Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός, Δημήτρης Πανόπουλος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από την ογκώδη δικογραφία που βρίσκονται στα χέρια των εισαγγελικών Αρχών, για τον τρόπο με τον οποίο ο Ιωάννης Καρούζος έστηνε δεκάδες εξωχώριες εταιρείες, για τις συνδιαλλαγές της εν διαστάσει συζύγου του, Ρεββέκας Σκαφτούρα αλλά και για τις «διαδρομές» από τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους μέχρι και την Κύπρο.

Η λίστα

Έγγραφα-ντοκουμέντα τα οποία δημοσιεύει το zougla.gr, εμφανίζουν τον κατασκευαστή να επιλέγει και να συστήνει μέσα σε λίγα 24ωρα δεκάδες εξωχώριες εταιρίες. Μια από αυτές εντοπίστηκε από τη διεθνή έρευνα των δημοσιογράφων στις Παρθένες Νήσους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Αρχές από την πλευρά τους αφήνουν να εννοηθεί ότι πάγια τακτική του Καρούζου ήταν να δημιουργεί μια offshore για κάθε ακίνητο. Ωστόσο, ένα από τα μεγαλύτερα ζητούμενα αυτής της ιστορίας, δεν είναι άλλο από τα πρόσωπα, -πολιτικά ή μη-, τα οποία ενδέχεται να έχουν προσπαθήσει να σβήσουν τα ίχνη των διαδρομών του χρήματος, μέσω των εν λόγω δεκάδων υπεράκτιων εταιριών.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι εισαγγελείς έχουν αποστείλει αιτήματα δικαστικής συνδρομής στις χώρες του εξωτερικού.

Το βράδυ της 26ης Μαρτίου του 2008 ο Γιάννης Καρούζος δίνει εντολή στον οικονομικό του διευθυντή κ. Καραλή να συντάξει τα καταστατικά των offshore εταιριών. Την επόμενη μέρα ο Καραλής, δίνει εντολή σε δικηγορικό γραφείο να ξεκινήσει η διαδικασία. Προηγουμένως το δικηγορικό γραφείο του κ. Κυνάνη στην Κύπρο είχε παραδώσει στον Καρούζο τη λίστα με 45 έτοιμες offshore που υπήρχαν. Από αυτές τελικά επελέγησαν οι 10 στην Κύπρο και στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

Αξίζει να σημειωθεί πως, ο δικηγόρος, ο οποίος επιδεικνύει στον συμβολαιογράφο ποιες εταιρίες έχουν επιλεγεί, απασχολείτο παλαιότερα σε όμιλο εφοπλιστού στον οποίο και επέστρεψε όταν ξεκίνησαν τα προβλήματα στον όμιλο επιχειρήσεων του Καρούζου.

Δείτε τα έγγραφα


Η Zoulian Trustees

Στην εκπομπή «Ρεπορτάζ» του GR παρενέβη ο και ο μεσίτης Ιωσηφ Λιβανός ο οποίος αποκάλυψε ενδιαφέροντα στοιχεία για την εταιρία «Zoulian Trustees». Όπως είπε, «στην ιδιοκτησία της υπάρχει ένα εμπορικό κέντρο του οποίου η αξία ανέρχεται στα 45 εκατομμύρια ευρώ». Μάλιστα ο κ. Λιβανός επεσήμανε ότι, κατά την άποψή του, ο Γιάννης Καρούζος ευθύνεται μόνο για το ένα μέρος της υπόθεσης. «Οι έρευνες πρέπει να στραφούν και σε άλλα πρόσωπα», πρόσθεσε, ενώ έγινε ακόμη πιο σαφής λέγοντας, «υπάρχουν και άλλοι πίσω από τον κ. Καρούζο.Μιλάω και για την κυρία Σκαφτούρα και άλλους».

Για την ιστορία των offshore, το πρώην ζεύγος επιρρίπτει τις ευθύνες ο ένας στον άλλον. Ο Καρούζος υποστηρίζει ότι η Σκαφτούρα κινούσε τα νήματα ενώ εκείνη τον αποκαλεί «ψεύτη που βρίσκεται σε παραλήρημα».

Οι έρευνες

Από την άλλη μεριά, οι εισαγγελικές Αρχές συνεχίζουν την έρευνά τους σε ό, τι αφορά την πλήρη διαλεύκανση του σκανδάλου. Σύμφωνα με πληροφορίες τoυ zougla.g,r ο κλοιός σφίγγει γύρω από τα τραπεζικά στελέχη τα οποία δανειοδοτούσαν τον όμιλο με δυσθεώρητα ποσά, λαμβάνοντας ως εχέγγυα ακίνητα με παραποιημένα εμβαδά, παράνομα και κατεδαφιστέα.

Η έρευνα ασχολείται όμως και με τον ρόλο των πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση. Σίγουρα όμως θα είναι πολύ πιο χρονοβόρα και ενδέχεται να τραβήξει σε μάκρος, τουλάχιστον όσον αφορά στα φυσικά πρόσωπα που επίσης εμπλέκονται.

Γι’ αυτές τις καταγγελίες έχει ξεσπάσει ήδη μίνι δικαστικός πόλεμος καθώς οι κ. Λιάπης και Βουλγαράκης μήνυσαν τον Ιωσήφ Λιβανό για συκοφαντική δυσφήμιση ο οποίος με τη σειρά του κατέθεσε αντίθετες μηνύσεις εναντίον των πρώην υπουργών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης