Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Φωτορεπορτάζ: Νίκος Χριστοφάκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το γαλάζιο της θάλασσας έχει γίνει εξ ολοκλήρου καφέ σε μια από τις δημοφιλέστερες παραλίες της Αττικής, αυτή της Βάρκιζας. Η αποκαρδιωτική εικόνα έρχεται ως αποτέλεσμα των εργασιών που πραγματοποιούνται ακριβώς δίπλα στην παραλία. Οι αρμόδιοι έδωσαν εντολή σήμερα για άμεση διακοπή των εργασιών, μέχρι να βρεθεί η λύση της απορρύπανσης των νερών.

Τι έχει συμβεί; Στην περιοχή πραγματοποιείται ένα από τα μεγαλύτερα έργα της Περιφέρειας Αττικής, αυτό της διαμόρφωσης του ρέματος «Κόρμπι», που αφορά μια μεγάλη ακτίνα τριών χιλιομέτρων, από τη Σχολή της Ευελπίδων στη Βάρη μέχρι το παραλιακό μέτωπο της Βάρκιζας. Έργο ιδιαίτερα σημαντικό, όσον αφορά στην αντιπλημμυρική θωράκιση των συγκεκριμένων περιοχών, κόστους 22 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί σε 18 μήνες.

Κατά τη διάρκεια των εκσκαφών, όπως εξηγεί στο zougla.gr ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Δόμησης του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Νίκος Βάσης, και κατά τη διαδικασία στρωσίματος πέτρας στο συγκεκριμένο σημείο, βρέθηκε πηγάδι γεμάτο με νερό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το νερό άρχισε να αναβλύζει, με αποτέλεσμα να παρασυρθούν τα χώματα κι άλλα φερτά υλικά και να καταλήξουν στη θάλασσα.

«Το νερό δεν είναι μολυσμένο, πρόκειται για χώμα της περιοχής που παρασύρεται εκεί. Από σήμερα δώσαμε εντολή να διακοπούν οι εργασίες για λίγες μέρες, μέχρι να εξακριβώσουν οι μηχανικοί της Περιφέρειας Αττικής τον τρόπο με τον οποίο θα λυθεί το πρόβλημα» επισημαίνει ο Νίκος Βάσης στο zougla.gr.

Πάντως, οι κάτοικοι ανησυχούν, διότι στην περιοχή δεν υπάρχει ολοκληρωμένο αποχετευτικό δίκτυο και ο υδροφόρος ορίζοντας ενδέχεται να έχει μολυνθεί από τους βόθρους. Ως εκ τούτου, το νερό που αναβλύζει από το πηγάδι ενδέχεται να είναι μολυσμένο. 

Σημειώνεται ότι το θέμα ανέδειξε ο Κώστας Πασακυριάκος, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης.

Δείτε τις εικόνες που κατέγραψε ο φακός του zougla.gr:

 

 

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης στον Δήμο, Κώστας Πασακυριάκος:

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΒΑΡΚΙΖΑΣ

Την ανησυχία των κατοίκων του Δήμου μας έχει προκαλέσει η κατάσταση που επικρατεί στην ανατολική παραλία της Βάρκιζας. Εδώ και αρκετές μέρες, η θάλασσα έχει γεμίσει με χώμα και πιθανά άλλα υλικά, από το σε εξέλιξη έργο «Διευθέτηση του ρέματος ΚΟΡΜΠΙ», που κατασκευάζει η εταιρεία ΜΕΤΡΟ ΑΤΕ και παρακολουθείται από την Περιφέρεια Αττικής.

Η Λαϊκή Συσπείρωση παρακολουθεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα την εξέλιξη αυτού του θέματος από την πρώτη στιγμή, όταν και εμφανίστηκε το πρόβλημα. Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει πολλές μέρες, το φαινόμενο συνεχίζεται. Βρεθήκαμε στον χώρο και είδαμε από κοντά τι συμβαίνει.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Κώστας Πασακυριάκος επικοινώνησε το απόγευμα της Τετάρτης 23 Οκτωβρίου με την κατασκευαστική εταιρεία, προκειμένου να ενημερωθεί και να ζητήσει διευκρινίσεις για το τι ακριβώς συμβαίνει.

Από την τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Κώστας Πασακυριάκος με υπεύθυνο της εταιρείας προκύπτουν τα εξής:

1. Κατά τη διάρκεια εργασιών εκσκαφής σε βάθος 3 – 4 μέτρων, σε σημείο που βρίσκεται στην περιοχή κοντά στο εργοτάξιο, βγήκε στην επιφάνεια μία μεγάλη πηγή με μόνιμη ροή υφάλμυρου νερού. Η διάμετρος της τρύπας που υπήρχε εκεί είναι μισό μέτρο. Τα νερά από την πηγή, μαζί με χώμα, φτάνουν στη θάλασσα.

2. Η εταιρεία προσπαθεί να αντιμετωπίσει το σοβαρό πρόβλημα που προέκυψε με σταθεροποίηση του εδάφους. Η εταιρεία δεν μπορεί να εκτιμήσει τον ακριβή χρόνο αποκατάστασης. Ενδεχομένως, η αποκατάσταση να χρειαστεί 1 με 2 μήνες.

3. Σε διευκρινιστική ερώτηση του Κώστα Πασακυριάκου, για το εάν μπορεί η εταιρεία να απαντήσει με βεβαιότητα ότι αυτό που πέφτει στη θάλασσα είναι μόνο χώμα, ο υπεύθυνος είπε μεν ότι είναι χώμα, ωστόσο δεν μπορεί να απαντηθεί με απόλυτη βεβαιότητα, εάν δεν γίνει εργαστηριακός έλεγχος. Κι αυτό γιατί η εταιρεία δεν γνωρίζει τι συμβαίνει στο υπέδαφος της περιοχής.

Κατόπιν όλων αυτών, η Λαϊκή Συσπείρωση συνεχίζει με υπευθυνότητα να παρακολουθεί το θέμα και επιφυλάσσεται για τις περαιτέρω ενέργειές της.

Κάνουμε έκκληση στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου μας, να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς την εταιρεία που κατασκευάζει το έργο και την Περιφέρεια Αττικής ώστε να υπάρξει πλήρης ενημέρωση των κατοίκων του δήμου μας για το τι συμβαίνει.

Ειδικότερα:

– να ενημερωθούμε από την κατασκευαστική εταιρεία τι είναι αυτό που πέφτει στη θάλασσα και εάν είναι μόνο χώμα;
– ποιος θα είναι ο χρόνος αποκατάστασης του προβλήματος και με ποιον τρόπο θα γίνει αυτή;

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης