Συνέντευξη: Χρήστος Μαζάνης
Κάμερα: Νίκος Χριστοφάκης 
Μοντάζ: Νίκος Στρατηγός 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Mπορεί η έγκαιρη θεραπεία στο σπίτι  ασθενών με κορωνοϊό να βοηθήσει στην αποσυμφόρηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και να μειώσει την πιθανότητα αύξησης του αριθμού των θανάτων; Η απάντηση είναι «ναι», σύμφωνα με τον διευθυντή της Α΄ Παθολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Σωτήρη Αδαμίδη. Ο γνωστός παθολόγος, ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας, επισκέπτεται ασθενείς με Covid-19 στο σπίτι, ενώ σε άλλους που νοσούν δίνει συμβουλές διά τηλεφώνου. Όπως ο ίδιος διαπιστώνει και αποκαλύπτει στο zougla.gr, έχει βοηθήσει πολλούς θετικούς στον κορωνοϊό να αποφύγουν τη νοσηλεία κι έτσι, εκτός του ότι έχει σώσει ζωές, έχει συμβάλει και στη μείωση της διασποράς.

«To σημαντικό είναι να καταλάβει κανείς ποιος ασθενής πληροί τις προϋποθέσεις για να χρειαστεί τελικά νοσηλεία σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο αναφοράς ή σε κάποιο από τα ιδιωτικά που συμμετέχουν, προκειμένου να μην καταρρεύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας» λέει στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα.

«Δεν χρειάζεται απευθείας να τρέξουμε στο νοσοκομείο»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σωτήρης Αδαμίδης«Δεν είναι πολλοί αυτοί οι ασθενείς που νοσούν σοβαρά και χρειάζονται νοσηλεία, είναι η μειοψηφία, σε σύγκριση με τη μεγάλη ομάδα, δηλαδή το 90% των ατόμων που θα περάσουν αυτή τη λοίμωξη ουσιαστικά στο πόδι, με απλά συμπτώματα. Δεν χρειάζεται απευθείας να τρέξουμε στο νοσοκομείο. Σε πρώτη φάση ο ασθενής πρέπει να μπει σε απομόνωση στο σπίτι, να υπάρχει τήρηση των μέτρων μέχρι να περάσει το διάστημα των δύο εβδομάδων. Βέβαια είμαστε ως γιατροί σε συνεχή επικοινωνία με τον ασθενή για να παρακολουθούμε την κατάσταση της υγείας του. Κάποιοι προφανώς και δεν θα έχουν μια άτυπη συμπτωματολογία. Εάν διαθέτουμε ένα θερμόμετρο, ένα οξύμετρο και μια τακτική επικοινωνία με τον γιατρό μας, μπορεί να παρέλθει το χρονικό διάστημα που χρειάζεται και να μη χρειαστεί να πάμε στις μονάδες υγείας. Μην ξεχνάτε ότι κάποιος θετικός στη νόσο, εάν πάει έστω και στα εξωτερικά ιατρεία, είναι μια πηγή διασποράς, ενώ, εάν τον κρατήσουμε στο σπίτι για 10-15 ημέρες, τελειώνει αυτή η ενοχλητική πλευρά της εξάπλωσης μέσα από το πήγαινε έλα στις μονάδες υγείας» προσθέτει.

«Εάν υπήρχε θεραπεία του Covid-19 στο σπίτι, τα πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά»

«Εάν υπήρχε θεραπεία του Covid-19 στο σπίτι, τα πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά. Γι’ αυτό και είναι ανάγκη όλοι οι υγειονομικοί να είναι εμβολιασμένοι. Εάν διαγνωσθεί πιο έγκαιρα το βαρύ περιστατικό από την επίσκεψη του γιατρού στο σπίτι και δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες, τότε μπορούμε να πούμε πως η πιθανότητα ο ασθενής να καταλήξει στο νοσοκομείο σοβαρά μειώνονται αρκετά, και φυσικά μειώνεται και η πιθανότητα ο ασθενής να καταλήξει» τονίζει ο διευθυντής της Α’ Παθολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

«Έχουμε πια τις γνώσεις και τα όπλα να είμαστε δίπλα στον ασθενή στο σπίτι»

Σχετικά με τη θέληση των γιατρών να επισκέπτονται ασθενείς στο σπίτι απαντά: «Στην αρχή της πανδημίας υπήρχε ο φόβος και ήταν λογικό. Σήμερα όμως, με τις γνώσεις που έχουμε και με τα όπλα που διαθέτουμε και την εμπειρία που έχει αποκτηθεί, νομίζω ότι οι συνάδελφοι δεν έχουν πια δυσκολίες να δουν περιστατικά».

«Ο ιδιωτικός τομέας δίνει μεγάλη ανάσα στο ΕΣΥ»

Ερωτηθείς για την προσφορά του ιδιωτικού τομέα στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, απαντά: «Ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να δώσει μια μεγάλη ανάσα στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Ήδη ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών βοηθάει από την αρχή της πανδημίας και συνεχίζει σημαντικά να προσφέρει στο Υπουργείο Υγείας με την παραχώρηση της κλινικής στο Περιστέρι».

Τι έφταιξε και φτάσαμε να έχουμε τόσα κρούσματα και θανάτους;

«Αυτό που έφταιξε είναι η απροσεξία μας , τα καρναβάλια, τα πανηγύρια, οι πορείες που γίνονται κάθε λίγο και λιγάκι, ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Θα έπρεπε στους ανοιχτούς χώρους να είναι επιτρεπτό να κυκλοφορούμε. Δεν είναι όλοι οι χώροι επικίνδυνοι. Επικίνδυνοι χώροι είναι οι δομές, είναι εκεί όπου συνωστίζεται ο κόσμος, κι όχι το να πάρω το αυτοκίνητό μου και να πάω σε έναν χώρο όπου θέλω να περπατήσω μόνος μου. Είχα μάλιστα κάνει και πρόταση να ανοίξει η εστίαση σε ανοιχτούς χώρους με μάσκες. Πιστεύω πως έτσι θα μπορούσε να λειτουργήσει» διευκρινίζει ο κ. Αδαμίδης.

«Λάθος να μας ανακοινώνουν αριθμό κρουσμάτων»

«Αυτό που μας ανακοινώνουν περί αριθμό κρουσμάτων, κατά τη γνώμη μου, είναι λάθος. Θα πρέπει να ανακοινώνεται ποσοστό θετικότητας στον συνολικό αριθμό των τεστ που διενεργούνται. Δεν είναι το ίδιο να κάνουμε 100.000 τεστ την ημέρα με το να κάνουμε 5.000 τεστ και να βρίσκουμε 100 κρούσματα» προσθέτει ακόμα ο γνωστός παθολόγος.  

«Ψυχραιμία και κατ’ οίκον φροντίδα από τον προσωπικό γιατρό»

«Τα θετικά στον ιό άτομα δεν πρέπει να πανικοβάλλονται και να τρέχουν στα νοσοκομεία, όπου εκεί ο γιατρός θα είναι αναγκασμένος να κάνει διαλογή, και, αν τυχόν βρεθεί στη δυσκολία να μην μπορεί να κρίνει πού πάει η νόσηση, θα αναγκαστεί για σιγουριά δική του και του ασθενούς να τον κρατήσει στο νοσοκομείο. Αν, λοιπόν, ο κόσμος δεν τρομάζει και κάθεται με την κατ΄ οίκον φροντίδα από τον προσωπικό του γιατρό, ο οποίος είναι η ασπίδα προστασίας του ΕΣΥ, τότε το σύστημα μπορεί να αποσυμπιεστεί. Χρειάζονται ψύχραιμη ενημέρωση και προσεκτικό άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων στους ανοιχτούς χώρους. Βέβαια θα πρέπει να προχωράει το εμβολιαστικό τείχος της ανοσίας. Ό,τι κάνουν το Ισραήλ και οι ΗΠΑ. Έτσι θα φτάσουμε σε ένα ασφαλές καλοκαίρι» καταλήγει ο κ. Αδαμίδης.

Δείτε αναλυτικά όλα όσα είπε:

 

Διαβάστε επίσης: Πώς θεραπεύουν τον Covid-19 στο σπίτι οι Ιταλοί

“Αντιμετώπιση του Covid -19 στο σπίτι”

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης