Οι δύο εικόνες της Μυκόνου. Και οι δύο είναι πραγματικές. Η πρώτη, η γνωστή, η οποία διαφημίζει την γκλαμουριά, τον πλούτο, την ανεμελιά των πλουσίων, τα πάρτι που κρατούν αιώνια, τις γνωστές παγκοσμίως περσόνες που απασχολούν τις στήλες του διεθνούς lifestyle. Το μυθικό βασίλειο του νησιού των ανέμων.

Η άλλη εικόνα είναι αυτή που δεν την αντικρίζουν οι επισκέπτες. Αφορά την πλευρά του νησιού που την γνωρίζουν οι λίγοι, οι ελάχιστοι. Πρόκειται για τη Μύκονο των χωματερών και των σκουπιδότοπων, της βρωμιάς και της εγκατάλειψης. Είναι οι περιοχές όπου συνειδητά, αυτοδιοικητικοί αλλά και επαγγελματίες του νησιού, χρησιμοποιούν για να πετούν τα σκουπίδια τους. Πάνω από τα παλιά μεταλλεία, στη βορειοανατολική πλευρά της Μυκόνου σωροί από απορρίμματα, σκουριασμένα κουφάρια συσκευών και μηχανημάτων, επικίνδυνα απόβλητα, παλιά ψυγεία που γίνονται στόχοι σκοποβολής. Μία αθλιότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βεβαίως και το γνωρίζουν οι τοπικοί άρχοντες. Βεβαίως και το ξέρουν οι ντόπιοι επαγγελματίες. Η τοπική κοινωνία και η τοπική αυτοδιοίκηση απλά κάνουν τα στραβά μάτια. Άλλωστε, αυτές τις άθλιες εικόνες δεν θα τις δουν ποτέ τα μέλη του διεθνούς τζετ σετ. Αυτοί οι επισκέπτες ζουν με τους δικούς τους κανόνες στα «τουριστικά θερμοκήπια» όπου διαβιούν με τις ανέσεις τους και τις άριστα οργανωμένες απολαύσεις στις οποίες με τόση ανεμελιά επιδίδονται.

Όχι η άλλη Μύκονος είναι μυστική, τραχιά, άσχημη, βρώμικη, αποκρουστική. Είναι όμως και μια άλλη όψη του νομίσματος. Του ιδίου νομίσματος. Ο εύκολος πλουτισμός οδηγεί αναπόφευκτα στην απώλεια κάθε σεβασμού για το φυσικό περιβάλλον του νησιού. Οδηγεί επίσης σε μια τουριστική ανάπτυξη εκτός και πέρα από κάθε όριο. Είναι πολύ φυσικό λοιπόν να διατηρείται μια άψογη βιτρίνα η οποία προπαγανδίζει τη γνωστή εικόνα του νησιού των ανέμων και να κρύβεται επιμελώς η άλλη εικόνα του σκουπιδότοπου και της εγκατάλειψης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θα διερωτηθείτε, μα πού είναι επιτέλους το κράτος, ο Δήμος, οι επαγγελματικές ενώσεις, οι θεσμοί. Μα πουθενά. Μπροστά στο εύκολο κέρδος και στον αέναο πλουτισμό, ποιος θα ασχοληθεί με τις παράνομες χωματερές και τον βιασμό του φυσικού κάλους και τέλος με τη μόλυνση του φυσικού περιβάλλοντος. «Είναι πολλά τα λεφτά Άρη» μας υπενθυμίζει η γνωστή ατάκα στην ακόμη γνωστότερη ταινία με τον Νίκο Κούρκουλο. Είναι όντως πολλά τα λεφτά που βγαίνουν στη Μύκονο για να στεναχωριέται κανείς με αυτές τις λεπτομέρειες.

Δείτε τις φωτογραφίες και παρακολουθείστε τα video. Τα συμπεράσματα δικά σας. Όσο για τις τοπικές αρχές δεν περιμένουμε και πολλά από μια ενδεχόμενη κινητοποίησή τους. Άλλωστε, βασική προτεραιότητα τους είναι να χτιστούν ακόμη περισσότερα καταλύματα, να γεμίσουν ακόμη περισσότερες παραλίες με ξαπλώστρες, να ανεγερθούν ακόμη περισσότερα εμπορικά κέντρα έως ότου το νησί βουλιάξει από το βάρος του μπετόν και της ανθρώπινης απληστίας.

Δείτε video και φωτογραφίες μέσα από τον φακό της Ζούγκλας

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης