Δεκάδες φέρετρα, ως σύμβολο θανάτου, θα καταστραφούν. Δεκάδες ελιές, που τις τελευταίες εβδομάδες είχαν «φυτευτεί» μέσα σε αυτά, θα διατηρηθούν. Ο λόγος για τα φέρετρα και τα δέντρα του διαδραστικού έργου «Ex it» (1997/2016) της Γιόκο Όνο, που φιλοξενείται στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των «Δημητρίων 2016» και που σήμερα εισήλθε στην τελευταία φάση του, με την καλλιτέχνιδα να καλεί τους πολίτες να καταστρέψουν με σφυριά δεκάδες από τα φέρετρα της εικαστικής εγκατάστασης. Μάλιστα, αυτή η εκδοχή του έργου, που καταλήγει στην καταστροφή, παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη πρώτη φορά παγκοσμίως.

«Η Γιόκο Όνο θέλει τα φέρετρα να τα σπάσουμε και η διαδικασία αυτή ξεκίνησε σήμερα και θα συνεχιστεί το Σάββατο και την Κυριακή» επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Παιδείας, Έλλη Χρυσίδου. Συνολικά θα καταστραφούν 50 φέρετρα, ενώ ισάριθμα θα διατεθούν στον δήμο Θεσσαλονίκης για την κάλυψη αναγκών του, που αφορούν την ταφή άπορων πολιτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη, έξω από το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, όπου έχουν τοποθετηθεί τα προς καταστροφή φέρετρα, κάποιοι πολίτες έπιασαν σήμερα τα… σφυριά συμμετέχοντας στην ολοκλήρωση του διαδραστικού έργου της καλλιτέχνιδος. Η… δημιουργική καταστροφή θα συνεχιστεί το Σάββατο από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα και την Κυριακή από τις 11 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης