«Γνωστά» ονόματα των Αρχών φιγουράρουν στη λίστα των συλληφθέντων που αποτελούν τη λεγόμενη «συμμορία των χρηματοκιβωτίων», 15 μέλη της οποίας έπεσαν στα χέρια της αστυνομίας μετά από μεγάλη επιχείρηση στη δυτική Αττική και στην Καλλιθέα ενώ αρκετά είναι και τα «πρωταγωνιστικά» μέλη που παραμένουν ελεύθερα.

Ειδικότερα, ανάμεσα στους συλληφθέντες, βρίσκονται τουλάχιστον πέντε ληστές που συμμετείχαν σε πολλές καταδρομικές επιθέσεις της συμμορίας και κατάγονται από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ανάμεσά τους ένας καλογυμνασμένος μποξέρ. Οι αστυνομικοί προσήγαγαν και ομοεθνή τους, ο οποίος είχε το προσωνύμιο «μπαμπάς», καθώς ήταν ο μεγαλύτερος σε ηλικία στην οργάνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο «μπαμπάς», ο «Ολλανδός» και ο «χοντρός»

Ο «μπαμπάς», ωστόσο, όπως γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος», αφέθηκε ελεύθερος, καθώς δεν προέκυψαν επαρκή στοιχεία σε βάρος του. Επίσης, συνελήφθη άτομο με το προσωνύμιο «Ολλανδός», το οποίο φέρεται να έχει δευτερεύοντα ρόλο, όπως και άτομο που ήταν γνωστό στην «παρέα» για τις… καλλιτεχνικές του ανησυχίες. Γι’ αυτόν, ωστόσο, θα εξεταστεί το κατά πόσο συμμετείχε στη συμμορία ή όχι, καθώς η δράση της οργάνωσης ξεκίνησε όταν αυτός βρισκόταν ακόμα στη φυλακή.

Η συμμορία είχε και ένα μέλος, γνωστό ως «χοντρός», το οποίο εμφανίζεται σε διάφορα βίντεο που βρίσκονται στα χέρια της Ασφάλειας να είναι το άτομο που σηκώνει με… ευκολία τα χρηματοκιβώτια. Σε δεύτερο χρόνο η Αστυνομία θα ασχοληθεί με τυχόν σχέσεις του με έγκλειστους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα μέλη της οργάνωσης ήταν ιδιαίτερα δεμένα μεταξύ τους και συνήθιζαν να διασκεδάζουν τα βράδια μαζί σε διάφορα νυχτερινά μαγαζιά της δυτικής Αττικής. Σχεδόν όλοι τους είχαν έντονη κοινωνική ζωή, εμφανιζόντουσαν σχεδόν σαν «οικογένεια» και πρόσεχαν τις συνομιλίες τους στα κινητά τηλέφωνα.

Οι επικεφαλής

Αρκετά είναι όμως και τα αρχηγικά μέλη της συμμορίας που παραμένουν ελεύθερα και, σχεδόν στο σύνολό τους, κατάγονται από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Κάποιοι από αυτούς συμμετείχαν μάλιστα σε πρόσφατες επιθέσεις της συμμορίας. Ασύλληπτο παραμένει άτομο που φέρεται να ήταν ο «ηγέτης» της ομάδας, η οποία χωρίζονταν σε διάφορες υποομάδες. Τα υπόλοιπα μέλη δεν τον φώναζαν ποτέ με το πραγματικό του όνομα αλλά με ψευδώνυμο.

Συνολικά έγιναν προχθές το βράδυ 15 συλλήψεις και περίπου 20 προσαγωγές. Το άτομο που, σύμφωνα με πηγές από την Ασφάλεια, είχε και αυτό κομβικό ρόλο και συνελήφθη, κυκλοφορούσε με ένα τζιπ και είχε αναλάβει το συντονισμό και το χωρισμό των υποομάδων της οργάνωσης. Η Αστυνομία πραγματοποίησε εφόδους σε σπίτια στον Ασπρόπυργο, στο Μενίδι, στα Λιόσια και στην Καλλιθέα, ενώ κατασχέθηκαν αυτοκίνητα μάρκας Toyota, Smart, και ένα τζιπ BMW X5. 

Οι άνδρες της Ασφάλειας είχαν εδώ και μήνες στη διάθεσή τους υλικό από κάμερες ασφαλείας που έδειχνε τους ληστές κατά τη διάρκεια επιθέσεών τους, ενώ στη δικογραφία θα συμπεριληφθεί και υλικό από καταγεγραμμένες συνομιλίες ανάμεσα στους δράστες. Υπήρχαν επίσης δακτυλικά αποτυπώματα και πλούσιο DNA από αυτοκίνητα που απέτυχαν να πυρπολήσουν μετά τις ενέργειές τους. Ένας από τους λόγους που ενδεχομένως δεν εξελίχθηκε όπως αναμενόταν η επιχείρηση –καθώς διέφυγαν αρκετοί πρωταγωνιστές- είναι ίσως η βιασύνη για την πραγματοποίηση της επιχείρησης, υπό την πίεση που ασκήθηκε στην Αστυνομία για αποτελέσματα λόγω των δεκάδων επιθέσεων που έκαναν οι ληστές στην Αττική. 

Υπενθυμίζεται ότι οι «ληστές των χρηματοκιβωτίων» ευθύνονται για δεκάδες επιθέσεις σε εγκαταστάσεις εταιριών στην Αττική και σε όμορους νομούς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης