Το Επαγγελματικό Σωματείο Οδηγών Αυτοκινήτων Αχαΐας με αφορμή τα όσα εκτυλίχθηκαν στο Norman Atlantic σε ανακοίνωσή του επισημαίνει τις «απάνθρωπες μεσαιωνικού τύπου ατομικές συμβάσεις εργασίας, ντροπής, στους εργοδότες, τους οι οποίοι βεβαίως εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο την ανεργία που μαστίζει την χώρα και το δικαίωμα που τους δόθηκε από όλα αυτά τα νομοθετικά εκτρώματα που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια» και εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των οδηγών που χάθηκαν άδικα.

«Για τα δραματικά γεγονότα που εκτυλίχθησαν στην Αδριατική με το πλοίο Norman Atlantic, το σωματείο μας θέλει να εκφράσει να θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των συναδέλφων που χάθηκαν (κατά τις μαρτυρίες των επιζώντων, άδικα) στην προσπάθεια τους να φέρουν στο σπίτι τους ένα κομμάτι ψωμί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην κυριολεξία ένα κομμάτι ψωμί, αν σκεφτεί κανείς τις αποδοχές τους και πως αυτές διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια. Σε αυτές τις άθλιες συνθήκες ενδιαίτησης και σίτισης, καλούνται οι επαγγελματίες οδηγοί βγαίνοντας από τα πλοία να καλύψουν χιλιάδες χιλιόμετρα σε όλη την Ευρώπη, με άσχημες καιρικές συνθήκες, τις περισσότερες φορές πιεζόμενοι πανταχόθεν, να φέρουν σε πέρας τα δρομολόγια τους. Έχουν αναγκαστεί και υπογράψει απάνθρωπες μεσαιωνικού τύπου ατομικές συμβάσεις εργασίας, ντροπής, στους εργοδότες, τους οι οποίοι βεβαίως εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο την ανεργία που μαστίζει την χώρα και το δικαίωμα που τους δόθηκε από όλα αυτά τα νομοθετικά εκτρώματα που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια.

Ντροπή και αίσχος σε αυτούς, που ξέρουν πόσο μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχουν πρακτικά και ηθικά, απέναντι στο επαγγελματία οδηγό και την οικογένεια του. Στον επαγγελματία οδηγό που θα τους πάει και θα τους φέρει τα εμπορεύματα και το όχημα, με ευθύνη στον προορισμό τους.

Τα ειλικρινή και θερμά μας συλλυπητήρια και σε αυτούς που έχασαν τους ανθρώπους τους οι οποίοι ταξίδευαν ως επιβάτες στοNorman Atlantic και την αγωνία μας για τους αγνοούμενους με την ευχή να βρεθούν όλοι σώοι. Συγχαρητήρια σε όλους εκείνους που συμμετείχαν στην διάσωση των ανθρώπων από αέρος και θαλάσσης που σε κάποιους απέβη και μοιραία αυτή η προσπάθεια. Τους ευγνωμονούμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από μαρτυρίες συναδέλφων και από τα Μ.Μ.Ε. πληροφορηθήκαμε, πως το πλήρωμα του Norman Atlantic ενέργησε ελλιπώς ως προς τα καθήκοντα του. Οι διάφορες εθνικότητες άρα και οι πολυγλωσσία των μελών του πληρώματος σίγουρα δεν βοήθησε όπως αυτό αποδεικνύεται από το αποτέλεσμα. Οι μειώσεις στις συνθέσεις των πληρωμάτων στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν αρκούν για να εξασφαλίσουν ασφαλείς πλόες και διαχείριση εκτάκτων αναγκών. Ως εκ` τούτου περισσότερα κέρδη στους εφοπλιστές, εις βάρος επιβαινόντων και πληρωμάτων.

Συμπληρωματικά, προτείνουμε την επέκταση και εφαρμογή του νόμου ADR (Ν. 1741/1987 Κύρωση Ευρωπαϊκής Συμφωνίας για την Διεθνή Οδική Μεταφορά Εμπορευμάτων, που υπογράφηκε στην Γενεύη στις 30/09/1957) σε όλα τα φορτηγά. Με την εφαρμογή του νόμου θα βελτιωθούν τεχνικά τα οχήματα άρα και η ασφάλεια. Το κόστος των πιστοποιητικών των οδηγών θα βαρύνει τους ιδιοκτήτες των οχημάτων ως οφείλουν. Οι συνάδελφοι να είναι σε επαφή με τα σωματεία τους και να επισημαίνουν τα κακώς κείμενα. Να διεκδικούν τα αυτονόητα, είτε αφορά την ασφάλεια τους καθοδόν, είτε μεταφέρονται με άλλο μέσο (πλοίο κλπ ), αυτοί και τα οχήματα που εργάζονται.

Ευχόμαστε να αποδοθεί σύντομα δικαιοσύνη , πρωτίστως στις οικογένειες των αδικοχαμένων (χωρίς να σημαίνει πως αυτοί δεν θα ζουν το δράμα της απώλειας τους ), και οπωσδήποτε, στους επιζήσαντες για την τεράστια σωματική και ψυχολογική δοκιμασία που υπέστησαν».

ΠΗΓΗ: dete.gr

Διαβάστε επίσης: Οι Αρχές ήξεραν ότι το Norman Atlantic ταξίδευε χωρίς σχέδιο εκτάκτου ανάγκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης