Η Τουρκία είναι η μόνη υπαίτια για την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και οφείλει να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, τόνισε στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. Αυτό, κατέστησε σαφές ο κ. Δένδιας, είναι απαρέγκλιτη προϋπόθεση ώστε να μπορέσουμε να έχουμε αποκλιμάκωση της κατάστασης και σημείωσε πως αυτή τη θέση συμμερίζονται όλοι οι συνομιλητές του και επιβεβαιώθηκε από το σημερινό έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη, ο κ. Δένδιας είπε πως του ανέπτυξε την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε: «Η σαφής τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν επιτρέπει την παραμικρή παρερμηνεία. Είχα την ευκαιρία να τον ευχαριστήσω γι’ αυτή τη σαφή θέση του υπουργείου του και της αμερικανικής πλευράς». Περαιτέρω επισήμανε: «ως γνωστόν, η Τουρκία κλιμακώνει την παραβατική της συμπεριφορά. Επιδιώκει έτσι την επιβολή τετελεσμένων. Η Τουρκία στρατιωτικοποιεί την κατάσταση. Εκθέτει με τον πιο προφανή τρόπο, την έλλειψη νομικών επιχειρημάτων από την πλευρά της».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του από την καταδίκη της παράνομης τουρκικής συμπεριφοράς και από τη συμπαράσταση που εξέφρασαν και πάλι οι εταίροι προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Σε ό,τι αφορά τον κατάλογο κυρώσεων που έχει ζητήσει το Συμβούλιο από τις υπηρεσίες της ΕΕ, ενημέρωσε πως καταρτίζεται και τόνισε ότι θα αποτελέσει αντικείμενο της προσεχούς συζήτησης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στο Βερολίνο στο τέλος του μήνα. Ως προς αυτό, ο κ. Δένδιας είπε πως στόχος μας είναι να υπάρχει ένα έτοιμο εργαλείο στα χέρια της ΕΕ αν χρειαστεί, ένα εργαλείο που θα ωθήσει την Τουρκία να επανέλθει στον δρόμο της νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου.

Σε αυτό το σημείο, υπογράμμισε πως οι προσχηματικές εκκλήσεις της τουρκικής ηγεσίας για διάλογο καταρρίπτονται συνεχώς από τις απροκάλυπτες απειλές που πάντα τις συνοδεύουν.

Εστιάζοντας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών, είπε πως στο Συμβούλιο παρουσίασε με στοιχεία την ακριβή εικόνα της επιχειρησιακής κατάστασης στην περιοχή, ώστε να διαπιστώσουν οι φίλοι και οι εταίροι μας τι αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι μια χώρα φιλειρηνική, επιλύει τα όποια ζητήματα μέσω του διαλόγου και με βάση το διεθνές δίκαιο, προσέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών και επισήμανε πω οι πρόσφατες συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο το αποδεικνύουν. Συμπλήρωσε πως η Ελλάδα παραμένει ανοιχτή σε διάλογο και με την Τουρκίας, όχι όμως υπό το κράτος πίεσης και εκβιασμών. Διάλογος, συνέχισε, διεξάγεται υπό τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της Θάλασσας και επί της μόνης πραγματικής μεταξύ μας διαφοράς, όχι επί παντός επιστητού.

Τέλος, ευχαρίστησε εγκάρδια τον Αυστριακό ομόλογό του, τονίζοντας πως βρήκε στη Βιέννη ευήκοον ους για τις ελληνικές απόψεις και σημείωσε πως «η άποψή μας εκφράστηκε με τον πιο καθαρό τρόπο και από την Αυστρία κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Υπουργών».

«Ο Μάικ Πομπέο συναντήθηκε σήμερα με τον Ελληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια, στη Βιέννη της Αυστρίας. Ο Πομπέο συζήτησε την ισχυρή διμερή σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας και την επείγουσα ανάγκη να μειωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μακρόν: Ενημέρωσα τον Τραμπ για την Ανατολική Μεσόγειο – Θα επιβάλουμε τα συμφέροντά μας

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε σήμερα πως οι απόψεις του σχετικά με την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη είναι «συγκλίνουσες» με εκείνες του Αμερικανού ομολόγου του Ντόναλντ Τραμπ και του πρίγκιπα διαδόχου του Άμπου Ντάμπι Μοχάμεντ Μπιν Ζάγιεντ, έπειτα από τηλεφωνικές συνδιαλέξεις μαζί τους.

«Μίλησα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και τον Λίβανο. Οι απόψεις μας συγκλίνουν. Το ενδιαφέρον μας για την ειρήνη και την ασφάλεια εκεί είναι κοινό. Θα το κάνουμε να γίνει σεβαστό», επισήμανε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους σε ένα tweet που έστειλε.

Πλήρης αλληλεγγύη στην Ελλάδα από τους ΥΠΕΞ της ΕΕ

Την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο έκτακτο συμβούλιο της Παρασκευής.

Τέσσερα θέματα βρέθηκαν στην ατζέντα του έκτακτου Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την προεδρία του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ. 

Σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά τις πρόσφατες προκλήσεις της Άγκυρας, οι υπουργοί Εξωτερικών των «27» εξέφρασαν την πλήρη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα.

Αναφορικά με ενδεχόμενες κυρώσεις της Ευρώπης κατά της Τουρκίας, το ζήτημα θα συζητηθεί στις 28 Αυγούστου, κατά το επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ένωσης.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, παρουσίασε στους Ευρωπαίους ομολόγους του με εικόνες την τουρκική παραβατικότητα.

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρέθηκαν επίσης οι προεδρικές εκλογές της Λευκορωσίας, οι εξελίξεις στον Λίβανο μετά τις πολύνεκρες καταστροφικές εκρήξεις στη Βηρυτό, καθώς και η κατάσταση στη Βενεζουέλα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης