Κακήν κακώς μέσα στην εβδομάδα που έρχεται τελειώνει η εξαγωγική περίοδος για τα σταφύλια, αφού το μπουρίνι του δεκαπενταύγουστου αναγκάζει τους εξαγωγείς να τροποποιήσουν τα σχέδια τους και να ολοκληρώσουν τη φετινή εξαγωγική περίοδο πριν καν αρχίσει!

Όπως λέει στο Cretalive o εξαγωγέας Λάμπρος Περβολαράκης “μια καταστροφική χρονιά φτάνει απότομα στο τέλος της. Οι δυνατές βροχοπτώσεις που κυμάνθηκαν κατά περιοχές από 20- 50 χιλιοστά μας αναγκάζουν να σταματήσουμε, αφού δυστυχώς είναι τέτοια η ζημιά που δεν μπορούνε καθολου να μπουν τα συνεργεία και να τρυγήσουν!”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως εξηγεί ο γνωστός εξαγωγέας, τα χωριά που κυρίως επλήγησαν είναι το Βενεράτο, το Κυπαρίσσι, ο Προφήτης Ηλίας κατά 50% η Φοινικιά, οι Ασίτες και οι Αρχάνες. Η καταστροφή κατά τον κ. Περβολαράκη φτάνει σε κάποιες περιοχές το 50% ενώ σε κάποιες προσεγγίζει και το 100%.

Την ίδια εικόνα μεταφέρει στο Cretalive και ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, που έχει εικόνα από όλες τις αμπελουργικές περιοχές της Κρήτης. “Δυστυχώς δεν έβρεξε μόνο τοπικά αλλά έπιασε όλες τις περιοχές και η ζημιά είναι μεγάλη, έτσι κι αλλιώς ανεξάρτητα με την ποσότητα νερού που έπεσε. Κι εκτός από τα εξαγώγιμα, πολύ μεγάλη είναι η ζημιά και στα οινοποιήσιμα σταφύλια, αφού τα οινοποιεία είναι κλειστά και δεν πρόκειται να ανοίξουν πριν την 1η Σεπτεμβρίου. Το πιο πιθανόν είναι πως όταν θα ανοίξουν δε θα βρουν ούτε τσαμπί σταφύλι στις κουρμούλες” λέει ο κ. Ιερωνυμάκης που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους ελάχιστους πια αμπελουργούς του νησιού που πρέπει να στηριχθούν με κάθε τρόπο από την πολιτεία.

Αύριο αντιπροσωπεία της Ο.Α.Κ θα επισκεφθεί τα γραφεία του ΕΛΓΑ προκειμένου να βγουν τα συνεργεία και να αποτυπώσουν τη ζημιά ενώ θα επιδιωχθεί συνάντηση και με τον Περιφερειάρχη αλλά και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ για να αντιμετωπιστεί η ζοφερή κατάσταση των κρητικών αμπελουργών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης