Νέο μισθολόγιο θα ισχύσει για το Δημόσιο, όπως προβλέπεται από το πολυνομοσχέδιο «Διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες επείγουσες διατάξεις εφαρμογής της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων» που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με βάση τις νέες ρυθμίσεις, το νέο ενιαίο μισθολόγιο θα συνδέεται άρρηκτα με το επίπεδο εκπαίδευσης των υπαλλήλων (Πανεπιστημιακή, Τεχνολογική κλπ.).

Με βάση τις νέες ρυθμίσεις, το νέο ενιαίο μισθολόγιο θα συνδέεται άρρηκτα με το επίπεδο εκπαίδευσης των υπαλλήλωνΈτσι, για τους υπαλλήλους με κατηγορία Πανεπιστημιακής Eκπαίδευσης (ΠΕ) και Τεχνολογικής (ΤΕ) προβλέπονται 19 επίπεδα μισθολογικής εξέλιξης, ενώ για τους υπαλλήλους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) καθιερώνονται 13 κλιμάκια.

Ακολούθως, για τους κατόχους μεταπτυχιακών σπουδών (1 έτος) προβλέπεται «πριμ» δύο κλιμακίων, ενώ οι κάτοχοι διδακτορικού συναφούς αντικειμένου με την εργασία τους θα κερδίζουν 6 κλιμάκια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι βασικοί μισθοί και τα επιδόματα

Ο βασικός μισθός για υπαλλήλους ΥΕ καθορίζεται σε 780 ευρώ, ενώ για τους υπαλλήλους ΔΕ σε 780 ευρώ επί συντελεστή 1,10 (858 ευρώ), για ΤΕ 780 ευρώ με συντελεστή 1,33 ( 1.037 ευρώ) και για ΠΕ 780 ευρώ επί 1,40 ( 1.092 ευρώ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κριτήρια της νέας μισθολογικής κατάταξης είναι:

– η εκπαιδευτική κατηγορία
– τα έτη υπηρεσίας
– τα αυξημένα τυπικά προσόντα
– η κατοχή θέσης ευθύνης.

Oι παροχές για ανήλικα τέκνα ή ανίκανα να εργαστούν ή για παιδιά που σπουδάζουν και δεν έχουν ξεπεράσει το 24 έτος της ηλικίας τους ανέρχονται σε 50 ευρώ για το ένα τέκνο, 70 ευρώ για τα δύο τέκνα, 120 ευρώ για τα τρία τέκνα, 170 ευρώ για τέσσερα τέκνα και +70 ευρώ για κάθε ένα επιπλέον τέκνο.

Επιδόματα προβλέπονται και για θέσεις ευθύνης, όπως γενικοί γραμματείς υπουργείων (1.400 ευρώ), προϊστάμενοι Γενικών Διευθύνσεων (1.000 ευρώ), προϊστάμενοι υποδιευθύνσεων (350 ευρώ) κ.ο.κ.

Το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας διατηρείται μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2017, οπότε και θα υπάρξει εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Αναφορικά με την αποζημίωση εργασίας λόγω υπέρβασης του υποχρεωτικού ωραρίου, αυτή θα καταβάλλεται μόνο για την αντιμετώπιση εποχικών, έκτακτων ή επειγουσών υπηρεσιακών αναγκών.

Τέλος, προβλέπεται επιπρόσθετη αμοιβή 100 ευρώ για όσους εργάζονται σε παραμεθόριες περιοχές.

Η κυβέρνηση στοχεύει στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου έως την προσεχή Τρίτη, έτσι ώστε να συνεδριάσει εν συνεχεία του EuroWorking Group για να εκταμιευθεί η υποδόση του 1 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης