Εξακολουθούν να αυξάνονται σήμερα οι ήδη υψηλές θερμοκρασίες στη δυτική Ευρώπη, όπου ένα νέο κύμα καύσωνα ώθησε κάποιες κυβερνήσεις να εκδώσουν προειδοποιήσεις, με τα χειρότερα να αναμένονται την Πέμπτη σε πολλές χώρες.

Στη Γαλλία, σχεδόν το σύνολο της χώρας έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού για τον καύσωνα. Ο υδράργυρος θα «φλερτάρει» με τους 40 βαθμούς Κελσίου σε ένα μεγάλο μέρος της χώρας, προτού η θερμοκρασία σημειώσει περαιτέρω άνοδο την Πέμπτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν από τον ιστορικό καύσωνα του 2003 που προκάλεσε περίπου 15.000 θανάτους, οι γαλλικές Αρχές επέμειναν πάνω από όλα στους κινδύνους για τις ευάλωτες ομάδες, οι προειδοποιήσεις αυτήν τη φορά απευθύνονται σε όλο τον πληθυσμό.

Πολλές γαλλικές πόλεις έσπασαν το απόλυτο ρεκόρ θερμοκρασίας την Τρίτη, κυρίως στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας. Ωστόσο, τα χειρότερα αναμένονται αύριο: η Météo France προβλέπει για την Πέμπτη θερμοκρασίες από 37 έως 42 βαθμούς Κελσίου σε μεγάλο τμήμα της χώρας, με τον υδράργυρο να αγγίζει κατά τόπους τους 43 βαθμούς.

Το Παρίσι αναμένεται να καταρρίψει αύριο το δικό του ρεκόρ του 1947 (40,4 βαθμοί Κελσίου).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Βρετανία μπορεί επίσης να ζήσει την πιο ζεστή μέρα στην ιστορία της αύριο. «Είναι πιθανόν να καταρρίψουμε το ρεκόρ της ζέστης του Ιουλίου, που είναι οι 36,7 βαθμοί Κελσίου, και υπάρχει ακόμη πιθανότητα να καταρριφθεί το απόλυτο ρεκόρ των 38,5 βαθμών» ανέφερε η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία (Met Office).

Στο Λονδίνο, η αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι αναζητεί τρία άτομα που αγνοούνται μετά το «μπάνιο» τους στον Τάμεση.

Η εθνική εταιρεία σιδηροδρόμων Network Rail ανέφερε ότι θα υπάρξουν περιορισμοί στην ταχύτητα των τρένων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των επιβατών.

Κόκκινος συναγερμός στο Βέλγιο

Στο Βέλγιο, οι Αρχές σήμαναν για πρώτη φορά «κόκκινο κωδικό» για τον καύσωνα που θα ισχύσει έως το βράδυ της Παρασκευής.

Ειδικότερα, σήμερα, στη στρατιωτική βάση Κλάιν Μπρόγκελ, στο βορειοανατολικό Βέλγιο, καταγράφηκε θερμοκρασία της τάξεως των 38,9 βαθμών Κελσίου, ιστορικό ρεκόρ στη χώρα, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής μετεωρολόγος της μετεωρολογικής υπηρεσίας του Βελγίου (IRM) Ντάβιντ Ντεχενάου.

Ο σταθμός μέτρησης του Κλάιν Μπρόγκελ, που υπάγεται στον βελγικό στρατό, καταγράφει συχνά τις υψηλότερες θερμοκρασίες στη χώρα. Είχε μετρήσει θερμοκρασία 38,8 βαθμών Κελσίου το καλοκαίρι του 2018, διευκρίνισε ο μετεωρολόγος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι 38,9 βαθμοί Κελσίου που έδειξαν σήμερα το απόγευμα τοπική ώρα τα θερμόμετρα είναι «η υψηλότερη θερμοκρασία στο Βέλγιο από τότε που άρχισαν να καταγράφονται οι θερμοκρασίες το 1833», υπογράμμισε ο επιστήμονας σε μήνυμά του στο Twitter.

Πολλές υπηρεσίες του Δήμου των Βρυξελλών –εκείνες όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε εξωτερικούς χώρους– θα κλείσουν στις 14.00 ώρα Ελλάδας την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Το Λουξεμβούργο, το οποίο αναμένει θερμοκρασίες «που θα ξεπεράσουν ακόμη και τους 35 βαθμούς», ανακοίνωσε σήμερα ότι εξέδωσε επίσης κόκκινο συναγερμό.

Η Ιταλία πλήττεται επίσης από τον καύσωνα. Οι Αρχές ανέβασαν το επίπεδο συναγερμού στο 3 (κόκκινο) σε πέντε πόλεις σήμερα, στο Μπολτσάνο, στην Μπρέσια, στη Φλωρεντία, στην Περούτζια και στο Τορίνο.

Περίπου 12 πόλεις, μεταξύ των οποίων και τη Ρώμη, αφορά ο κόκκινος συναγερμός την Πέμπτη, ημέρα κατά την οποία θα σημειωθούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες του καύσωνα.

Στα ύψη ο υδράργυρος στην Ολλανδία

Την ίδια ώρα, στην Ολλανδία, ο υδράργυρος ανήλθε επίσης σε επίπεδα ρεκόρ σήμερα, με 38,8 βαθμούς Κελσίου, ήτοι η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει ποτέ καταγραφεί στη χώρα, ανακοίνωσε το βασιλικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Ολλανδίας (KNMI).

Με την Ευρώπη να πλήττεται από τον καύσωνα, στην Ολλανδία τα θερμόμετρα έδειξαν 38,8 βαθμούς Κελσίου γύρω στις 15.00 τοπική ώρα στο Γκίλζε-Ρίτζεν, στο νότιο τμήμα της χώρας, επισημαίνει το KNMI σε ανάρτησή του στο Twitter.

Το τελευταίο ρεκόρ χρονολογείται από το 1944, με 38,6 βαθμούς Κελσίου.

Ακραίες θερμοκρασίες στη δυτική Ευρώπη 24 – 25 Ιουλίου 2019

Όπως αναφέρεται στο meteo.gr., την Τετάρτη και την Πέμπτη 24 και 25 Ιουλίου 2019 αναμένεται κορύφωση του κύματος καύσωνα στη δυτική Ευρώπη. Η Γαλλική Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε την Τρίτη 23 Ιουλίου ότι ποτέ ξανά δεν είχαν καταγραφεί θερμοκρασίες άνω των 40°C σε τόσο μεγάλη έκταση της Γαλλίας από την αρχή των καταγραφών τον 19ο αιώνα.

Παράλληλα, οι ελάχιστες θερμοκρασίες σε μεγάλες γαλλικές πόλεις δεν υποχωρούν κάτω από τους 24°C, για παράδειγμα στην Τουλούζη, κάτι που επίσης αποτελεί ρεκόρ. Ακόμη ένα αξιοπρόσεκτο ρεκόρ που έχει σημειωθεί εφέτος είναι αυτό της Κλερμόν-Φεράν, όπου μέχρι το 2018 ο υδράργυρος τα τελευταία 100 χρόνια είχε ξεπεράσει τους 40°C μόλις μία φορά το 1983, ενώ εφέτος ήδη έχει ξεπεράσει το ρεκόρ τον προηγούμενο μήνα με 40,9°C και η πρόβλεψη δείχνει να σημειώνονται ξανά τιμές άνω των 40°C τις επόμενες ημέρες.

Ο παρακάτω προγνωστικός χάρτης δείχνει τις προβλεπόμενες μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας που προβλέπει το προγνωστικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr WRF-HERMES μεταξύ 24 και 26 Ιουλίου 2019.

Η πρόβλεψη για την Ελλάδα 

Την ώρα που η Ευρώπη «φλέγεται» εκ νέου, στη χώρα μας οι θερμοκρασίες προβλέπονται κανονικές χωρίς σημαντικές αποκλίσεις και ελαφρώς χαμηλότερες στα ανατολικά.

Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ 

ΠΕΜΠΤΗ 25-07-2019 

Καιρός: Στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, στη Θεσσαλία και στις Σποράδες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, με βελτίωση από το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, αλλά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα εκδηλωθούν σποραδικοί όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά της δυτικής χώρας. 
Άνεμοι: Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. 
Θερμοκρασία: Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά και τα βόρεια.


 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26-07-2019 

Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. 

Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και από το μεσημέρι δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. 

ΣΑΒΒΑΤΟ 27-07-2019 

Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις με τοπικούς όμβρους στα ορεινά και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες στα βόρεια. 

Οι άνεμοι στα δυτικά και τα βόρεια θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και το απόγευμα στο Ιόνιο δυτικοί με την ίδια ένταση. Στα υπόλοιπα βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και στο ανατολικό Αιγαίο κατά τη διάρκεια της ημέρας 5 με 6 μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω μικρή άνοδο στα ηπειρωτικά. 

ΚΥΡΙΑΚΗ 28-07-2019 

Γενικά αίθριος καιρός. Βαθμιαία στα κεντρικά και τα βόρεια θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν σποραδικοί όμβροι. Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη Μακεδονία και στη Θράκη και πιθανώς στα ορεινά της Θεσσαλίας. 

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα νότια πελάγη δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Από το μεσημέρι στα δυτικά θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 3 με 4 και στο Ιόνιο τοπικά 5 μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε σχετικά υψηλά επίπεδα στα ηπειρωτικά. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Meteo

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης