Χιόνια, πτώση της θερμοκρασίας και θυελλώδεις ανέμους έφερε το νέο κύμα κακοκαιρίας που φέρει το όνομα «Ωκεανίδα». Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα. Η Βόρεια Ελλάδα από το πρωί του Σαββάτου ντύθηκε στα λευκά, με τις πρώτες νιφάδες χιονιού να κάνουν την εμφάνισή τους ακόμα και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Επί ποδός βρίσκονται από τα ξημερώματα οι εργαζόμενοι στους δήμους και τα συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την αντιμετώπιση της «Ωκεανίδας», που έχει στη διάθεση της περισσότερους από 5.000 τόνους αλάτι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στους δρόμους βγήκαν οι αλατιέρες και οι υδροφόρες του δήμου Θεσσαλονίκης δίνοντας μεγαλύτερο βάρος σε περιοχές όπως η Άνω Πόλη και οι 40 Εκκλησιές. Επίσης, έχουν τοποθετηθεί σακιά με αλάτι στα νοσοκομεία και σε άλλα 130 σημεία. Επί ποδός από τα ξημερώματα και τα συνεργεία του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη για την αντιμετώπιση του νέου κύματος κακοκαιρίας. Σαράντα οχήματα, εκ των οποίων 23 εκχιονιστικά, κρατούν ανοιχτούς τους δρόμους σε Χορτιάτη, Ασβεστοχώρι και Φίλυρο όπου η χιονόπτωση είναι πυκνή, ενώ όπως δήλωσε ο δήμαρχος, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ανοιχτά 24 ώρες το 24ωρο θα παραμείνουν και τα δημαρχεία σε όλες τις πρώην δημοτικές ενότητες για την εξυπηρέτηση των δημοτών.

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε ζωντανή εικόνα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε ζωντανά την εξαιρετική θέα του Θερμαϊκού  

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε ζωντανές εικόνες από το λιμάνι και την παραλία των Νέων Ρόδων Χαλκιδικής  

Ακυρώθηκαν πτήσεις λόγω αδυναμίας προσγείωσης στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

Τέσσερις πτήσεις με προορισμό το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης ακυρώθηκαν μέχρι στιγμής, καθώς δεν κατέστη δυνατή η προσγείωση των αεροσκαφών λόγω των δυνατών ανέμων και της χαμηλής νέφωσης.

Συγκεκριμένα δεν προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης τα αεροπλάνα που εκτελούσαν τις πτήσεις από Λάρνακα, Νυρεμβέργη, Βερολίνο και Αθήνα, σύμφωνα με τον υπεύθυνο επικοινωνίας της Fraport Greece, Γιάννη Παπάζογλου. Λόγω της αδυναμίας προσγείωσης του αεροπλάνου που εκτελούσε την πτήση Αθήνα – Θεσσαλονίκη δεν έγινε και η αντίστοιχη προγραμματισμένη πτήση Θεσσαλονίκη – Αθήνα.

Ακυρώθηκαν επίσης οι πτήσεις για Καλαμάτα και για Σάμο και Σκύρο κάτι που είναι σύνηθες, επειδή εκτελούνται με μικρότερα αεροσκάφη.

Μικροπροβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω ισχυρών ανέμων

Μικροπροβλήματα έχουν δημιουργηθεί σε ορισμένες δρομολογιακές γραμμές στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους στα 8 με 9 μποφόρ και στο βόρειο Αιγαίο τοπικά τα 10.

Από το πρωί δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων από τη Ραφήνα για Κυκλάδες ενώ κλειστές παραμένουν οι γραμμές Κεραμωτή Καβάλας-Λιμένα Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη

Ήπια η κακοκαιρία στην Αθήνα

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η κακοκαιρία θα είναι ήπια, τουλάχιστον για την περιοχή της πρωτεύουσας. Τα χιόνια θα περιοριστούν στα ορεινά και ημιορεινά (κατά μέσον όρο πάνω από τα 600 μέτρα) και μόνο πρόσκαιρα -από σήμερα το βράδυ έως αύριο το πρωί- ενδέχεται να χιονίσει σε περιοχές της Αττικής με χαμηλό υψόμετρο αλλά και στα βόρεια προάστια της Αθήνας.

Δείτε live πώς κινείται η κακοκαιρία:

Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Η θερμοκρασία σημειώνει αισθητή πτώση και οι μέγιστες τιμές θα σημειωθούν τις πρωινές ώρες, σύμφωνα με την ΕΜΥ. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.

Αναμένονται βροχές ή χιονόνερο, χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά και βαθμιαία σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας. Καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, θα εκδηλωθούν κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα.

Η «Ωκεανίς» φέρνει όμως και θυελλώδεις ανέμους, εντάσεως 8-9 μποφόρ, ενώ στο βόρειο Αιγαίο τοπικά ή έντασή τους θα φτάσει τα 10 μποφόρ.

Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ για το Σάββατο:

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές οι οποίες από το βράδυ θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 και γρήγορα 8 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 0 (μηδέν) έως 6 βαθμούς Κέλσιου. Στη δυτική Μακεδονία κατά τόπους 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στέρεα, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιονιά στα ορεινά και από το απόγευμα στα ημιορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στέρεας.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ και γρήγορα 8 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 2 έως 10 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στέρεα, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά και βαθμιαία στα πεδινά της Θεσσαλίας και στις υπόλοιπες περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Ενδεικτικά στην ανατολική στέρεα 300 μέτρα και στην Πελοπόννησο 400-500 μέτρα. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές.
Ανεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 6 με 7 και γρήγορα Θ με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 0 (μηδέν) έως 10 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια κατά τόπους 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις το βράδυ στα ορεινά της Κρήτης.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 6, βαθμιαία από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς 6 με 7 και το βράδυ 8 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 14 βαθμούς Κέλσιου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στα νοτιά. Χιονοπτώσεις στα βόρεια.
Ανεμοι: Στα νοτιά από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Στα βόρεια βορειοανατολικοί 8 με 9 και βαθμιαία τοπικά 10 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 14 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν βαθμιαία από το απόγευμα στα ορεινά-ημιορεινά και από τις βραδινές ώρες στα βόρεια σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι θα ενισχυθούν σε 7 με 8 και στα ανατολικά τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 10 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο η χιονοπτώσεις κατά τόπους πιο πυκνές. Βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και το πρωί τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 0 (μηδέν) έως 5 βαθμούς Κέλσιου.

Οι θερμαινόμενοι χώροι στον δήμο Θεσσαλονίκης

Στο πλαίσιο της πολιτικής σχεδίασης εκτάκτων αναγκών και προκειμένου να αντιμετωπιστούν χωρίς προβλήματα από τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού της πόλης, o δήμος Θεσσαλονίκης λαμβάνει ορισμένα μέτρα προστασίας τους.

Εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών που είναι πιθανό να σημειωθούν τις επόμενες ημέρες, θα λειτουργήσουν από σήμερα Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019, έως και την Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019, με διευρυμένο ωράριο, οι κοινωνικές δομές που παρέχουν τις υπηρεσίες τους, καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.

Οι δομές αυτές είναι:

-Υπνωτήριο Αστέγων (Ανδρέου Γεωργίου 13 τηλ. 2310528811), από τις 17:00, έως την επομένη ημέρα στις 11:00

-Ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων (Μοναστηρίου 62 τηλ. 2310527938), από τις 9:00 έως τις 20:00.

Επίσης σήμερα και αύριο, Σάββατο 23 Φεβρουαρίου και Κυριακή 24 Φεβρουαρίου από τις 09:00 έως τις 20:30 θα παραμείνουν εκτάκτως ανοιχτοί και προσβάσιμοι στο κοινό και οι παρακάτω χώροι:

-4ο παράρτημα του Κ.Α.Π.Η (Γρ. Λαμπράκη 42, ισόγειο τηλ. 2310 212002)

-6ο παράρτημα του Κ.Α.Π.Η (Στεφάνου Νούκα 10, Χαριλάου, ισόγειο, τηλ. 2310 314424)

Για περισσότερες πληροφορίες, στο τηλ. 2313318200 (Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Δήμου Θεσσαλονίκης).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης