Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Φιλοξενούμενη ακόμα σε δομή της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών στη Νέα Φιλαδέλφεια είναι η Ρωμιά Ανθή Ζήλη, την υπόθεση της οποίας έχει αναδείξει το zougla.gr. Η Ρωμιά, αν και ζει στη χώρα μας διωγμένη ουσιαστικά από την Πόλη από το 1968, λόγω του γεγονότος ότι δεν είχε εκδώσει ελληνική ταυτότητα, δεν αναγνωρίζεται από το ελληνικό κράτος, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να μείνει άστεγη και χωρίς την προβλεπόμενη πρόνοια που ουσιαστικά, αλλά όχι τυπικά όπως φαίνεται, δικαιούται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο λόγος, η χρόνια ελληνική γραφειοκρατία, που σε πλείστες όσες περιπτώσεις επιλύει εύκολα αυτά τα ζητήματα ακόμα και για μη Έλληνες, όμως για τη συγκεκριμένη γυναίκα, που έχει σοβαρά προβλήματα υγείας, κωλυσιεργεί, με αποτέλεσμα η επιβίωσή της να εξαρτάται από την καλοσύνη των συμπολιτών της…

Κατ΄ αρχάς το Υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί ότι έκανε όσα πρέπει, δηλαδή να απαιτεί τελικά από τη γυναίκα να ταξιδέψει αυτοπροσώπως μέχρι το προξενείο μας στην Κωνσταντινούπολη για να λάβει τα σχετικά απαραίτητα έγγραφα, κάτι που όμως λόγω της κατάστασης της υγείας της δεν είναι δυνατό.

Αυτή είναι η απάντηση του ΥΠΕΞ σε πολίτες που απηύθυναν ερωτήματα έπειτα από την ανάδειξη του θέματος από το zougla.gr:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο η Ανθή Ζήλη με την κόρη της, που τη συνοδεύει για να τη βοηθάει, ζουν από τη φιλανθρωπία…

Ο Νίκος Ουζούνογλου προσπαθεί να τη βοηθήσει να εκδώσει τα απαραίτητα έγγραφα. Εντόπισε μάλιστα τον αριθμό φακέλου της στα αρχεία του Τμήματος Αλλοδαπών, όχι όμως και… τον ίδιο τον φάκελο, ο οποίος χάθηκε, και μαζί με αυτόν το βασικό εργαλείο για την έκδοση της ταυτότητάς της…

«Παρ΄ όλα αυτά, δεν καταλαβαίνουμε γιατί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν προχωράει στη διεκπεραίωση της υπόθεσης» επισημαίνει ο Νίκος Ουζούνογλου. «Είναι ομογενής, έχει εγγραφεί στην Ελλάδα, έχουμε αριθμό φακέλου. Η καθυστέρηση είναι εις βάρος ενός ανθρώπου που αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα».

Δείτε πώς περιγράφει την κατάσταση στον φακό του zougla.gr:

 

Διαβάστε ακόμα:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης