Το μένος της φωτιάς εξακολουθεί να καίει ότι βρίσκει στο πέρασμά της στη Βόρεια Εύβοια, με τους κατοίκους της περιοχής να έχουν μεταφερθεί, στο λιμάνι, για να σωθούν από τη λαίλαπα της πυρκαγιάς.Τεράστιες εκτάσεις γης τυλίχτηκαν στις φλόγες. Από τα πανέμορφα σπίτια μόνο οι κολώνες απ’ αυτά έμειναν στη θέση τους… Ανάμεσα στα θύματα υπάρχουν και πολλά ζώα τα οποία δεν κατάφεραν να σώσουν οι ιδιοκτήτες τους. Η οικολογική καταστροφή, ανυπολόγιστη…

Δείτε το χωριό Γούβες του Δήμου Ιστιαίας – Αποστολή Νίκος Χριστοφάκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η φωτιά κινείται προς τις Γούβες. Χρειαζόμαστε κι άλλες δυνάμεις», λέει ο Δήμαρχος της Ιστιαίας, Γιάννης Κοντζιάς και κάνει έκκληση για βοήθεια και ζητάει να φτάσουν στην περιοχή εναέριες δυνάμεις. «Περιμένουμε την καταστροφή μας», λέει ο ίδιος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε βίντεο από το χωριό Γούβες

 

Την ίδια ώρα, το χωριό Ελληνικά τυλίχτηκε στις φλόγες. Πυροσβέστες και κάτοικοι, που έχουν απομείνει εκεί μετά την εκκένωσή του, κάνουν απελπισμένες προσπάθειες να σώσουν ό,τι μπορούν. Οι περισσότεροι από τους κατοίκους και τους παραθεριστές έχουν συγκεντρωθεί στην παραλία του Αγίου Νικολάου για να αναχωρήσουν με πλοία, μιας και η θάλασσα είναι η μοναδική διέξοδος.

Στα Βασιλικά η φωτιά μπήκε μέσα στην πόλη, καθώς οι τεράστιες φλόγες και το θερμικό φορτίο εμπόδισαν τα πυροσβεστικά οχήματα που ήταν παραταγμένα από το απόγευμα να τη σταματήσουν. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το μέτωπο ξεπερνά τα 6 χλμ. και φτάνει στη γραμμή Γαλατσώνα- Γερακίου- Γούβες. Το πρωί της Κυριακής έκαιγε πευκόφυτη περιοχή στο χωριό Γούβες.

Πρόκειται για μέτωπο που της φωτιάς που ξέφυγε από το χωριό Αγδίνες και κινήθηκε βόρεια, ενώ στις Αγδίνες ένα άλλο μέτωπο αναζωπυρώθηκε και απειλεί τα πρώτα σπίτια. Υπεράνθρωπες προσπάθειες κάνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, εθελοντές και κάτοικοι για να περιορίσουν το μένος της φωτιάς.

Δείτε ένα συγκλονιστικό βίντεο από τη φλεγόμενη παραλία στα Βασιλικά Ευβοίας

 

Από την περιοχή του Βουτά η φωτιά προχώρησε βόρεια, πέρασε την Μονοκαρυά. Οι πυροσβέστες με τη βοήθεια και χωματουργικών μηχανημάτων προσπαθούν να τη σταματήσουν σε ένα ρέμα που υπάρχει βόρεια του χωριού για να μην περάσει στο χωριό Αβγάρια.

Άλλο ένα μέτωπο κινείται προς την ίδια κατεύθυνση από το χωριό Μηλιά από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου.

Στο χωριό Καματριάδες πριν λίγο χτύπησαν οι καμπάνες από τους κατοίκους που έχουν απομείνει εκεί. Βλέπουν τις φλόγες να πλησιάζουν προς το χωριό τους αφού εκεί συγκλίνουν δύο μέτωπα. Το ένα κινήθηκε από το Κυπαρίσσι και το δεύτερο από το χωριό Σήμια.

Εφιαλτική η κατάσταση στο νότιο τμήμα

Η φωτιά ανεξέλεγκτα προχώρα να ξεπεράσει το Καντήλι και να βρεθεί σε ένα συμπαγές πευκοδάσος και ο κίνδυνος είναι, σύμφωνα και με πρωινή δήλωση του περιφερειάρχη Φάνη Σπανού, «αν η φωτιά περάσει το Καντήλι τότε θα σταματήσει στα Πολιτικά».

Αρχικά οι άνεμοι οδηγούσαν τη φωτιά προς τη θάλασσα. Από τις 3:00 τα ξημερώματα, όμως, έχουν αντίθετη πορεία με συνέπεια το μέτωπό της φωτιάς να τρέχει και πάλι προς τα Καλύβια και το Τρούπι.

Πριν μία ώρα σήμανε συναγερμός και στο χωριό Δαφνούσα που είναι στο ενδιάμεσο της απόστασης από το Τρούπι μέχρι το Προκόπι. Ωστόσο όμως η φωτιά απέχει αρκετά ακόμη και όλοι ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να την συγκρατήσουν.

Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής «το θετικό είναι ότι οι άνεμοι δεν είναι ισχυροί και ούτε πιέζουν προς το παρόν τη φωτιά να κινηθεί νότια σε συμπαγή πευκόφυτη περιοχή». Ολόκληρη η περιοχή έχει πρόβλημα με το ηλεκτρικό ρεύμα με αποτλεσμα να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και με τις επικοινωνίες.

Δήμος Ιστιαίας: Εκκενώθηκαν τουλάχιστον 13 χωριά

Ο δήμαρχος Ιστιαίας Γιάννης Κοντζιάς, αναφερόμενος στα πτητικά μέσα, χθες Σάββατο 7 Αυγούστου, είπε ότι «θα είχαμε λύσει πολύ νωρίτερα το πρόβλημα αν είχαμε νωρίτερα εναέρια βοήθεια». Χθες μόνο εκκενώθηκαν 13 χωριά. «Οι φωτιές μαίνονται γύρω από τα χωριά που έχουμε εκκενώσει. Είναι δυναμικά εξελισσόμενα τα πράγματα, τα παρακολουθούμε και λαμβάνουμε αποφάσεις», είπε ο δήμαρχος.

Ο αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Γιώργος Κελαϊδίτης ανέφερε ότι η Εύβοια έμεινε ξεκρέμαστη από εναέρια μέσα, γι’ αυτό η φωτιά καίει ανεξέλεγκτα εδώ και πέντε μέρες.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης