Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης 

Για χάσμα, μεταξύ της προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σημερινής πραγματικότητας, μίλησε η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Dunja Mijatović, παρουσιάζοντας την έκθεση των δραστηριοτήτων της για το 2020, στην υβριδική Σύνοδο της Ολομέλειας της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η πανδημία COVID-19 επιτάχυνε τη διάβρωση του δημοκρατικού ιστού της κοινωνίας μας, από την οποία εξαρτάται τελικά η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», υπογράμμισε η Επίτροπος και ανέφερε την ανησυχητική διάβρωση του κράτους δικαίου σε πολλά κράτη μέλη, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι, «Η πανδημία αποκάλυψε με τραγική σαφήνεια τις πολλές και αυξανόμενες ανισότητες που υπάρχουν στις χώρες μας».

Η Επίτροπος επανέλαβε το αίτημά της, να δημιουργηθούν επειγόντως πιο περιεκτικά και ανθεκτικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και υπογράμμισε την ανάγκη να γίνουν όλοι οι εμβολιασμοί και οι δοκιμές και η θεραπεία, να είναι προσβάσιμα σε όλους.

«Αυτό είναι και ένα κρίσιμο βήμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και μια δοκιμασία της πολιτικής βούλησης, για την αντιμετώπιση των βαθιά ενσωματωμένων διαρθρωτικών αδυναμιών και ανισοτήτων των συστημάτων δημόσιας υγείας στην Ευρώπη», συμπέρανε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Επίτροπος τόνισε επίσης, πώς η πανδημία έχει αποκαλύψει τον επείγοντα χαρακτήρα της μεταρρύθμισης της φροντίδας ψυχικής υγείας και κάλεσε τα κράτη μέλη να επιταχύνουν τη μετάβασή τους από ένα ίδρυμα και ένα βιοϊατρικό μοντέλο ψυχικής υγείας που βασίζεται στον εξαναγκασμό σε ένα μοντέλο που βασίζεται στην κοινότητα και στηρίζεται στην ανάκαμψη και στην συγκατάθεση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης