Οι αυξημένες προσφυγικές ροές και η δημιουργία δύο δομών, μία στη Μοναστηρίου και μία στο Βαγιοχώρι, για τους πρόσφυγες που φθάνουν στη Θεσσαλονίκη, βρέθηκαν την Τρίτη στο επίκεντρο της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου του κεντρικού δήμου.

Ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης αναφέρθηκε στις πρόσφατες εικόνες με τους πρόσφυγες που κατασκήνωσαν στην Αριστοτέλους και στη λύση που δόθηκε λέγοντας πως «ο δήμος πήρε πρωτοβουλία για τους πρόσφυγες, ενώ δεν όφειλε. Το πρόβλημα είναι μεγάλο. Εάν μάθουν ότι περνάμε καλά στη Θεσσαλονίκη θα έρθουν περισσότεροι».
Πρόσθεσε πως «το μεγαλύτερο ποσοστό αναζητούν άσυλο την Ελλάδα. Εάν δεν το πάρουν προωθούνται από εκεί που έρχονται. Πώς αποδεικνύεται όμως όταν κάποιος λέει ‘είμαι από τη Συρία;’. Από τα αποτυπώματα; Διαβατήριο δεν έχουν όλοι. Υπάρχουν υποψίες ότι ανάμεσα σε αυτούς έχει πάρα πολλούς οι οποίοι είναι στρατευμένοι ισλαμιστές. Δεν είναι εύκολη ιστορία να αντιμετωπιστεί».
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Σταύρος Καλαφάτης, από την πλευρά του εξέφρασε τον φόβο πως «η νέα δομή της Μοναστηρίου θα μετατραπεί σε ξενοδοχείο ψυχών χωρίς να πληροί τις προδιαγραφές. Είναι αποσπασματική λύση».
Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», Μιχάλης Κωνσταντινίδης, τόνισε πως «από τα νέα κύματα προσφύγων προκύπτουν ότι λύσεις δεν μπορεί να είναι τα hot spots. Δεν μπορεί να είναι λύση ο εξαναγκαστικός περιορισμός χιλιάδων ανθρώπων σε τέτοιους χώρους». Ο Κωνσταντής Σεβρής από την παράταξη “Μένουμε Θεσσαλονίκη” είπε πως «η προσφυγιά είναι άσχημη συνθήκη. Είναι ευδιάκριτο πως μαύροι οικονομικοί κύκλοι έχουν στήσει επιχείρηση μετεγκατάστασης πληθυσμών. Χυδαίο παζάρι ψυχών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης