Το ιατρικό ανακοινωθέν του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας περί της ταχείας επιδείνωσης της υγείας του Δημήτρη Κουφοντίνα, έθεσε τα πολιτικά κόμματα αλλά και το σύνολο της Πολιτείας απέναντι σε μια ωμή πραγματικότητα. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας καταδικασμένος πολλάκις σε ισόβια για την δράση του ως ηγετικό στέλεχος και εκτελεστής της «17ης Νοέμβρη», δράση για την οποία έχει αναλάβει την πολιτική, την ηθική και τη φυσική ευθύνη μπορεί να αποβιώσει από στιγμή σε στιγμή. Ο ίδιος κάνοντας χρήση του αναφαίρετου συνταγματικού δικαιώματός του, αρνείται να του χορηγηθεί κάθε ιατρική βοήθεια, εβρισκόμενος σε καθεστώς απεργίας πείνας που συμπεριλαμβάνει και τη λήψη νερού.

Το ανακοινωθέν του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας δεν αφήνει περιθώρια για αναβολές. Η Δημοκρατία κινδυνεύει να βρεθεί με έναν νεκρό στα χέρια της έστω κι αν αυτός κατά το παρελθόν είναι υπεύθυνος δολοφονιών και άλλων τρομοκρατικών χτυπημάτων τα οποία άλλωστε έχει παραδεχθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας προχώρησε σε απεργία πείνας διότι δεν ικανοποιήθηκε το αίτημά του να μεταφερθεί στις φυλακές Κορυδαλλού. Βάσει των νόμων και των διατάξεων δεν το δικαιούται. Ούτε όμως η πολιτεία δικαιούται να σκοτώσει έναν κρατούμενό της. Η Δημοκρατία τιμωρεί και αμύνεται. Δεν σκοτώνει.

Η κατάθεση αυτή έχει προκαλέσει σοβαρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ παρεμβαίνουν στη διαμάχη και τα υπόλοιπα κόμματα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καλύπτεται και οχυρώνεται πίσω από το γράμμα του νόμου. Ο Αλέξης Τσίπρας ζητά να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί η μοιραία κατάληξη του κρατούμενου. Η κοινωνία παρακολουθεί και κρίνει.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται αυτό το δίλημμα στις σύγχρονες δημοκρατίες. Δεν είναι όμως και η πρώτη φορά που οι σύγχρονες δημοκρατίες κινδυνεύουν να εκτεθούν ανεπανόρθωτα έναντι της ιστορίας. Συνέβη στο παρελθόν στη Γερμανία. Η στάση της γερμανικής πολιτείας απέναντι στους κρατούμενους της ομάδας Μπαάντερ Μάινχοφ – Φράξια Κόκκινος Στρατός, μπορεί να ικανοποίησε την υπερσυντηρητική παράταξη και τους ακροδεξιούς βραχίονες σε αυτή τη χώρα, αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί ωστόσο, ένα στίγμα στη λειτουργία της δημοκρατίας στη σύγχρονη Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βεβαίως και δεν ξεχνούμε τα θύματα του Δημήτρη Κουφοντίνα. Αντιλαμβανόμαστε πως ο πόνος είναι ακόμη αφόρητος για τους συγγενείς και τους φίλους των θυμάτων του. Ωστόσο η Δημοκρατία οφείλει να αντιλαμβάνεται πως υπάρχουν στιγμές κατά τις οποίες οι θεσμοί πρέπει να υπερβούν τα στενά περιθώρια του νόμου και των διατάξεων. Επιείκεια. Αυτή είναι η λέξη «κλειδί».

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω γίνεται απολύτως κατανοητό πως οι ενέργειες του Δημήτρη Κουφοντίνα και η αφαίρεση της ζωής ανθρώπων για πολιτικο -ιδεολογικούς λόγους όπως ο ίδιος διατείνεται, έχει δημιουργήσει τεράστιο τραύμα στον άμεσο οικογενειακό κύκλο των θυμάτων του. Η δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη υπήρξε ορόσημο στην μεταπολιτευτική πορεία του τόπου αλλά και αποτέλεσε ένα τραύμα που δεν έκλεισε ποτέ στις ψυχές των παιδιών του και της συζύγου του.

Όμως η Δημοκρατία και η πολιτική ιστορία αυτού του τόπου δεν είναι οικογενειακή υπόθεση. Είναι κάτι που υπερβαίνει όλους μας και που αφορά τη συλλογική συνείδηση αυτής της χώρας. Πάλεψε πολύ αυτός ο λαός και έχυσε ποτάμια αίμα σε πολέμους και εμφύλιους, σε φυλακές και στρατόπεδα συγκέντρωσης, σε εκτελεστικά αποσπάσματα και στα ξερονήσια. Το αίμα αυτό χύθηκε για να υπάρχουν δημοκρατικοί θεσμοί και μία πολιτεία η οποία γνωρίζει τα όριά της και παλεύει για να διατηρήσει την ηθική αξιοπρέπειά της. Αυτή η πολιτεία -Δημοκρατία παλεύει και με τα φαντάσματα του παρελθόντος προσπαθώντας να τα υπερβεί, όχι να τα ξεχάσει. Η μνήμη είναι απαραίτητο στατικό της Δημοκρατίας. Όλοι θα θυμόμαστε τον Π. Μπακογιάννη και τον Αξαρλιάν. Όμως η Δημοκρατία σημαίνει αντοχή, ανοχή και επιείκεια όπως επισημαίνεται παραπάνω σε οποιαδήποτε περίπτωση η Δημοκρατία δεν μπορεί να νομιμοποιήσει καμιά έννοια εκδικητικότητας. 

Το χρονικό της πολιτικής αντιπαράθεσης

Η αντιπαράθεση μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα έρχεται έπειτα από πολλές εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς το πρόσωπο του Δημήτρη Κουφοντίνα και το ιατρικό ανακοινωθέν από το νοσοκομείο Λαμίας, όπου ο κ. Τσίπρας ζητεί από το Μαξίμου να αλλάξει στάση η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επισημαίνει πως «ακόμα κι όταν πρόκειται για καταδικασμένους» η ανθρώπινη ζωή σε ένα κράτος δικαίου αποτελεί ύψιστο αγαθό.

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Τσίπρα:

«Η ζωή του καταδικασμένου για τρομοκρατία Δημήτρη Κουφοντίνα, σύμφωνα με τους γιατρούς, κρέμεται από μία κλωστή. Απευθύνω, αυτήν την ύστατη ώρα, έκκληση στην κυβέρνηση να αλλάξει τη στάση της, για να μην κοπεί. Η ανθρώπινη ζωή σε ένα κράτος δικαίου αποτελεί ύψιστο αγαθό. Ακόμα και όταν πρόκειται για καταδικασμένους επειδή δεν τη σεβάστηκαν. Η Δημοκρατία, άλλωστε, είναι ισχυρή όταν έχει νόμους που ισχύουν για όλους και δεν εκδικείται».

Απάντηση έσπευσε να δώσει το Μέγαρο Μαξίμου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Δεν είναι δυνατόν να ζητείται και μάλιστα από τον κ. Τσίπρα παραβίαση της έννομης τάξης». Πιο συγκεκριμένα το Μαξίμου αναφέρει:

«Με σεβασμό στο κράτος δικαίου και στις ανθρωπιστικές αξίες, παρέχεται στον κατάδικο κάθε δυνατή ιατρική φροντίδα. Προνομιακή μεταχείριση, όμως και παραβίαση της έννομης τάξης δεν είναι δυνατόν να ζητείται και μάλιστα από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης» τονίζει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, σχολιάζοντας την ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα.

Σημειώνει ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαδήλωναν σήμερα (εννοεί χθες Σάββατο) υπέρ του καταδικασμένου για 11 δολοφονίες Δ.Κουφοντίνα υπό το σύνθημα «όταν οι αντάρτες θα μπαίνουν στην Αθήνα το Σύνταγμα θα λέγεται πλατεία Κουφοντίνα» και προσθέτει «ένας από τους πρώτους νόμους της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να δώσει ειδικά προνόμια στον Δ. Κουφοντίνα. Και σήμερα έρχεται ο κ.Τσίπρας και αντί να ζητήσει από τον καταδικασμένο να διακόψει την απεργία πείνας, καλεί την κυβέρνηση να κάνει δεκτό το αίτημά του να επιλέξει εκείνος την φυλακή στην οποία θα εκτίσει την ποινή του».

Καταλήγοντας το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζει ότι σε ένα κράτος δικαίου, ο νόμος ισχύει για όλους, ακόμη και για εκείνους που τους περιφρονούν, δεν δείχνουν ίχνος μεταμέλειας και προσβάλλουν τη μνήμη των θυμάτων τους, κάνοντας επιδεικτικά βόλτες στα σημεία που τα δολοφόνησαν. «Δεν είναι δυνατόν, όμως, ο Δ.Κουφοντίνας να επιλέξει εκείνος τη φυλακή κράτησης του υπό την απειλή της αυτοχειρίας. Θα μπορούσε να προσφύγει στη δικαιοσύνη για τη μεταγωγή του, αλλά δεν το κάνει κι εκβιάζει» προστίθεται στην ανακοίνωση.

ΚΙΝΑΛ: Να αποφευχθεί ο θάνατος του Κουφοντίνα από απεργία πείνας

Σε ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής αναφέρεται ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Παύλος Χρηστίδης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την ανακοίνωση του νοσοκομείου Λαμίας για τον Δημήτρη Κουφοντίνα, δήλωσε:

«Στην υπόθεση της απεργίας πείνας του Δ. Κουφοντίνα, η Κυβέρνηση αυτοπαγιδεύτηκε στους δικούς της άστοχους χειρισμούς. Δική της είναι η νομοθετική διάταξη για την μεταγωγή του στη φυλακή αρχικής κράτησης (Κορυδαλλός). Τα δε, μετέπειτα  διαδικαστικά τεχνάσματα (επίκληση κορωνοϊού) την εκθέτουν ακόμα περισσότερο. 

Η Δημοκρατία τιμωρεί, δεν εκδικείται, δεν εκβιάζεται. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να αφήσει ένας στυγερός, κατά συρροή δολοφόνος, αμετανόητος τρομοκράτης, να γίνει δήθεν σύμβολο αγωνιστικότητας. Η Κυβέρνηση -που δημιούργησε το πρόβλημα- οφείλει να βρει λύση, ώστε να αποφευχθεί ο θάνατος του από απεργία πείνας».

ΜέΡΑ 25: Να μην υπάρξει νεκρός κρατούμενος απεργός πείνας

Το ΜέΡΑ 25 σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι συμμετείχε στην σημερινή συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος, για το αυτονόητο, όπως αναφέρει, σε μια Δημοκρατία, διακύβευμα: «να μην υπάρξει νεκρός κρατούμενος απεργός πείνας».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το ΜέΡΑ 25 στέκεται «στο πλευρό των ανθρώπων, των κινημάτων, φορέων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της πρωτοβουλίας νομικών και δικηγόρων που απευθύνουν έκκληση για την τήρηση του νόμου» και προσθέτει: «Αναγνωρίζοντας ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι το θεμέλιο της Δημοκρατίας και ότι το Κράτος Δικαίου ισχύει για όλες και όλους ανεξαιρέτως το ΜέΡΑ25 ζητάει να ικανοποιηθεί το αίτημα του Δ. Κουφοντίνα να επιστρέψει στις φυλακές Κορυδαλλού, όπως προβλέπει ο φωτογραφικός νόμος».

ΚΚΕ για Δημήτρη Κουφοντίνα

Το ΚΚΕ «είναι αντίθετο στη διακριτική κι αυθαίρετη μεταχείριση οποιουδήποτε κρατουμένου, η οποία παραβιάζει ακόμη και τη σημερινή ψευδεπίγραφη “σωφρονιστική” νομοθεσία. Επίσης, υπερασπίζεται τα δικαιώματα των κρατουμένων για αξιοπρεπείς συνθήκες κράτησης, προστασίας της υγείας, άδειες, δυνατότητα εργασίας, εκπαίδευσης κλπ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης