Σοκάρουν οι εικόνες από τους κατεστραμένους δρόμους στην Αλαγονία Μεσσηνίας. Σε πολλά σημεία ο δρόμος έχει υποχωρήσει, ή έχει κοπεί στα δύο λόγω καθιζήσεων του εδάφους αλλά και κατολισθήσεων και το χωριό είναι στην ουσία αποκλεισμένο.

Σε κάποια σημεία ο δρόμος έχει κοπεί στη μέση, σε άλλα το έδαφος έχει “βυθιστεί” λόγω καθίζησης, με αποτέλεσμα να είναι πλέον αδιάβατοι και επικίνδυνοι οι δρόμοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κακοκαιρία προκάλεσε όμως μεγάλα προβλήματα και στο χωριό των 110 κατοίκων, με σπίτια να έχουν υποστεί καθιζήσεις 

Όπως δηλώνει ο πρόεδρος του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου Τάσος Ρόβολης στο zougla.gr:

«Ο κύριος δρόμος είναι κλειστός από τις 16 Ιανουαρίου και ο εργολάβος δεν μπορεί να εργαστεί για την αποκατάσταση λόγω των βροχοπτώσεων. Από τους βοηθητικούς δρόμους δεν μπορεί να περάσει όμως ούτε λεωφορείο ούτε ασθενοφόρο και η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης κατοικίες έχουν υποστεί ζημιές. Τέσσερις οικογένειες έχουν φύγει από τα σπίτια τους και μένουν σε συγγενικά τους πρόσωπα. 

Πρόβλημα υπάρχει και με την ηλεκτροδότηση του χωριού λόγω βλάβης σε καλώδιο που κόπηκε, και δεν έχει έρθει ακόμα συνεργείο να το επιδιορθώσει». 

Μετά από τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών-με την περιοχή της Αλαγονίας να δέχεται και τον μεγαλύτερο όγκο νερού απ΄όλη τη Μεσσηνία-είναι πλέον προβληματική η κατάσταση του οδικού δικτύου στην περιοχή και όπως επεσημάνθηκε απαίτείται άμεση παρέμβαση προκειμένου να αποκατασταθεί η κυκλοφορία του δρόμου.

Κίνδυνος υπάρχει όμως και για γενικευμένες κατολισθήσεις.

Σύμφωνα με τον Δήμο Καλαμάτας, αύριο ομάδα Γεωλόγων του ΙΓΜΕ θα βρίσκεται στην περιοχή, προκειμένου να εξετάσει το φαινόμενο, και πως αυτό εξελίσσεται, και συγκεκριμένα να προταθούν οι διαδικασίες για τις επιδιορθώσεις.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην παλιά Εθνική Οδό Καλαμάτας-Σπάρτης, από το 24ο έως το 24,1 χλμ, λόγω καθίζησης οδοστρώματος, αλλά και στο 41,5ο χλμ.

Οι κάτοικοι του χωριού χρησιμοποιούν αναγκαστικά έναν αγροτικό δρόμο, επικίνδυνο για την κυκλοφορία, ο οποίος επίσης έχει υποστεί καθίζηση. Οι κάτοικοι, μέχρι να αποκατασταθούν τα προβλήματα, προτείνουν τη διάνοιξη νέου δρόμου από παρακείμενο κτήμα.

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης