Μία εκρηκτική δημοσιονομική κατάσταση αναμένεται να προκαλέσει η «μεγάλη έξοδος» των δημοσίων υπαλλήλων, την ώρα που τα αιτήματα για την καταβολή του εφάπαξ ξεπερνούν τα 40.000, με το Ταμείο Πρόνοιας να δηλώνει ανέτοιμο να ανταποκριθεί σε έναν τόσο μεγάλο αριθμό αιτήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ταμείου, πέρυσι, από τον Ιανουάριο έως και τα τέλη Ιουλίου είχαν κατατεθεί 7.200 αιτήσεις ενώ φέτος την ίδια περίοδο κατατέθηκαν 10.800 αιτήσεις.

Ο διευθυντής του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων κ. Νίκος Καλάκος, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας ότι εάν η υποβολή συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό έως το τέλος του τρέχοντος έτους, τότε οι συνταξιοδοτήσεις μόνο στον στενό δημόσιο τομέα θα πλησιάσουν φέτος στο σύνολο της χρονιάς τις 20.000.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι τον Ιούλιο κατατέθηκαν 1.161 αιτήσεις και φέτος τον ίδιο μήνα κατατέθηκαν 3.762 αιτήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Κακλάκος τόνισε ότι τα ετήσια έσοδα του Ταμείου ανέρχονται στα 310 εκατ. ευρώ και προέρχονται από ασφαλιστικές εισφορές, ποσόν που αντιστοιχεί στην κάλυψη μόνον 8.000-10.000 εφάπαξ ανά έτος.

Παράλληλα προειδοποίησε ότι το μεγάλο κύμα «εξόδου» θα προκαλέσει εκρηκτικές δημοσιονομικές καταστάσεις. Αυτό διότι την ώρα που ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων περιορίζεται, ακολούθως το ταμείο χάνει έσοδα (σ.σ. από ασφαλιστικές εισφορές) ενώ παράλληλα αυξάνονται οι οικονομικές του υποχρεώσεις απέναντι σε όσους υποβάλλουν αιτήσεις για συνταξιοδότηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2011 οπότε και όλοι οι νεοπροσλαμβανόμενοι ασφαλίζονται πλέον στο ΙΚΑ, το Ταμείο Πρόνοιας δεν έχει νέους ασφαλισμένους, άρα και νέες εισφορές για να ενισχύσει τα έσοδα του.

Ταυτόχρονα με βάση τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος δεν πρέπει να έχει ούτε 1 ευρώ έλλειμμα άρα εκ του νόμου είναι υποχρεωμένο να πληρώνει τα εφάπαξ μόνο με βάση τα ετήσια έσοδα του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης