Οι ανεκπαίδευτοι αστυνομικοί του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2020, 12:03
Οι ανεκπαίδευτοι αστυνομικοί του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

«Θα μας μπλέξουν άσχημα οι νεαροί που προσλήφθηκαν με διαδικασίες εξπρές και χωρίς καμία σοβαρή εκπαίδευση τοποθετήθηκαν σε μονάδες πρώτες γραμμής». Με αυτά τα λόγια έμπειρα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ προειδοποιούν εξηγώντας πως διάφορα φαινόμενα απειρίας, αλλά και γεγονότα που δείχνουν σημάδια επικίνδυνης επιπολαιότητας, ακόμα και «αυτονόμησης» αστυνομικών θα έπρεπε ήδη να προβληματίζουν τη φυσική και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Επισημαίνεται μάλιστα πως για την πρόσληψη 1500 αστυνομικών εκτός προβλεπόμενων διαδικασιών και ΑΣΕΠ την απόλυτη ευθύνη φέρει αυτοπροσώπως ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Πράξη 1η

Άνδρας της Ομάδας ΔΙΑΣ, νεοπροσληφθείς, είναι εκτός υπηρεσίας και μεταβαίνει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο για να συναντήσει μία φίλη του. Εισέρχεται στο προαύλιο της Σχολής με το υπηρεσιακό του κράνος και με άρβυλα της αστυνομικής του στολής. Γίνεται αντιληπτός από τους φοιτητές. Τα πνεύματα οξύνονται. Αρχίζουν τα γρονθοκοπήματα και ο αστυνομικός βγάζει το υπηρεσιακό πιστόλι του. Ανεκπαίδευτος και άπειρος, ο νεαρός -προφανώς σε πλήρη σύγχυση- εμφανίζεται σε φοιτητικό χώρο με στοιχεία της αστυνομικής στολής του, ενώ φέρει και το υπηρεσιακό του όπλο. Δεν θέλει και πολύ για να γίνει το κακό.

Πράξη 2η

Αστυνομικός της Δίωξης Ναρκωτικών διαπληκτίζεται με πολίτη στο Χολαργό. Στο αυτοκίνητό του βρίσκεται και η έγκυος σύζυγός του. Εκνευρίζεται. Βγάζει το υπηρεσιακό του όπλο και πυροβολεί το πορτμπαγκάζ του πολίτη με τον οποίο διαπληκτίστηκε. Τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

Πράξη 3η

Σε μία στιγμή ακραίας έντασης στο Διαβολόρεμα, κοντά στη θέση Καβακλή Λέσβου, ένας αξιωματικός των ΜΑΤ, βλέποντας να ξυλοκοπείται άγρια ένας συνάδελφός του αστυνομικός, βγάζει το περίστροφό του και πυροβολεί τέσσερις φορές στο έδαφος για εκφοβισμό. Πρώτον: Κανένας αξιωματικός δεν τραβά το πιστόλι του σε τέτοιο σκηνικό και πυροβολεί έστω και για εκφοβισμό. Κανένας εκπαιδευμένος αστυνομικός δεν πυροβολεί ποτέ στο έδαφος για εκφοβισμό παρά μόνον στον αέρα αν είναι υποχρεωμένος να το κάνει. Η σφαίρα θα μπορούσε να εξοστρακιστεί. Δεν θέλει και πολύ για να γίνει το κακό.

Πράξη 4η

Το πρωί της Πέμπτης, στο λιμάνι της Μυτιλήνης, αποχωρούν οι δυνάμεις των ΜΑΤ από το νησί. Κάποια στιγμή οι αποχωρούντες αστυνομικοί αρχίζουν να διαπληκτίζονται με πολίτες που έχουν συγκεντρωθεί εκεί. Καμία εκπαίδευση, καμία πειθαρχία. Οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. συμπεριφέρονται σαν χούλικγαν. Φθάνουν στο σημείο να διαπληκτιστούν ακόμα και με συναδέλφους τους που υπηρετούν στη Λέσβο. Προφανώς οι αποχωρούντες άνδρες των ΜΑΤ δεν μπορούν να χωνέψουν το φιάσκο ούτε και την ήττα, που ήταν αναπόφευκτη άλλωστε. Αυτό όμως δεν είναι δικό του θέμα. Αφορά τη φυσική και την πολιτική ηγεσία που τους οδήγησε σε αυτό το αδιέξοδο και σε αυτή την προσβλητική για το Σώμα κατάσταση. Παρ΄ όλα αυτά θα έπρεπε να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και πειθαρχία. Επέδειξαν ακριβώς το αντίθετο.

 

Κύριε Χρυσοχοϊδη, και οι τέσσερις αυτές πράξεις σε αυτό το επιχειρησιακό θέατρο έντασης, μάχης και βίας των τελευταίων ημερών καταδεικνύουν πως κάτι δεν πάει καθόλου καλά στην ΕΛ.ΑΣ.

«Λίγος αέρας στα μυαλά ανεκπαίδευτων αστυνομικών μετατρέπεται αμέσως σε τυφώνα» εξηγεί υπομονετικά έμπειρο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. δείχνοντας με το δάκτυλο την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που εφαρμόζει με επιπολαιότητα και ιδεοληψίες το περίφημο δόγμα «Νόμος και Τάξη» χωρίς σχεδιασμό και πόρους και κυρίως χωρίς καμία κοινωνική συναίνεση ή ανοχή από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων του τόπου. Πολύ καουμποϊλίκι, ελάχιστη σοφία, υπερβολική αλαζονεία, αλλά και καμία σοβαρότητα.

Οι επιπτώσεις από το φιάσκο της Λέσβου δεν έχουν ακόμη πλήρως καταγραφεί ούτε έχουν εκτιμηθεί στο σύνολό τους. Η εικόνα ωστόσο της ΕΛ.ΑΣ., της φυσικής ηγεσίας της, αλλά και του ιδίου του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη είναι ήδη στραπατσαρισμένη.  

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2020, 12:18