Το ενδεχόμενο νέας βάσης στην Ελλάδα εξετάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η Τουρκία απειλεί να διώξει τους Αμερικανούς από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ αναφέρει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Η γερμανική εφημερίδα στην ιστοσελίδα της επισημαίνει μεταξύ άλλων πως οι ΗΠΑ αναζητούν εντατικά τρόπους ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας τους στην Ελλάδα. «Οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας βρίσκονται στο ναδίρ. Για το λόγο αυτό, οι Αμερικανοί ποντάρουν απόλυτα στη γειτονική Ελλάδα. Τη στιγμή που οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας βρίσκονται στο ναδίρ, με τις δύο χώρες να ανταπαντούν με κυρώσεις, ο Αμερικανός υπ. Άμυνας, Τζειμς Μάτις, θεωρεί ότι η σχέση της χώρας του με την Ελλάδα βρίσκεται στο καλύτερο σημείο από ποτέ. Και αυτά δεν είναι μόνο λόγια»  αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αμερικανός αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, Τζότζεφ Ντάνφορντ, αναμένεται να επισκεφτεί στις αρχές Σεπτεμβρίου την Αθήνα.

Σημειώνεται πως ήδη από το 1950, οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν τη ναυτική βάση της Σούδας στην Κρήτη που μπορεί να εξυπηρετήσει αεροπλανοφόρα και συνοδευτικά τους πλοία. «Η βάση της Σούδας είναι ένα σημαντικό στοιχείο των υποδομών μας στην περιοχή», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Ντάνφορντ.

«Εάν εξετάσει κανείς τη γεωγραφία και τις τρέχουσες στρατιωτικές επιχειρήσεις μας στη Λιβύη και τη Συρία, καθώς και άλλες αποστολές στην Ανατολική Μεσόγειο, τότε η θέση της Ελλάδας και των προσφερόμενων δυνατοτήτων της είναι αρκετά σημαντικές», εκτιμά ο Ντάνφορντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι αιτίες μπορούν να αναζητηθούν στη γειτονική Τουρκία. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέτει σε μεγάλη δοκιμασία τη σχέση της χώρας του με τις ΗΠΑ, τόσο με τη διαμάχη για την έκδοση του μεγαλύτερου εχθρού του, Φετουλάχ Γκιουλέν, (που ζει στις ΗΠΑ) όσο και με το ζήτημα απελευθέρωσης του Αμερικανού ιερέα Άντριου Μπράνσον στην Τουρκία, ο οποίος κατηγορείται για τρομοκρατία. Εξάλλου, οργή υπάρχει και στο θέμα της Συρίας, με τον Ερντογάν να αγνοεί τις αμερικανικές κυρώσεις έναντι του Ιράν. Οι σχέσεις Ουάσινγκτον- Άγκυρας ποτέ δεν ήταν χειρότερες από την ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ το 1952. Το γεγονός ότι ο Ερντογάν θέλει να προμηθευτεί ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους είχε ως αποτέλεσμα να μπλοκάρει το Κογκρέσο την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-35 στην Τουρκία. Η τουρκική κυβέρνηση, από την πλευρά της, απειλεί να διώξει τους Αμερικανούς από το Ιντσιρλίκ. Μια βάση που δεν αποτελεί μόνο ένα σημαντικό κόμβο για τις αμερικανικές επιχειρήσεις στην Εγγύς Ανατολή, αλλά και τοποθεσία όπου αποθηκεύουν οι ΗΠΑ δεκάδες ατομικές πυρηνικές κεφαλές» αναφέρει η Handelsblatt.

«Η Ελλάδα θεωρείται άγκυρα σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και δεν συγκεντρώνει το ενδιαφέρον μόνον του αμερικανικού στρατού, αλλά αυξάνεται, ταυτόχρονα, η σημασία της ως οικονομικός εταίρος»,προσθέτει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt στην ηλεκτρονική της έκδοση.

Το 2018 «είναι το έτος της Αμερικής στην Ελλάδα», δηλώνει από την πλευρά του ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, που βλέπει την Ελλάδα σε ένα σημείο καμπής. «Η επιστροφή της χώρας μετά την οκταετή κρίση, προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες και δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να έχει ένα σημαντικό ρόλο στην ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρω-ατλαντική κοινότητα» προσθέτει. 

«Η Ελλάδα είχε απομονωθεί διεθνώς για πολύ καιρό», γράφει η Handelsblatt, ενώ πολλοί την είχαν ξεγράψει λόγω της οικονομικής κρίσης. Τώρα, η Ουάσιγκτον ανακαλύπτει εκ νέου την Ελλάδα ως σύμμαχο. Έχουμε κοινούς στρατηγικούς στόχους στην περιοχή», επεσήμανε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα γίνεται όλο και περισσότερο σημαντική για τις ΗΠΑ λόγω της εγγύτητας της με τα Δυτικά Βαλκάνια, όπου η Ρωσία ασκεί την επιρροή της. «Είμαστε πολύ ευαίσθητοι στο ρόλο που προσπαθεί να παίξει η Ρωσία στην περιοχή».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης