Από πολλούς η εκλογική διαδικασία της 6ης Μαΐου έχει χαρακτηριστεί ως η πιο κρίσιμη της Μεταπολίτευσης. Ο δικομματισμός βρίσκεται αντιμέτωπος με καταστάσεις για τις οποίες περιγραφές υπήρχαν μόνο στα ιστορικά βιβλία πριν την εμφάνιση του Χαρίλαου Τρικούπη και την «αρχή της δεδηλωμένης» (τον μακρινό 19ο αι.) και φυσικά τις δεκαετίες πριν την επιβολή του στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Η Google αποφάσισε να αφιερώσει το doodle της στις ελληνικές εκλογές. Ειδικότερα, υπάρχει πλαισίωση των γραμμάτων της με μια σειρά από αντικείμενα, τα οποία εκφράζουν σε έναν βαθμό το πολιτικό σκηνικό και κυρίως τις δυνάμεις που απαρτίζουν το εκλογικό σώμα. Π.χ. το δεύτερο κόκκινο «e» κάνει μια χειρονομία η οποία δηλώνει πως όλα είναι υπό έλεγχο, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την αισιοδοξία της Αριστεράς πως τα ποσοστά της θα είναι ενισχυμένα σε σχέση με παλαιότερες εκλογικές αναμετρήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Το μπλε «G» συνδέεται άμεσα με την τρίτη ηλικία. Η μαγκούρα και η τυλιγμένη εφημερίδα καθώς και το συγκεκριμένο γράμμα, που παραπέμπει στη γαλλική λέξη «grande» (μεγάλος) συνδέονται με τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους, την «παλιά» γενιά η οποία καλείται να αποφασίσει εκ νέου για το μέλλον των παιδιών και εγγόνων τους.

Το σκηνικό του doodle πλαισιώνουν οι δύο χώροι όπου ο ψηφοφόρος διαλέγει που θα το… «ρίξει». Σαφείς αναφορές σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με τη χρήση μπλε και πράσινου χρώματος στα γράμματα-ψηφοφόρους που βρίσκονται εκεί, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται με την κάλπη στην άκρη του doodle. Η χρήση της ελληνικής σημαίας δεν αφήνει περιθώρια για αμφιβολίες όσον αφορά στις αναφορές του doodle στις ελληνικές εκλογές.

Ένα είναι σίγουρο… το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένο για άλλη μια φορά στην Ελλάδα.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης