«Ναι εγώ το έκανα. Πηγαίνετέ με στο σημείο, να σας υποδείξω το σημείο που τον έθαψα». Με τα λόγια αυτά ο 46χρονος έμπορος κρεάτων ομολόγησε στους αστυνομικούς της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης την εμπλοκή του στη δολοφονία του 59χρονου Δημήτρη Γραικού, υποδεικνύοντας το σημείο όπου έθαψε τον σορό του άτυχου κτηνοτρόφου, τα ίχνη του οποίου αγνοούνταν από τον Νοέμβριο του 2016.

Ήταν η στιγμή που ο 46χρονος, έχοντας ήδη προσαχθεί στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, εξεταζόταν ως ύποπτος για τη δολοφονία του 59χρονου. Ο κλοιός γύρω του είχε σφίξει, καθώς λίγη ώρα νωρίτερα, αστυνομικοί του τμήματος ανθρωποκτονιών, με τη συνδρομή ειδικής επιστημονικής ομάδας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και ειδικό τεχνικό εξοπλισμό, είχαν εντοπίσει, θαμμένο κοντά στην κτηνοτροφική μονάδα τού κατηγορούμενου, στο χωριό Ανατολικό, το αγροτικό αυτοκίνητο του αγνοούμενου. Η σορός του είχε ταφεί σε μικρή απόσταση από το σημείο που βρέθηκε το αγροτικό όχημα και σε αρκετό βάθος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα κίνητρα της πράξης του φαίνεται να είναι «οικονομικές διαφορές» που είχε με το θύμα, όπως επισήμανε ο διευθυντής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Νίκος Ζησιμόπουλος, παρουσιάζοντας την υπόθεση στους δημοσιογράφους. «Το θύμα είχε πουλήσει στον δράστη κάποια από τα ζώα που είχε στην μονάδα του» ανέφερε ο υποστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ., χωρίς να γνωστοποιήσει λεπτομέρειες για τις συνθήκες υπό τις οποίες διεπράχθη το έγκλημα. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι οι δύο άνδρες συναντήθηκαν την ημέρα της εξαφάνισής του Δ. Γραικού στα σφαγεία της Χαλάστρας, απ’ όπου «έφυγε πρώτα ο δράστης και μετά το θύμα» με κοινό προορισμό την κτηνοτροφική μονάδα στο Ανατολικό, οικισμό που βρίσκεται 25 χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη.

Video από τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως προς τις επιτόπιες έρευνες που οδήγησαν στη σύλληψη του καθ’ ομολογίαν δράστη, ο κ. Ζησιμόπουλος στάθηκε στη συνδρομή της επιστημονικής και ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ, που με χρήση ειδικών ανιχνευτών μετάλλων εντόπισε το σημείο ταφής του αγροτικού αυτοκινήτου. Ο δράστης φέρεται να άνοιξε με σκαπτικό μηχάνημα μια μεγάλη λακκούβα, ρίχνοντας μέσα το αυτοκίνητο το οποίο βρέθηκε σε θέση ανατροπής, κάτω από χώμα και κοπριά, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ Ζησιμόπουλος.

Όπως επισημάνθηκε στις ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ, η ομάδα του ΑΠΘ, υπό τον συντονισμό του διευθύνοντος του εργαστηρίου εφαρμοσμένης γεωφυσικής του τμήματος Γεωλογίας, εξερεύνησε το προηγούμενο διάστημα το υπέδαφος στην επίμαχη περιοχή με εξειδικευμένη μέθοδο και στη συνέχεια έκανε γεωφυσική διασκόπηση σε μεγάλη αγροτική έκταση.

Ερωτηθείς για την πορεία των ερευνών από την ημέρα της μυστηριώδους εξαφάνισης, πριν από δυόμισι χρόνια, ο διευθυντής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης επισήμανε ότι «από την αρχή οι έρευνες δεν σταμάτησαν σε κανένα σημείο» και συμπλήρωσε ότι ο κατηγορούμενος βρισκόταν στον «κύκλο των υπόπτων», ενώ η κτηνοτροφική του μονάδα παρουσίαζε «εξαρχής ενδιαφέρον».

«Με δεδομένο», όπως πρόσθεσε, «ότι οι έρευνες δεν έδειχναν κάτι συγκεκριμένο αναζητήσαμε τρόπο να κάνουμε έρευνα στο υπέδαφος, οπότε αρχίσαμε από τον Οκτώβριο του 2018 την επαφή με τους καθηγητές του ΑΠΘ».

Στο μεταξύ, ο κατηγορούμενος οδηγήθηκε αργά το μεσημέρι ενώπιον της ε’ τακτικής ανακρίτριας Θεσσαλονίκης, από την οποία πήρε προθεσμία για να απολογηθεί το πρωί της προσεχούς Τετάρτης και μέχρι τότε κρατείται. Ο δικηγόρος του κρατούμενου, Χαράλαμπος Αποστολίδης, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι ο εντολέας του υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται για ανθρωποκτονία από πρόθεση, όπως του καταλογίζει το κατηγορητήριο. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο 46χρονος στον δικηγόρο του, καβγάδισε με το θύμα και «πάνω στον καβγά επήλθε ο θάνατος».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης