Η επέλαση του νέου κορωνοϊού με τη μορφή δεύτερου κύματος στη Γηραιά Ήπειρο αναγκάζει τις ευρωπαϊκές χώρες να λάβουν σκληρά μέτρα η μία μετά την άλλη για να αποκρούσουν την επίθεση και να διαχειριστούν την υγειονομική κρίση που αυτή συνεπάγεται. Οι αριθμοί δεν αμφισβητούνται και το δεύτερο κύμα που προσβάλλει την Ευρώπη εδώ και μερικές εβδομάδες αναγκάζει τις κυβερνήσεις να επανέλθουν σε σενάρια ακόμα και καθολικού lockdown.

Έτσι στην Τσεχία, η οποία παρουσιάζεται εξαιρετικά ευάλωτη και μετρά τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους σε όλη την Ευρώπη, ανακοινώθηκαν ο περιορισμός των μετακινήσεων των πολιτών από πόλη σε πόλη και από περιοχή σε περιοχή, καθώς και το κλείσιμο των καταστημάτων και των υπηρεσιών. Τα μέτρα αυτά ισχύουν από την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου και θα διατηρηθούν τουλάχιστον έως τις 3 Νοεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη γειτονική Γερμανία οι Αρχές διαπίστωσαν πως ξεπέρασαν τα 11.000 νέα κρούσματα μέσα σε 24 ώρες, αριθμός που θέτει το Βερολίνο σε κατάσταση συναγερμού λόγω της εκθετικής αύξησης των επιμολύνσεων από τον Covid-19.

Όμως τα πράγματα είναι σοβαρότερα στην Ιταλία για δεύτερη φορά από την αρχή της πανδημίας. Το πρόβλημα εντοπίζεται στη Λομβαρδία, η οποία επλήγη και κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, αλλά και στην Καμπανία με επίκεντρο τη Νάπολη. Έτσι, και σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επέλαση του Covid-19, από την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου αρχίζει να εφαρμόζεται η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 23:00 το βράδυ έως τις 05:00 τα ξημερώματα, και αυτό για τρεις ολόκληρες εβδομάδες. Ο πρόεδρος της περιφέρειας της Καμπανίας Βιντσέντζο ντε Λούκα ανακοίνωσε πως η έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας ορίζεται την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου στις 23:00 το βράδυ.

Η ιρλανδική κυβέρνηση όμως έπιασε τον ταύρο από τα κέρατα τολμώντας να επιβάλει καθολικό lockdown την ώρα που οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες προς το παρόν δεν θέλουν ούτε να το σκέφτονται. Έτσι από την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου και στις 02:00 τα ξημερώματα επιβλήθηκε καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας καθ’ όλο το 24ωρο, που συνεπάγεται και το σχετικό πάγωμα της οικονομίας. Οι Ιρλανδοί δεν θα μπορούν να απομακρύνονται από το σπίτι τους ούτε καν για προσωπική άθληση, παρά μόνο σε απόσταση το πολύ πέντε χιλιομέτρων από την κατοικία τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επέλαση του Covid-19 προκάλεσε τη λήψη σκληρών αποφάσεων και στην Ισπανία. Έτσι επιβλήθηκε τοπικό-μερικό lockdown σε μία δεκάδα μεγάλων ισπανικών πόλεων και σε ορισμένες περιοχές πέρα από τη Μαδρίτη και την περιφέρειά της, που ήδη βρίσκονται σε ειδικό καθεστώς μερικής απαγόρευσης κυκλοφορίας και παγώματος οικονομικής δραστηριότητας.

Πέρα από τα μέτρα που έχουν παρθεί στις χώρες που προαναφέρθηκαν, αναμένεται εντός των επόμενων 24ωρων να καθοριστούν νέα μέτρα στη Γαλλία και στη Βρετανία. Οι κυβερνήσεις και των δύο αυτών χωρών δεν εξετάζουν προς το παρόν το ενδεχόμενο επιβολής καθολικού lockdown έτσι ώστε να αποφευχθεί νέο πλήγμα στις εθνικές οικονομίες τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης