Παραλίγο τραγωδία στον… αέρα το μεσημέρι της Πέμπτης στον θαλάσσιο χώρο βόρεια της Γαύδου. Ένα στρατιωτικό αεροσκάφος τύπου F-16 με δύο επιβαίνοντες, το οποίο εκτελούσε εκπαιδευτική αποστολή, παρουσίασε κατά τη διάρκεια της πτήσης του πρόβλημα στον κινητήρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πιλότος του F-16 προσπάθησε να επαναφέρει τον κινητήρα μετά από βλάβη που παρουσίασε, αλλά μόλις διαπίστωσε πως αυτό ήταν αδύνατο, αποφάσισε την εγκατάλειψη του αεροσκάφουςΟ επικεφαλής-εκπαιδευτής προσπάθησε να τον επαναφέρει, αλλά μόλις διαπίστωσε πως αυτό ήταν αδύνατο, αποφάσισε την εγκατάλειψη του αεροσκάφους μέσω του συστήματος εκτίναξης, κάτι που έγινε με απόλυτη επιτυχία και για τους δύο πιλότους.

Στη συνέχεια, οι δύο άνδρες επικοινώνησαν με το Κέντρο Ελέγχου της Πολεμικής Αεροπορίας και ενημέρωσαν ότι είναι σώοι πάνω σε λέμβο, στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Γαύδου και Σφακίων και σε απόσταση 22 ναυτικών μιλίων βόρεια της Γαύδου.

Το F-16 κατέπεσε λίγο πριν τις 14.00. Στις 14:40 περίπου, ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας εντόπισε τους δύο πιλότους και τους ανέσυρε από τη θάλασσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε το βίντεο με τη διάσωση των δύο πιλότων

Τις πρώτες φωτογραφίες από τα συντρίμμια του αεροσκάφους δημοσίευσε το flashnews.gr.


Στις φωτογραφίες διακρίνεται ένα από τα πλοία που έπλευσαν στο σημείο για τη διάσωση των πιλότων

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πιλότοι από την 115 μεταφέρθηκαν στο 251 Γενικό Νοσοκομείο της Πολεμικής Αεροπορίας στην Αθήνα, προκειμένου να υποβληθούν στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις.

Την ευρεία επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης των πιλότων συντόνισε ο Θάλαμος Επιχειρήσεων του ΛΣ. Στις έρευνες μετείχε σκάφος του Λιμενικού καθώς και παραπλέοντα πλοία.

Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκαν για το συμβάν οι κυβερνήτες των πλοίων της ΑΝΕΝΔΥΚ «Σαμαριά» και «Δασκαλογιάννης» προκειμένου να σπεύσουν στο σημείο του ατυχήματος. Τελικά η συνδρομή τους δεν χρειάστηκε.

Το αεροσκάφος F-16 Block 52-Plus είχε απογειωθεί από την 115 Πτέρυγα Μάχης.


Ο χάρτης της περιοχής όπου συνετρίβη το εκπαιδευτικό F-16

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης