Για τη μεγάλη αεροπορική βάση του Ακρωτηρίου στην Κύπρο αναχωρεί σήμερα, έπειτα από διαμονή δύο εβδομάδων, από την 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα το φημισμένο ακροβατικό σμήνος της Βασιλικής Αεροπορίας της Βρετανίας (RAF) «Red Arrows».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι «Red Arrows» έφτασαν στην Ανδραβίδα στις 8 Μαρτίου για το πρώτο σκέλος της εαρινής πτητικής εκπαίδευσής τους και αναχώρησαν σήμερα για την Κύπρο, όπου παραδοσιακά κάθε χρόνο, λόγω των εξαιρετικών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο νησί, πραγματοποιούν το κύριο μέρος της πτητικής τους εκπαίδευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ακροβατικό σμήνος, που στην πραγματικότητα αποτελεί ξεχωριστή μοίρα της RAF, αποτελείται από 9 διθέσια εκπαιδευτικά αεροσκάφη Hawk-200 διπλού ρόλου, στο καθένα από τα οποία -επίσης παραδοσιακά- επιβαίνει κατά τις μετακινήσεις ο πιλότος του αεροσκάφους, φυσικά, καθώς και ο μηχανικός του – αφενός ως ένδειξη τιμής προς τον επίγειο συνάδελφο, στα χέρια του οποίου «αφήνεται» η ασφάλεια του αεροσκάφους, αλλά και για να υπάρχει αμέσως μετά την προσγείωση στο οποιοδήποτε αεροδρόμιο ένας μηχανικός για να εξυπηρετήσει το αεροσκάφος.

Εννοείται ότι κατά τη διάρκεια των επιδείξεων τα 9 αεροσκάφη ίπτανται μόνο με τους πιλότους τους.

Υπάρχει και 10ο αεροσκάφος, που είναι κατά βάση το «αναπληρωματικό» και το πετά ο «σχολιαστής κοινού» των επιδείξεων, ο οποίος λειτουργεί επίσης ως αναπληρωματικός πιλότος και είναι εξαιρετικά έμπειρος.

Όλοι οι πιλότοι, για να μπορέσουν να είναι υποψήφιοι για τους «Red Arrows», πρέπει να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 1.500 ώρες πτήσης σε πολεμικές μοίρες μαχητικών αεροσκαφών της RAF.

Η φετινή χρονιά είναι η 49η που το φημισμένο σμήνος πραγματοποιεί πτητικές επιδείξεις, αποτελώντας έτσι τον καλύτερο διαφημιστή τόσο της RAF όσο και της Βρετανίας γενικότερα, στο εσωτερικό της χώρας και κυρίως στο εξωτερικό.

Στην ηπειρωτική Ελλάδα οι «Red Arrows» είχαν έρθει ξανά τα έτη 2007 και 2011, ενώ το 2010 είχαν βρεθεί στο Καστέλλι της Κρήτης, όπου είχαν και μια σύγκρουση στον αέρα στη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης.

Πηγή: ilialive.gr
Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης