Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής, λόγω της φονικής κακοκαιρίας που έπληξε τις τελευταίες ώρες τη Βόρεια Ελλάδα και είχε ως αποτέλεσμα έξι άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από την πρώτη στιγμή έθεσαν σε συναγερμό όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τη Χαλκιδική παραπέμπουν στο φονικό μπουρίνι του Ιουλίου του 1983, όταν ισχυρή ανεμοθύελλα έπληξε τις ακτές του Θερμαϊκού Κόλπου. Από την τότε κακοκαιρία είχαν χάσει τη ζωή τους εννέα άνθρωποι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ενημέρωση που παρείχε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετά το πέρας της έκτακτης σύσκεψης στην περιοχή ανέφερε: «Με αυταπάρνηση οι υπηρεσίες εργάστηκαν από την πρώτη στιγμή που ειδοποιηθήκαμε για την έλευση των ακραίων καιρικών φαινομένων. 150 άτομα, 55 οχήματα της Πυροσβεστικής ήταν έξω, όπως και 40 μηχανήματα της Περιφέρειας και 100 άνθρωποι».

«Η δουλειά που έκαναν οι υπηρεσίες ήταν τόσο μεγάλη, που περιόρισαν στο ελάχιστο δυνατό τις ζημιές. Να πω ότι δεν υπήρξαν πλημμύρες, υπήρξαν πτώσεις δέντρων. Εάν υπάρχει έστω και υπόνοια αγνοουμένου, οι πολίτες πρέπει να τηλεφωνούν στο 100 ή στο 112 της Πολιτικής Προστασίας για να δίνουν οποιαδήποτε πληροφορία» πρόσθεσε.

Σχετικά με το ζήτημα της ηλεκτροδότησης ο κ. Χρυσοχοΐδης ενημέρωσε πως: «Έπεσε ένας πυλώνας της ΔΕΗ υψηλής τάσης, γεγονός που προκάλεσε μεγάλο πρόβλημα ηλεκτροδότησης στο πρώτο πόδι και μικρότερο στο δεύτερο. Ο ΔΕΔΔΗΕ είναι εδώ, αλλά έρχεται και με δεκάδες υπαλλήλους για να ολοκληρώσει την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης».

Όπως είπε ο υπουργός, θα γίνει καταγραφή των ζημιών στις ιδιωτικές περιουσίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νεκροί είναι δύο Τσέχοι που βρίσκονταν σε τροχόσπιτο στη Σωζόπολη, μία 53χρονη Ρουμάνα με το 8χρονο παιδί της που καταπλακώθηκαν από στέγη εστιατορίου στα Νέα Πλάγια και ένας 39χρονος Ρώσος με το δύο ετών παιδί του που διέμεναν στο Potidea Palace, οι οποίοι καταπλακώθηκαν από δέντρο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πρωινή ανακοίνωση του ΟΣΕ, δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια Θεσσαλονίκη – Φλώρινα λόγω της κακοκαιρίας, καθώς δέντρα έχουν πέσει πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές. Επιπλέον, λόγω προβλήματος στις υποδομές αμαξοστοιχία που πραγματοποιεί το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη έχει ακινητοποιηθεί στην Οινόη.

Τι συνέβη

Έξι νεκροί είναι μέχρι στιγμής ο τραγικός απολογισμός από την κακοκαιρία που έπληξε το βράδυ της Τετάρτης τη Χαλκιδική.

Μια γυναίκα και το παιδί της έχασαν τη ζωή τους στα Νέα Πλάγια.

Ακόμη δύο θάνατοι καταγράφηκαν στη Σωζόπολη. Τα ορμητικά νερά παρέσυραν το τροχόσπιτο στο οποίο διέμενε ένα ζευγάρι.

Μεγάλης έκτασης καταστροφές έχουν σημειωθεί σε αρκετές περιοχές του πρώτου ποδιού της Χαλκιδικής

Άλλοι δύο νεκροί έχουν αναφερθεί στην Ποτίδαια Χαλκιδικής.

Στην Κρυοπηγή έχουν πέσει δέντρα και έχουν κλείσει οι γύρω παράδρομοι. Σε Πολύχρονο, Άθυτο, Καλλιθέα και Σίβηρη έχουν σπάσει τέντες από σπίτια και καταστήματα.

Λόγω των έντονων καιρικών φαινόμενων αρκετές περιοχές της Χαλκιδικής βυθίστηκαν στο σκοτάδι, ενώ προβλήματα υπάρχουν και στο οδικό δίκτυο από πτώσεις δένδρων και φερτών υλικών.

Συνολικά έχουν απεγκλωβιστεί 20 άτομα, ενώ ο αριθμός των τραυματιών είναι τουλάχιστον 60, με τους δύο να χαρακτηρίζονται σε σοβαρή κατάσταση.

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη είναι έρευνες από το Λιμενικό Σώμα στη θαλάσσια περιοχή της Νέας Καλλικράτειας για τον εντοπισμό ενός 62χρονου αλιέα, ο οποίος βγήκε το απόγευμα για ψάρεμα με το σκάφος του, ενώ στην περιοχή επικρατούσαν κακές καιρικές συνθήκες.

Στις έρευνες συμμετέχουν πλωτό του Λιμενικού, παραπλέον πλοίο και πέντε αλιευτικά.

«Πρωτοφανής η κατάσταση που ζήσαμε» δηλώνει ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Μουδανιών

«Η κατάσταση ήταν τραγική, αυτό φαίνεται κι από τα συμβάντα που πέρασαν από το Κέντρο Υγείας. Ήταν μια κατάσταση πρωτοφανής για την περιοχή μας, δεν την έχουμε ξαναζήσει» δήλωσε ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Νέων Μουδανιών, Αθανάσιος Καλτσάς.

Έγιναν τεράστιες καταστροφές, αποκολλήθηκαν διάφορα αντικείμενα, αναποδογύρισαν αυτοκίνητα, πλημμύρισε η περιοχή μας, με αποτέλεσμα να έχουμε έξι νεκρούς και 55-60 τραυματίες, από 8 μηνών έως και 72 ετών

«Έγιναν τεράστιες καταστροφές, αποκολλήθηκαν διάφορα αντικείμενα, αναποδογύρισαν αυτοκίνητα, πλημμύρισε η περιοχή μας, με αποτέλεσμα να έχουμε έξι νεκρούς και 55-60 τραυματίες, από 8 μηνών έως και 72 ετών, που πέρασαν από το συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας» εξήγησε ο κ. Καλτσάς.

Κάποιοι από τους τραυματίες επέστρεψαν στη βάση τους, αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, άλλοι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο του Πολυγύρου και σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και κατάγματα άνω και κάτω άκρων.

«Είμαστε σε αναμονή, λόγω της νύχτας. Τα ξημερώματα εκτιμώ πως θα έχουμε κάποια ακόμη περιστατικά» προέβλεψε ο κ. Καλτσάς, επισημαίνοντας πως τα πιο σοβαρά τραύματα φέρουν κάποιοι από τους ανθρώπους που έχουν υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Το πρώτο περιστατικό έφτασε στο Κέντρο Υγείας Μουδανιών περί τις 21.50. Τα περισσότερα συμβάντα αφορούσαν τουρίστες που παραθερίζουν στην περιοχή.

Το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Μουδανιών βρίσκεται επί ποδός, όπως και οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης