Το υπουργικό συμβούλιο της Αλβανίας αποφάσισε να παραχωρήσει προς τουριστική αξιοποίηση τεμάχια γης που ανήκουν σε μέλη της ελληνικής μειονότητας, προκαλώντας την άμεση αντίδραση της Αθήνας, η οποία ζήτησε ανάκληση του μέτρου.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως η ενέργεια των Τιράνων συνιστά «κατάφωρη παραβίαση» των δικαιωμάτων των Ελλήνων ομογενών. Προσθέτει πως το επίμαχο μέτρο αντιβαίνει στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αλλά και σε προγενέστερες αποφάσεις αλβανικών δικαστηρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το νομοσχέδιο που προβλέπει τη μεταφορά των οικοπέδων στο υπουργείο Τουρισμού της Αλβανίας δεν έχει ακόμα ψηφιστεί και η ελληνική διπλωματία καλεί τα Τίρανα να επανεξετάσουν το κείμενο ώστε «να αποδοθούν άμεσα τίτλοι ιδιοκτησίας σε όλους ανεξαιρέτως τους νόμιμους ιδιοκτήτες».

Στο παρελθόν η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές πως η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας θα κριθεί εν πολλοίς από τον σεβασμό στα δικαιώματα, και ειδικά στην περιουσία, της ελληνικής μειονότητας.

«Το υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης αυτής, επαναλαμβάνοντας την προσήλωσή του στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τη γείτονα Αλβανία», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι σχέσεις με την Αλβανία έχουν εισέλθει σε μία δύσκολη φάση το τελευταίο δίμηνο, αρχής γενομένης με τον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα από πυρά Αλβανών αστυνομικών στους Βουλιαράτες. Οι συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό παραμένουν αδιευκρίνιστες.

Ακολούθησε η καταγγελία του αλβανικού ΥΠΕΞ πως η αλβανική κοινότητα στην Ελλάδα βιώνει «άνευ προηγουμένου εκστρατεία μίσους και βίας» και ότι οι ελληνικές Αρχές κωλυσιεργούν εσκεμμένα στην διερεύνηση ανθρωποκτονιών Αλβανών πολιτών.

Οι καταγγελίες της γειτονικής χώρας αποκρούστηκαν άμεσα από το υπουργείο Εξωτερικών και την Αστυνομία.

Ένταση με κατοίκους

Ένταση σημειώθηκε μεταξύ των κατοίκων και της αλβανικής υπηρεσίας ‘IKMT’ που προσπάθησε να καταστρέψει σπίτια των κατοίκων της περιοχής.

Τα κρατικά μηχανήματα έφθασαν σε αρκετά σπίτια για να τα καταστρέψουν, στο πλαίσιο του νέου πολεοδομικού σχεδίου, όπως σημειώνεται, αλλά σε αυτήν την απόφαση αντιτάχθηκαν οι κάτοικοι.

Το βίντεο που παρουσιάζει το «Politiko.al» καταγράφονται στιγμές έντασης και συγκρούσεων των κατοίκων με τους κρατικούς υπαλλήλους.

Πηγή: echedoros-a.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης