Η στατιστική που καταγράφει τη συχνότητα των σεισμικών δονήσεων στην Ελλάδα είναι αμείλικτη. Σε ετήσια βάση κάθε εβδομάδα ο ελληνικός χώρος δίνει έναν σεισμό της τάξεως των 4R.
Κάθε μήνα συμβαίνει μια σεισμική δόνηση της τάξεως των 5R. Και κάθε χρόνο σημειώνεται ένας σεισμός στην Ελλάδα με ισχύ 6R. Τέτοιο μέγεθος σεισμού δεν έχει ακόμα καταγραφεί στον ελληνικό χώρο εντός του 2018.
Με αυτά τα λόγια ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας, προσπάθησε να δώσει μια συνολική εικόνα σχετικά με τις τρεις σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν τη Δευτέρα 25 Ιουνίου. Ο πρώτος σεισμός εκδηλώθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Πύλου, ήταν πολύ επιφανειακός με εστιακό βάθος 7 χλμ. και είχε ισχύ 5,2R. Η μετασεισμική ακολουθία, κατά τον Γεράσιμο Χουλιάρα, είναι ομαλή και φθίνουσα. Λίγο αργότερα, 49 χλμ. βορειοανατολικά της Θεσσαλονίκης και επί του ρήγματος της Βόλβης στη Β. Χαλκιδική σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2R που προκάλεσε σχετική αναταραχή στους σεισμολόγους του Γεωφυσικού Ινστιτούτου του ΑΠΘ.
«Είναι φυσικό να υπάρξει κινητοποίηση των ειδικών, δεδομένου ότι η δόνηση σημειώθηκε επί του ρήγματος της Βόλβης, το οποίο έχει ένα διαχρονικό ιστορικό και καταγεγραμμένη επικινδυνότητα. Το παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς» επεσήμανε ο Γεράσιμος Χουλιάρας στο zougla.gr.

Όσον αφορά στην τρίτη δόνηση, η οποία σημειώθηκε στη Σαμοθράκη, της τάξεως των 3,1R, επανέφερε στην επικαιρότητα την ανάγκη συνεχούς παρακολούθησης της ευρύτερης αυτής περιοχής στο βορειοανατολικό Αιγαίο, μιας περιοχής που συνδέεται γεωγραφικά και λόγω εγγύτητας με το ρήγμα κάτω από τον Βόσπορο και την Προποντίδα που τόσο ανησυχεί την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

«Τα τρία αυτά σεισμικά φαινόμενα της Δευτέρας είναι ανεξάρτητα μεταξύ τους και διάσπαρτα, και δεν συνδέεται το ένα με το άλλο» είπε ο Γ. Χουλιάρας στο zougla.gr, επιμένοντας ωστόσο πως στατιστικά ένας σεισμός της τάξεως των 6R δεν έχει συμβεί ακόμη το 2018.
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ήταν καθησυχαστικός.

Οι δηλώσεις του Ευθύμιου Λέκκα

Στην περιοχή της Βόλβης εντοπίζεται το επίκεντρο του σεισμού μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 11.21 και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στη Θεσσαλονίκη. Μόλις λίγα λεπτά αργότερα, στις 11.24, σημειώθηκε νέα σεισμική δόνηση, 3,9 Ρίχτερ.
«Ο σεισμός του 1978 προήλθε από την περιοχή της Βόλβης και έχει δώσει στο παρελθόν κι άλλους μεγάλους σεισμούς, καθώς εκεί υπάρχει ένα τεκτονικό βύθισμα που περιέχει πολλά ρήγματα. Ωστόσο, θεωρώ ότι δεν μπορεί η Βόλβη να δώσει μεγάλο σεισμό και να δράσει, όπως έδρασε το 1978, γιατί δεν έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα. Από τότε έχουν περάσει μόλις 40 χρόνια και για να υπάρχει η δυνατότητα να εκδηλωθεί ξανά ένας τόσο μεγάλος σεισμός, όπως το 1978, θα πρέπει να περάσουν εκατοντάδες χρόνια» τονίζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας.
«Δεν θα πρέπει να υπάρξει ανησυχία» αναφέρει ο κ. Λέκκας και διαβεβαιώνει ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν το φαινόμενο και την ακολουθία του. Παράλληλα, επισημαίνει ότι ο σημερινός σεισμός ήταν επιφανειακός, το εστιακό του βάθος ήταν της τάξεως των πέντε χιλιομέτρων και αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο έγινε ιδιαίτερα αισθητός.
«Τα κτήρια στην Ελλάδα αντέχουν πολύ μεγαλύτερους σεισμούς. Δεν θα πρέπει να υπάρχει ο παραμικρός λόγος ανησυχίας. Θεωρώ ότι ο κόσμος έχει επαρκή ενημέρωση και παιδεία ώστε να αντεπεξέλθει σε αυτές τις καταστάσεις» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Παπαζάχος: «Δεν χρειάζεται πανικός»
«Δεν χρειάζεται πανικός» τονίζει ο καθηγητής του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον σεισμό των 4,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα το πρωί με επίκεντρο την περιοχή της Βόλβης και έγινε αισθητός και στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
«Αν και ο σεισμός έγινε αισθητός στη Θεσσαλονίκη, να θυμίσω ότι τέτοιου μεγέθους σεισμοί συμβαίνουν κάθε τρεις με τέσσερις μέρες στον ελλαδικό χώρο. Για αυτόν τον λόγο δεν χρειάζεται πανικός» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαζάχος, σύμφωνα με τον οποίο ο σεισμός δεν έγινε στο ρήγμα του σεισμού του 1978, στο νότιο τμήμα της λεκάνης της Μυγδονίας, αλλά στο βόρειο ρήγμα.
«Έχουμε μία μικρή σεισμική ακολουθία, με μέγιστο τον σεισμό 4,2. Η δόνηση εντοπίζεται στο βόρειο ρήγμα της λεκάνης της Μυγδονίας, ανάμεσα στις λίμνες Λαγκαδά και Βόλβης. Δεν έχει γίνει στο ρήγμα του σεισμού του 1978, που ήταν στο νότιο τμήμα της λεκάνης» διευκρινίζει.
Την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας παρακολουθούν οι επιστήμονες του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του ΑΠΘ και σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωφυσικής «θα πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η σεισμική ακολουθία, τι κομμάτι ρήγματος έχει διεγείρει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σεισμός στην Πύλο

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η ισχύς της σεισμικής δόνησης που σημειώθηκε στις 08.14 το πρωί στην περιοχή της Πύλου ήταν της τάξεως των 5,2 Ρίχτερ, ενώ το εστιακό της βάθος υπολογίζεται στα επτά χιλιόμετρα, δηλαδή ήταν πολύ επιφανειακή.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 28 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μεθώνης και δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες ή ζημιές.

O σεισμός, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε αισθητός μεταξύ άλλων σε Μεσσηνία, Ηλεία και Ζάκυνθο.

O σεισμός στο ρήγμα Βόλβης
Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 11.21 σε περιοχή βορειοανατολικά της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την προκαταρκτική μελέτη του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

To Ευρωπαϊκό – Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο ορίζει το μέγεθος της δόνησης στα 4,3R.

Το επίκεντρο εντοπίζεται στα 11 χλμ. ανατολικά του Ασκού Θεσσαλονίκης και 49 χλμ. βορειοανατολικά της Θεσσαλονίκης, ενώ το εστιακό της βάθος υπολογίζεται στα 5 χλμ.

Ο σεισμός βορείως της Λήμνου, κοντά στη Σαμοθράκη
Σεισμός 3,1R σημειώθηκε στις 11.45 σε θαλάσσια περιοχή βορείως της Λήμνου, σύμφωνα με την προκαταρκτική μελέτη του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στα 34 χλμ. βορείως της Μύρινας Λήμνου και το εστιακό της βάθος υπολογίζεται στα 10 χλμ.

Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες ή ζημιές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης