Ο ρόλος μιας επίμονης αστυνομικού της ΕΛ.ΑΣ, ήταν καθοριστικός προκειμένου να μπορέσει να αποκαλυφθεί η πλήρης δράση του γιατρού «μαϊμού» Νίκου Κοντοστάθη και να εξιχνιαστεί η συγκλονιστική αυτή υπόθεση.

Πρόκειται για την 34χρονη αξιωματικό Βασιλική, αστυνόμο Β’ στον βαθμό, η οποία συνταράχθηκε διαβάζοντας ότι δύο παιδιά, ο 14χρονος Θεοδόσης και η 16χρονη Δέσποινα, έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των «θεραπειών» που τους είχε δώσει ο «Νίκος Κόντος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από εκείνη τη στιγμή έδωσε όρκο στον εαυτό της ότι θα περάσει χειροπέδες στον ψευτογιατρό. Η αστυνόμος πήρε πάνω της την υπόθεση, άρχισε να δουλεύει χωρίς ρεπό από 12 έως 14 ώρες την ημέρα και έγινε η αιτία που αποκαλύφθηκε η δράση του 47χρονου Νίκου Κοντοστάθη, όπως αναφέρει το «Έθνος της Κυριακής».

Η αστυνόμος που ξεσκέπασε τον γιατρό «μαϊμού»

Η αστυνόμος ανήκει σε ένα τμήμα που δεν είναι από τα «πολυδιαφημισμένα» της Αστυνομίας. Δεν διαθέτει ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό αστυνομικών και ασχολείται με απάτες και με εγκλήματα σε βάρος περιουσιακών δικαιωμάτων. Σε αυτό το τμήμα διαβιβάστηκε στις 23 Μαΐου 2019 η μήνυση δύο οικογενειών από τις Σέρρες και την Κω, οι οποίες κατήγγειλαν ότι έπεσαν θύματα του ψευτογιατρού με το όνομα «Νίκος Κόντος». Η μήνυση παρελήφθη από την 34χρονη, που από τότε εργαζόταν νυχθημερόν για να ξεσκεπάσει τη δράση του γιατρού «μαϊμού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πήγαινε στο γραφείο της νωρίς το πρωί και έφευγε αργά το βράδυ. Είχε ξεχάσει τα Σαββατοκύριακα και το σπίτι της. Πάντα ήταν εργασιομανής, αλλά με αυτή την υπόθεση ταυτίστηκε», είπε αστυνομικός που έβλεπε τη δουλειά της, με άλλους συναδέλφους της να την περιγράφουν ως αστυνομικό-πρότυπο. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στους διαπραγματευτές της ΕΛ.ΑΣ. με ειδική εκπαίδευση στη διαχείριση κρίσεων, ενώ στις 7 Ιουνίου του 2007 είχε περάσει πρώτη στις κατατακτήριες εξετάσεις για την εισαγωγή πτυχιούχων αστυνομικών στη Σχολή Αξιωματικών της Αστυνομίας. Τα γραπτά της είχαν τον καλύτερο βαθμό και εντυπωσίασαν τους εξεταστές.

Η επιταγή του ψευτογιατρού

Αρχικά, η 34χρονη είχε απογοητευτεί, καθώς όλες οι προσπάθειές της είχαν καταλήξει σε αδιέξοδο. «Πρέπει να φτάσουμε μέχρι το τέλος. Οφείλω να επιμείνω. Δεν θα αφήσω την υπόθεση με τίποτα. Λόγω τιμής», φέρεται να είπε τη δύσκολη περίοδο για τις έρευνες. Στις αρχές Απριλίου, όμως, λυτρώθηκε, ύστερα από την ταυτοποίηση του πραγματικού ονόματος του «Νίκου Κόντου» από μία επιταγή με την οποία πλήρωσε το ιδιωτικό σχολείο των παιδιών του, ηλικίας 7 και 11 ετών.

Η επιταγή βρέθηκε χάρη στην επιμονή της αστυνόμου. Παρότι είχαν ληφθεί αναλυτικές καταθέσεις από τους γονείς των παιδιών που έκαναν τις πρώτες καταγγελίες, είχε χαθεί μια σημαντική λεπτομέρεια, η οποία ήρθε στο φως από το ένστικτο της αξιωματικού. Η 34χρονη πίστευε βαθιά μέσα της ότι κάπου υπάρχει «κρυμμένο» κάποιο στοιχείο που θα μπορούσε να οδηγήσει στον δράστη. Ήξερε ότι κάτι έχει διαφύγει της προσοχής όλων. Έτσι, ύστερα από νέες ερωτήσεις της, ο πατέρας ενός εκ των δύο παιδιών θυμήθηκε ότι κάποια στιγμή είχε πληρώσει τον γιατρό «μαϊμού» με επιταγή. Η 34χρονη ακολούθησε την ανάποδη διαδρομή της επιταγής και έφτασε στο πραγματικό όνομα του δράστη. Η αντίστροφη μέτρηση για τη σύλληψή του είχε ξεκινήσει.

Όταν τελικά οι αστυνομικοί τού πέρασαν χειροπέδες, η αστυνόμος αναφώνησε: «Δικαιώθηκαν τα παιδάκια. Δικαιώθηκαν». Η ίδια είχε «σαρώσει» δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, ιδρύματα περίθαλψης ηλικιωμένων, ιατρικούς συλλόγους, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και είχε καταφέρει να εντοπίσει ακόμα 43 θύματά του, εκ των οποίων το ένα (ένας άνδρας 76 ετών) είχε καταλήξει. Δύο φορές χρειάστηκε να ταξιδέψει εκτός Αθήνας, σε Λαμία και Βόλο, για να πάρει καταθέσεις για συνεργούς του Κοντοστάθη. Η δικογραφία 400 σελίδων δεν άφηνε περιθώρια στον κατηγορούμενο, που άρχισε να δηλώνει «εμπειρικός βοτανολόγος».

Δεκατρείς μήνες μετά την ανάληψη της υπόθεσης από την αστυνόμο Βασιλική, οι γονείς των παιδιών που χάθηκαν από τη δράση του απατεώνα «ογκολόγου» ταξίδεψαν στην Αθήνα και την αναζήτησαν, την περασμένη Τετάρτη, στο γραφείο της στο Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Ασφάλειας Αττικής. Όπως περιγράφουν αστυνομικές πηγές στο «Έθνος της Κυριακής», της έσφιξαν το χέρι και την ευχαρίστησαν για όλα όσα έκανε για να δικαιωθούν οι ίδιοι αλλά και για να μην πέσουν άλλοι άνθρωποι στα δίχτυα του ψευτογιατρού.

Πού έχει κρύψει τα λεφτά ο γιατρός «μαϊμού»

Ένα από τα ερωτήματα που δεν έχουν ακόμα απαντηθεί από τις Αρχές είναι πού κατέληγαν τα έσοδα του 47χρονου και πού βρίσκονται οι «αποταμιεύσεις» του. Η ζωή του Νίκου Κοντοστάθη, όπως αποκαλύφθηκε από τη φυσική παρακολούθησή του που διήρκεσε περίπου ενάμιση μήνα, φανερώνει ότι ο 47χρονος είχε μεγάλη ρευστότητα. Συντηρούσε μία βίλα, τουλάχιστον 1.000 τ.μ., στο Κορωπί, κυκλοφορούσε με πολυτελές αυτοκίνητο και πλήρωνε το ιδιωτικό σχολείο των δύο παιδιών του.

Επίσης, φέρεται να εισέπραξε στο παρελθόν πολλά εκατομμύρια ευρώ, ύστερα από απάτη που έστησε με θύμα τον επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά, στον οποίο είχε συστηθεί ως Ελληνοαμερικανός, υψηλόβαθμο στέλεχος της NSA, με στενές σχέσεις με το «βαθύ κράτος» των ΗΠΑ. Παρά ταύτα, κατά την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. στη βίλα του στο Κορωπί δεν βρέθηκαν χρήματα. Αστυνομικές πηγές εκτιμούν ότι «ένας ευφυής απατεώνας-εγκληματίας, ο οποίος κατάφερε να εξαπατήσει ακόμα και ανθρώπους με ιδιαίτερα υψηλό IQ, πιθανότατα γνωρίζει πώς να κρύψει τα χρήματά του». Μία από τις εκδοχές είναι να διατηρούσε offshore εταιρείες, που ακόμα δεν έχουν εντοπιστεί από τις Αρχές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης