράγματα δεν είναι και τόσο σε έλεγχο. Ο κ. Χαρδαλιάς έδειξε ότι πιστεύει ότι είναι σε έλεγχο, εγώ δεν είμαι σίγουρος. Είναι παρατήρηση φυσικά απ’ έξω, δεν έχω τόσα πολλά στοιχεία όσα έχει ο κ. Χαρδαλιάς, αλλά η εικόνα και τα πρότυπα που βλέπω δεν μου δίνουν την εικόνα ότι το ελέγχουμε» σημείωσε ο καθηγητής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μάσκα ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους στο κέντρο της Αθήνας – Τηλεργασία στο 80%»

Ο κ. Δερμιτζάκης επισήμανε ότι, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, οι πολίτες να φορούν παντού μάσκες, δηλαδή και στους εξωτερικούς χώρους, καθώς υπάρχει συνωστισμός ακόμα και στους δρόμους, σε στοές, φανάρια και ουρές. «Είναι ένα μέτρο εύκολο και οριζόντιο και νομίζω θα κάνει τη διαφορά» εξήγησε.

Πρότεινε επίσης δραστική αύξηση της τηλεργασίας όπου είναι εφικτό προκειμένου να φτάσει στο 80% ή και στο 100%. «Το μίνιμουμ δεν φτάνει, πρέπει όλοι να κάνουμε το μάξιμουμ», «δηλαδή μια επιχείρηση, αν μπορεί να φτάσει σε 80% τηλεργασία, να το φτάσει. Πρέπει να είναι και νομικά καλυμμένη, αλλά και οι εργαζόμενοι να είναι νομικά καλυμμένοι» ανέφερε ο κ. Δερμιτζάκης.

«Lockdown στην Αττική τώρα πριν ξεφύγει η κατάσταση»

O αριθμός των διασωληνωμένων έχει αυξηθεί δραματικά, ενώ οι ΜΕΘ στα νοσοκομεία αναφοράς πιέζονται, είπε ο κ. Νικόλαος Σύψας, λοιμωξιολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής για τον κορωνοϊό. «Δεν πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι με αυτά τα νούμερα κρουσμάτων. Η επιδημία έχει μια έντονη ανοδική τάση, έχουμε πολύ κακά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά σχετικά με τις εισαγωγές και τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ΜΕΘ, των διασωληνωμένων που είναι νεαρότερης ηλικίας πια… Αυτή τη στιγμή το 70% των εισαγωγών αντιπροσωπεύουν ηλικιωμένοι και ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα. Έχουμε ένα κακό σκηνικό» είπε ο κ. Σύψας.

Ο ίδιος επικαλείται τα στοιχεία της τεχνικής έκθεσης του ευρωπαϊκού οργανισμού ECDC, που περιλαμβάνει «αρνητικές προβλέψεις για τις επόμενες 10 ημέρες στην Ελλάδα με βάση τα μέτρα που είχαμε λάβει στις 8-10 Σεπτεμβρίου».

Προειδοποίησε ακόμα πως «το μοναδικό μέτρο το οποίο έχει θεαματική επίδραση στην επιδημία είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας, δηλαδή το lockdown». Κατά την άποψη του κ. Σύψα, πρέπει να ληφθούν μέτρα έγκαιρα στην Αττική «για να χτυπήσουμε την επιδημία πριν ξεφύγει».

Η Αττική είναι στο πορτοκαλί χρώμα και, εάν δεν αποδώσουν τα μέτρα και η Αττική φθάσει στο «κόκκινο», τότε θα πρέπει να λάβουμε πολύ πιο δραστικά μέτρα, είπε ο ίδιος.

Καμπανάκι για τα τα μέσα μεταφοράς

Ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος, τόνισε το πρόβλημα που υπάρχει στα μέσα μαζικής μεταφοράς και ζήτησε άμεση λήψη μέτρων για τη μείωση του αριθμού των επιβατών. Υπενθυμίζεται ότι συστήνεται μη άσκοπη μετακίνηση σε όσους είναι άνω των 65 ετών, τόσο στα μέσα μεταφοράς όσο και σε άλλους δημόσιους ή εσωτερικούς χώρους.

«Θα πρέπει οπωσδήποτε να αραιώσει ο κόσμος και τώρα είναι μια ευκαιρία με τα κλιμακωτά ωράρια προσέλευσης στην εργασία» ανέφερε. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, «το σύστημα υγείας στην Αττική πιέζεται εξαιτίας του αριθμού των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία και κυρίως των βαριών περιστατικών, καθώς καλύπτεται ένα σημαντικό κομμάτι των ελεύθερων κλινών που υπάρχουν για τον Covid… Επίσης, το τοπικό Rt στην Αθήνα είναι στο 1-1,1, ωστόσο πρέπει να προσέχουμε γιατί το Rt μπορεί να ξεφύγει και να φτάσει το R0. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί αυτή τη στιγμή θα αποδώσουν και στόχος είναι τις επόμενες 10-15 μέρες να έχουν περιοριστεί τα κρούσματα σε κάτω από 100 και ο δείκτης Rt κάτω από το 1».  

Σχετικά με την αξιοπιστία των rapid tests, τα χαρακτήρισε «επανάσταση» και εξέφρασε τη γνώμη ότι θα βοηθήσουν αρκετά στον έλεγχο της νόσου γιατί είναι γρήγορα, εύκολα, απλά και φθηνά. «Το πλεονέκτημα είναι ότι στο νοσοκομείο έχεις γρήγορη διάγνωση και απομονώνεις το περιστατικό» σημείωσε.

Τέλος, αναφορικά με το εμβόλιο, ο κ. Γώγος δήλωσε ότι μέχρι την άνοιξη θα υπάρχει ώστε να καλυφθούν τουλάχιστον οι ευαίσθητες ομάδες. «Αν η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι γύρω στο 60%, θα είμαστε ικανοποιημένοι» πρόσθεσε ο ίδιος.  

Οι «κόκκινες» περιοχές της Αττικής

Οι ειδικοί επιμένουν στην απόφαση για λήψη αυστηρότερων μέτρων προκειμένου να αλλάξει η επιδημιολογική εικόνα του κορωνοϊού. Οι περιοχές της Αττικής στις οποίες έχουν διαπιστωθεί τα περισσότερα κρούσματα είναι ο δήμος της Αθήνας, του Πειραιά, της Κηφισιάς, αλλά και δήμοι των βορείων προαστίων, όπως Μαρούσι και Φιλοθέη-Ψυχικό. Επίσης τα Κάτω Πατησιά, η Κυψέλη, τα Σεπόλια και η Κάτω Κυψέλη.

Τέλος, οι επιδημιολόγοι παρατηρούν αυξημένο ποσοστό κρουσμάτων ανάμεσα σε άτομα ξένης υπηκοότητας.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης