Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η Κέρκυρα, το στολίδι του Ιονίου, υποφέρει από τη βρώμα και τη δυσωδία, απότοκο της απίστευτης αδυναμίας και ανικανότητας των αρμόδιων φορέων να κάνουν το αυτονόητο, να εξασφαλίσουν δηλαδή την ομαλή διαχείριση των απορριμμάτων του νησιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως εκ τούτου, σε όλο το μήκος του νησιού, για ακόμη μια χρονιά εντοπίσαμε πρόχειρες μίνι χωματερές, αφού ο κόσμος πετάει τα σκουπίδια του… κατά βούληση, λόγω της μη λειτουργίας του μηχανισμού αποκομιδής τους. Κι αυτό διότι, δεν έχει βρεθεί μέρος για να καταλήξουν τα σκουπίδια, αφού ο ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι στα βόρεια του νησιού κορέστηκε, και ο «στοιχειωμένος» ΧΥΤΥ της Λευκίμμης έκλεισε ελάχιστο διάστημα μετά τη λειτουργία του να δέχεται απορρίμματα, εξαιτίας των σδοφρών αντιδράσεων των κατοίκων της περιοχής, αλλά και την παραβίαση ορισμένων βασικών προδιαγραφών του έργου.

Η θλιβερή αυτή κατάσταση στην Κέρκυρα έχει συνέπειες και στην τουριστική κίνηση, καθώς σε ορισμένα σημεία, όπου το πρόβλημα είναι εντονότερο, παρατηρείται σημαντική μείωση των τουριστών. Στο νησί πάντως μέχρι τώρα συνολικά σημειώνεται μικρή μείωση των αφίξεων (μείον 4% σε σχέση με πέρσι), κοντά δηλαδή στον εθνικό μέσο όρο.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνουν στο zougla.gr πηγές της αυτοδιοίκησης, η προσωρινή λύση που δόθηκε πρόσφατα με την ανάθεση της αποκομιδής σκουπιδιών σε εργολάβο δεν έλυσε τα προβλήματα. «Αυτό που συμβαίνει είναι ότι ναι μεν η εικόνα -ιδίως στον Βορρά, όπως στην περιοχή της Δασιάς- είναι κάπως καλύτερη, αλλά επ’ ουδενί οι κίνδυνοι δεν έχουν ελαττωθεί. Με τον όγκο των τουριστών που έχουν κατακλύσει την Κέρκυρα οι ξενοδοχειακές μονάδες κάθε βράδυ μεταφέρουν σε κάδους ή σε άτυπες χωματερές ακόμη και πάνω στον δρόμο μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων με την κατάσταση να παραμένει τραγική», τονίζουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε το ρεπορτάζ του zougla.gr στις… αυτοσχέδιες χωματερές της Κέρκυρας:

 

 

 

 

Προσδοκία λύσης με την ανάθεση της αποκομιδής των σκουπιδιών σε ιδιώτη και τη μεταφορά τους στην Ήπειρο

Στις αρχές Αυγούστου σε μία προσπάθεια να δοθεί άμεση λύση στο τεράστιο πρόβλημα του νησιού εν μέσω του καλοκαιριού και της αυξημένης τουριστικής κίνησης η αποκομιδή των σκουπιδιών στην Κέρκυρα ανατέθηκε σε ιδιώτη. Η ανάθεση έγινε εφικτή μετά την έγκριση του αιτήματος του δημάρχου Κερκυραίων, Κ. Νικολούζου από την Εθνική Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων. Η έγκριση αφορά στην κατ’ εξαίρεση ανάθεση της αποκομιδής των απορριμμάτων, με συνοπτική διαδικασία, λόγω των κινδύνων που προκύπτουν για τη δημόσια υγεία, μέχρι την υπογραφή σύμβασης με τον τελικό ανάδοχο. Τη συγκεκριμένη λύση είχε προτείνει στον δήμαρχο Κέρκυρας ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Επίσης, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, σε πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή προανήγγειλε τη μεταφορά απορριμμάτων από τα Ιόνια Νησιά στην Ήπειρο, ενώ αναφέρθηκε ειδικά στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και το πρόβλημα των σκουπιδιών, η οποία δεν απορρόφησε τις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ, καταλογίζοντας ευθύνες στον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρο Γαλιατσάτο.

Ειδικά για την Κέρκυρα, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως θα «ανακουφιστεί προσωρινά» από γειτονικές περιφέρειες, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο της προσωρινής μεταφοράς στην Ήπειρο. Ο κ. Γεωργιάδης είπε πως η Μονάδα ΑΣΑ της Ηπείρου θα χρησιμοποιηθεί «έστω και παρενθετικώς για ένα χρονικό διάστημα για να ανακουφίσει περιοχές όπως τα Ιόνια Νησιά».

Αγωνιώδης επιστολή των παραγόντων της τουριστικής αγοράς για το πρόβλημα: «Η Κέρκυρα πεθαίνει»

Είχε προηγηθεί η κοινή επιστολή από την Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων, την Ένωση Ξενοδόχων, τον Εμπορικό Σύλλογο και την Ένωση Ξεναγών  προς τον Υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, η οποία κοινοποιήθηκε και στον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη και στους Βουλευτές Κέρκυρας.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση των φορέων:

Η Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων, η Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας, ο Εμπορικός Σύλλογος και η Ένωση Ξεναγών Κέρκυρας, απέστειλαν κοινή επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, η οποία κοινοποιήθηκε και στον Υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη και στους Βουλευτές Κέρκυρας κ. Στέφανο Γκίκα, κ. Αλέκο Αυλωνίτη και κ. Δημήτρη Μπιάγκη, προκειμένου να γίνει για ακόμη μια φορά κατανοητή από την πολιτεία η άμεση και απόλυτη ανάγκη που υπάρχει για την επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων του νησιού.

Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρει ότι «επιθυμούμε, αφενός, να σας ενημερώσουμε για το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κέρκυρα, ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας, που προσφέρει τεράστια έσοδα ετησίως στον δημόσιο κορβανά, εξαιτίας της προβληματικής διαχείρισης των απορριμμάτων. Αφετέρου ζητούμε τη δική σας άμεση βοήθεια για την επίλυσή του.
Για μια ακόμα χρονιά τα «βουνά» των σκουπιδιών έχουν κατακλύσει το νησί μας, με αποτέλεσμα να ελλοχεύουν τεράστιοι κίνδυνοι για την υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών, αλλά και να συνεχίζεται η δυσφήμιση για τον τόπο και το τουριστικό μας προϊόν. Χωρίς κανένα ίχνος υπερβολής «η Κέρκυρα πεθαίνει», και γι’ αυτό χρειαζόμαστε την άμεση παρέμβασή σας.

Είναι επιτακτική ανάγκη να ικανοποιηθεί πάραυτα το αίτημα, για άμεση μεταφορά απορριμμάτων εκτός νησιού, αίτημα το οποίο έχει διατυπωθεί πολλάκις και από διαφόρους θεσμικούς φορείς και στο παρελθόν, χωρίς όμως να γίνει αποδεκτό.

Πλέον όμως η Κέρκυρα δεν έχει τη δυνατότητα να περιμένει μέχρι την αποπεράτωση του εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης, χωρίς να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, γιατί απειλείται με ολική καταστροφή η τοπική οικονομία, η οποία στηρίζεται κατ’ αποκλειστικότητα στον τουρισμό.

Λαμβάνοντας υπόψη σας όλα τα παραπάνω, προσβλέπουμε στην άμεση παρέμβασή σας, ώστε να δρομολογηθούν όλες οι διαδικασίες για την επίλυση του τεράστιου αυτού προβλήματος που απειλεί το νησί μας».

Δείτε ακόμη:

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης