Ενώπιον του A’ τακτικού ανακριτή Θεσσαλονίκης προκειμένου να απολογηθεί θα βρεθεί σήμερα ο αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ που κατηγορείται ότι πυροβόλησε τον 16χρονο Ρομά κατά τη διάρκεια καταδίωξης στα Διαβατά τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας.

Σε βάρος του κατηγορούμενου αστυνομικού έχει ασκηθεί ποινική δίωξη από την εισαγγελέα πρωτοδικών Κυριακή Κλιάμπα για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο (κακούργημα) και εκτέλεση παράνομου πυροβολισμού ακινητοποίησης ή εξουδετέρωσης (πλημμέλημα).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τη στιγμή που δεν δικαιολογείται πυροβολισμός από κινούμενο δίκυκλο, καλείται να δώσει απαντήσεις σε μια σειρά από καίρια ερωτήματα που προκύπτουν για τις ακριβείς συνθήκες που συνέβησαν τα γεγονότα, αλλά και για τις ενέργειες τόσο του ιδίου, όσο και της ομάδας ΔΙΑΣ σε σχέση με την καταδίωξη του ανήλικου επειδή έφυγε από το πρατήριο βενζίνης χωρίς να πληρώσει την οφειλή των 20 ευρώ.

Θα προσέλθει, λοπόν, στον ανακριτή με βασική υπερασπιστική γραμμή ότι πυροβόλησε υπό συνθήκες νόμιμης άμυνας, λόγω του κινδύνου που διέτρεχαν προπορευόμενοι συνάδελφοί του. Χαρακτηριστικό της στάσης του είναι και όσα φέρεται να ανέφερε στην προανακριτική του κατάθεση: «Στόχευσα όσο μπορούσα να στοχεύσω χαμηλά και σε καμιά περίπτωση προς την πλευρά του οδηγού ή του συνοδηγού», ήταν τα λόγια του 34χρονου αστυνομικού.

Ενόψει της απολογίας του αστυνομικού, οι Ρομά προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Δικαστικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης, από τις 08:00 και μετά. Ήδη έχει γίνει σχετική έκκληση μέσω της εφαρμογής Tik- Tok, για την πραγματοποίηση μεγάλης συγκέντρωσης έξω από τα δικαστήρια στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να συμμετάσχουν Ρομά από όλη την Κεντρική Μακεδονία, ενώ κάλεσμα για συγκέντρωση μέσω της ίδιας εφαρμογής, απηύθυναν επίσης μέλη ομάδων του αντιεξουσιαστικού χώρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την αποφυγή εντάσεων και επεισοδίων η αστυνομία σχεδιάζει ενισχυμένα μέτρα στην περιοχή. Γύρω από τα δικαστήρια υπάρχει απαγόρευση στάθμευσης, ενώ εμφανής είναι ήδη η αστυνομική παρουσία, στους δρόμους της περιοχής. Κλειστή για τα οχήματα θα παραμείνει μέχρι το απόγευμα η οδός 26ης Οκτωβρίου, μπροστά στο Δικαστικό Μέγαρο.

Επεισόδια σε Ασπρόπυργο, Μέγαρα, Νέα Ζωή και Σχιστό Κορυδαλλού

Στο μεταξύ, ξεχειλίζει η οργή στους καταυλισμούς των Ρομά της Δυτικής Αττικής, καθώς το βράδυ της Πέμπτης (8/12), σημειώθηκαν πολλά επεισόδια από ομάδες Ρομά, οι οποίοι πυροβόλησαν κατά αστυνομικών, στη λεωφόρο Διυλιστηρίων στον Ασπρόπυργο, πιθανότατα με κυνηγετικά όπλα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας άντρας της ΟΠΚΕ τραυματίστηκε ελαφρά από σκάγια στο πρόσωπο.

Χαοτική κατάσταση επικρατούσε,  στα Μέγαρα, στη Νέα Ζωή και στο Σχιστό Κορυδαλλού. Οι Ρομά – διαμαρτυρόμενοι για τον πυροβολισμό του 16χρονου στη Θεσσαλονίκη – έκαιγαν κάδους σκουπιδιών και λάστιχα, ενώ στο σημείο έσπευσε η Πυροσβεστική.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, που είχε διακοπεί στην περιοχή των Μεγάρων.

Να υπενθυμίσουμε ότι χθες Πέμπτη, περί τις 12 το μεσημέρι, είχε πραγματοποιηθεί επιχείρηση της ΕΛΑΣ με επτά συλλήψεις και τέσσερις προσαγωγές στις περιοχές  Ζεφύρι, Μενίδι,  Άνω Λιόσια και Νεόκτιστα Ασπροπύργου,  με αφορμή τα άγρια επεισόδια της νύχτας της Τετάρτης. 

Ερωτήματα για την αιματηρή καταδίωξη και τη δράση των αστυνομικών της ΔΙΑΣ

Εν τω μεταξύ, τα νέα στοιχεία που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας φωτίζουν νέες πτυχές του περιστατικού που χρήζουν ενδελεχούς διερεύνησης

«Συγκεκριμένα υπάρχουν διάφορα σημεία του περιστατικού που δημιουργούν απορίες για τη συμπεριφορά των αστυνομικών που εμπλέκονται», ανέφερε σε δήλωσή του στην ΕΡΤ3 ο δικηγόρος της οικογένειας του 16χρονου Ρομά, Θεόφιλος Αλεξόπουλος. «Θα έπρεπε να αναφέρουν αμέσως τα στοιχεία του περιστατικού οι αστυνομικοί δηλαδή ότι κινδύνευσαν και ότι ακινητοποίησαν τον 16χρονο με πυροβολισμό», πρόσθεσε ο κ. Αλεξόπουλος.

Αντ’ αυτού πέρασαν 28 ολόκληρα λεπτά, για να ενημερώσουν οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ το επιχειρησιακό κέντρο, ότι υπήρξαν πυροβολισμοί στην καταδίωξη. Αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι αλλά και τα στοιχεία που έρχονται στο φως και ανατρέπουν την πρώτη εικόνα, για το τι ακριβώς συνέβη τα ξημερώματα της Δευτέρας στη Θεσσαλονίκη.

Η πρώτη επικοινωνία των αστυνομικών με το επιχειρησιακό κέντρο έγινε στη 01.02 και ανέφερε επικίνδυνους ελιγμούς του οχήματος του 16χρονου ενώ 49 δευτερόλεπτα μετά γίνεται λόγος για πρόσκρουση του σε τοιχίο.

Εντύπωση προκαλεί ότι για 28 λεπτά δεν γίνεται καμία αναφορά για πυροβολισμούς. Αυτό γίνεται στη 01.30 όχι μέσω ασυρμάτου αλλά τηλεφωνικά.

Στη 01:30:54 την ώρα δηλαδή που δηλώνεται ο πυροβολισμός γίνεται ακόμα μια κλήση στην Άμεση Δράση από τον υπάλληλο του πρατηρίου καυσίμων, ο οποίος τηλεφωνεί για να δηλώσει επίσημα το συμβάν.

Στην κατάθεσή του ο αστυνομικός υποστηρίζει ότι πυροβόλησε εν κινήσει χωρίς να μπορεί να στοχεύσει με ακρίβεια. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει πυροβόλησε δύο φορές μία στον αέρα και μία προς στο αυτοκίνητο χαμηλά. 

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας όμως το αυτοκίνητο ακινητοποιήθηκε μπροστά στο ξενοδοχείο όπου βρέθηκε η δεύτερη σφαίρα, κάτι που όπως λέει δείχνει ότι δεν πυροβόλησε στον αέρα ο αστυνομικός.

Ο αστυνομικός γνώριζε ότι το θύμα ήταν Ρομά και μάλιστα το ανέφεραν όταν τους ζητήθηκε περιγραφή του οχήματος από το κέντρο, πρόσθεσε ο δικηγόρος της οικογένειας συμπληρώνοντας μάλιστα ότι το ασθενοφόρο έφτασε καθυστερημένα και αφού είχαν φτάσει στην περιοχή συνάδελφοί τους που το κάλεσαν αυτοί και όχι οι πρώτοι εμπλεκόμενοι.

Στη δικογραφία περιλαμβάνεται και νέο βίντεο ντοκουμέντο που αποτυπώνει την πορεία του αυτοκινήτου του 16χρονου, μέχρι το σημείο που εγκλωβίζεται από τους αστυνομικούς και δέχεται πυροβολισμούς.

Την Πέμπτη μάλιστα κατέθεσε ένας οδηγός φορτηγού που φέρεται ως αυτόπτης μάρτυρας της καταδίωξης. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται άλλοι δύο ή τρεις μάρτυρες.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης