Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας από την πολύμηνη έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής.

Στη δικογραφία, που αριθμεί χιλιάδες σελίδες και η οποία υποβλήθηκε στην ανακρίτρια διαφθοράς, αναφέρεται το όνομα γνωστής δικηγόρου. Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση της υπόθεσης, ο ρόλος της εν λόγω γυναίκας σε συγκεκριμένες περιπτώσεις παράνομης νομιμοποίησης αλλοδαπών εξετάζεται, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, προκάλεσε το ενδιαφέρον της ανώτατης δικαστικής λειτουργού.
Στη δικογραφία, που αριθμεί χιλιάδες σελίδες και η οποία υποβλήθηκε στην ανακρίτρια διαφθοράς, αναφέρεται το όνομα γνωστής δικηγόρου, για την οποία «εξετάζεται ο ρόλος της σε συγκεκριμένες περιπτώσεις παράνομης νομιμοποίησης αλλοδαπών» Για την ίδια υπόθεση έχει ζητήσει να ενημερωθεί και ο Δήμος Αθηναίων, καθώς ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και υπάλληλος των ΚΕΠ, ο οποίος, σύμφωνα με τα στοιχεία των αστυνομικών, «ήταν ο άνθρωπος που εξέδιδε ΑΜΚΑ χωρίς να κινείται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες».

Ακόμα πιο μεγάλο όμως είναι το ενδιαφέρον για τον υπάλληλο σε εφορία του κέντρου της Αθήνας. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει ενημερωθεί από τους αστυνομικούς του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης, καθώς φαίνεται ότι ο συγκεκριμένος υπάλληλος είχε στήσει «φάμπρικα» έκδοσης και εξασφάλισης απαραίτητων δικαιολογητικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι οι υπεύθυνοι της ΑΑΔΕ είχαν υποψίες για την κατάσταση που επικρατεί στη συγκεκριμένη εφορία και από άλλες υποθέσεις που ήδη απασχολούν τη Δικαιοσύνη.

Ο «επιστήμονας», ο «αόμματος» και τα «κλειδάκια»…

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης χρησιμοποιούσαν παρατσούκλια και κωδικούς, όταν ήθελαν να αναφερθούν σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Αποκαλούσαν τον βοηθό λογιστή «επιστήμονα», ο οποίος φέρεται να έχει ηγετικό ρόλο στην υπόθεση. Έκπληκτοι έμειναν οι αστυνομικοί όταν μέσα στο γραφείο του εντόπισαν περισσότερους από 50 λογαριασμούς της ΔΕΗ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μέσω των αριθμών παροχής μπορούσε να βρει στο TAXIS τα πλήρη στοιχεία των ιδιοκτητών σπιτιών, τα οποία δήλωνε ως μόνιμη κατοικία αλλοδαπών, ώστε να μπορούν να πάρουν την απαραίτητη άδεια για τη νομιμοποίησή τους» λέει αξιωματικός της Διεύθυνσης Αλλοδαπών. Ανάμεσα στα σπίτια που δήλωναν ήταν και η κατοικία μιας ηλικιωμένης γυναίκας, η οποία έχει φύγει από τη ζωή εδώ και χρόνια.

Ο «επιστήμονας», όμως, είχε και βοηθό έναν… «αόμματο». Πρόκειται για το παρατσούκλι του Ινδού πλαστογράφου, ο οποίος έχει ένα μικρό πρόβλημα στο ένα του μάτι. Ταυτόχρονα ήταν ειδικός στην κατασκευή διοικητικών εγγραφών που συνήθως εκδίδουν τα ΚΕΠ. Στην κατοχή του, μάλιστα, βρέθηκαν και πλαστές σφραγίδες δημόσιων υπηρεσιών και αστυνομικών τμημάτων. Τέλος, τα μέλη αποκαλούσαν «κλειδάκια» τους κλειδάριθμους που εκδίδονται μέσω εφοριών και που ήταν απαραίτητοι για τη συμπλήρωση των στοιχείων.

Από την Αθήνα μέχρι τον Έβρο και την… Αίγυπτο
Το κύκλωμα είχε «απλώσει τα πλοκάμια του» μέχρι και τον Έβρο, καθώς, όπως διαπιστώθηκε, υπήρξε περίπτωση που ένας Αιγύπτιος «εξυπηρετήθηκε» από τους συλληφθέντες και κατέθεσε τα δικαιολογητικά σε ακριτική πόλη. Μέλος του κυκλώματος από την Αίγυπτο έβρισκε συμπατριώτες του για «πελάτες», ενώ έστελνε χιλιάδες ευρώ στη «χώρα του Νείλου» μέσω του συστήματος Havala. Το συγκεκριμένο σύστημα δίνει τη δυνατότητα να αποφεύγεται η συναλλαγή με κάποιο τραπεζικό ίδρυμα. Όταν π.χ. ένας αλλοδαπός στην Ελλάδα θέλει να στείλει χρήματα στη χώρα του, έρχεται σε επαφή με τον μεσολαβητή. Δίνει το ποσό που θέλει να στείλει και ο μεσολαβητής ειδοποιεί συνάδελφό του στη χώρα του εξωτερικού, ο οποίος πληρώνει τον παραλήπτη σε τοπικό νόμισμα. Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης κρατούνται και θα απολογηθούν το Σάββατο στον ανακριτή.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.
Από το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, μετά από πολύμηνη έρευνα, επετεύχθη η εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης που προέβαινε στην παράνομη νομιμοποίηση αλλοδαπών.
Μετά από ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε την 17 και 18 Δεκεμβρίου 2018, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, συνελήφθησαν συνολικά εννέα (9) μέλη της οργάνωσης, εκ των οποίων τέσσερις (4) ημεδαποί και πέντε (5) αλλοδαποί. Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται τα δύο (2) ηγετικά μέλη του κυκλώματος και δύο (2) δημόσιοι υπάλληλοι (εφοριακός και υπάλληλος Ασφαλιστικού Φορέα).
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφίας, υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, απάτης, δωροδοκίας υπαλλήλου, δωροληψίας υπαλλήλου, ψευδούς βεβαίωσης – νόθευσης, παράβασης καθήκοντος, καθώς και για παραβάσεις του Κώδικα Μετανάστευσης και του Νόμου για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Ο τρόπος δράσης του κυκλώματος στηριζόταν στην έκδοση δικαιολογητικών που απαιτούνται για τη χορήγηση-ανανέωση άδειας διαμονής, για εξαρτημένη εργασία, που επιτυγχάνετο υπέρ των προς νομιμοποίηση αλλοδαπών με:

• καταχώρηση εικονικών ημερομισθίων και την υφαρπαγή αντιστοίχων ημερών ασφάλισης (ενσήμων) από τον Ε.Φ.Κ.Α.
• υφαρπαγή βεβαιώσεων ασφάλισης από τον Ε.Φ.Κ.Α, την έκδοση-ανανέωση βιβλιαρίων υγείας και την έκδοση λογαριασμών ασφαλισμένου Ε.Φ.Κ.Α.
• έκδοση Α.Μ.Κ.Α – Α.Μ.Α.
• έκδοση Α.Φ.Μ. και κλειδαρίθμων,
• σύναψη εικονικών δηλώσεων στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας (συμβόλαια κατοικίας)
• υποβολή ή τροποποίηση φορολογικών στοιχείων που δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα
• χορήγηση βεβαιώσεων εργοδότη και
• κατάρτιση διαφόρων πλαστών εγγράφων ή νοθεία γνησίων με τη χρήση πλαστών σφραγίδων.

Κύρια, και από τις πιο επικερδείς δραστηριότητες της οργάνωσης, ήταν η καταχώρηση εικονικών ημερομισθίων (ενσήμων), η οποία πραγματοποιούνταν μέσω τουλάχιστον δέκα (10) επιχειρήσεων, οι φερόμενοι ιδιοκτήτες των οποίων ήταν τρίτα πρόσωπα, που φαινομενικά δεν σχετίζονταν με τα μέλη του κυκλώματος (αχυράνθρωποι).
Από την έρευνα κατέστη δυνατή η σύνδεση των ύποπτων επιχειρήσεων με τα ηγετικά μέλη της οργάνωσης και η πλήρης ταύτιση των στοιχείων τους. Όπως διαπιστώθηκε, οι εν λόγω επιχειρήσεις ήταν εικονικές, δηλωμένες με δραστηριότητες κυρίως ως βιοτεχνίες ενδυμάτων (φασόν), καθαρισμούς κτηρίων καθώς και μία κατασκευαστική εταιρεία.
Γίνεται μνεία, ότι συνήθης «παραγγελία» ήταν η καταχώρηση 50 ενσήμων, για τα οποία οι «πελάτες» κατέβαλλαν χρηματικό ποσό έως και 1.200 ευρώ, ποσό κατά πολύ υψηλότερο από τις εργοδοτικές εισφορές ανά άτομο. Επίσης, σε συνεργασία με τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.), διαπιστώθηκε ότι την τελευταία διετία μέσω των υπόπτων επιχειρήσεων έχουν ασφαλιστεί διά της υποβολής αντίστοιχων ψευδών Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ.) άνω των εξακοσίων (600) ατόμων.
Επίσης, βασική δραστηριότητα της οργάνωσης ήταν η σύναψη συμβολαίων μίσθωσης διαμερισμάτων, με φερόμενους ως μισθωτές «πελάτες» της οργάνωσης. Οι εν λόγω διευθύνσεις δεν ανταποκρίνονταν στη πραγματικότητα, αλλά ως κριτήριο επιλογής ήταν η δηλωθείσα διεύθυνση να ανήκει στην εδαφική αρμοδιότητα των αντιστοίχων αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Εσωτερικών ή των Διευθύνσεων Αλλοδαπών και Μετανάστευσης. Τα εν λόγω μισθωτήρια συμβόλαια καταρτίζονταν ηλεκτρονικά και υποβάλλονταν ως δικαιολογητικά στις προαναφερόμενες υπηρεσίες.
Ακόμη μία δραστηριότητα της οργάνωσης που περιλαμβανόταν στο πακέτο των «διευκολύνσεων» προς τον εκάστοτε «πελάτη» ήταν η κατάρτιση φορολογικών δηλώσεων σύμφωνα με τις ανάγκες του και όχι με βάση τα πραγματικά εισοδήματα, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως δικαιολογητικά για ανανέωση άδειας διαμονής στις αρμόδιες Υπηρεσίες.
Στο πλαίσιο δράσης της οργάνωσης, διαπιστώθηκε και η εμπλοκή υπαλλήλου εφορίας, ο οποίος χρησιμοποιώντας ως διαμεσολαβητή ημεδαπό, μέλος της οργάνωσης, αναλάμβανε την έκδοση Α.Φ.Μ. και την έκδοση ή επανέκδοση κλειδαρίθμων, καθώς και τη διαδικασία απενεργοποίησης αυτών, όπου απαιτείτο.
Από τη συνδυαστική έρευνα, πραγματοποιήθηκε η πλήρης ταύτιση των στοιχείων εξήντα οκτώ (68) ατόμων, τα οποία αποτέλεσαν «πελάτες» της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ συνολικά διερευνώνται περίπου εξακόσιες (600) υποθέσεις χορήγησης-ανανέωσης αδειών διαμονής.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών, εντοπίστηκε εργαστήριο κατάρτισης πλαστών διοικητικών εγγράφων, αποτελούμενο από δύο (2) ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τριάντα τρεις (33) σφραγίδες, που χρησιμοποιούνταν για την κατάρτιση εξαρχής πλαστών εγγράφων ή για τη νοθεία γνησίων.

Επίσης, κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 36.170 ευρώ, δεκαεννέα (19) κινητά τηλέφωνα και πέντε (5) ταυτότητες – διαβατήρια τρίτων προσώπων, αμφιβόλου γνησιότητας.
Επιπλέον, τόσο στην κατοχή των συλληφθέντων όσο και στις κατοικίες τους βρέθηκε μεγάλος αριθμός «πακέτων» δικαιολογητικών τρίτων αλλοδαπών προσώπων, όπως φ/α ατομικών εγγράφων, βεβαιώσεων Α.Φ.Μ. και Α.Μ.Κ.Α., βιβλιάρια υγείας, αιτήσεις έγκρισης καταγραφής στη Γ.Γ.Π.Σ. για έκδοση κλειδαρίθμων ασφαλιστικών βεβαιώσεων, τα περισσότερα διαχωρισμένα ανά άτομο και έτοιμα προς υποβολή στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Στην οικία του ημεδαπού ηγετικού μέλους βρέθηκε πλήθος εγγράφων που πιστοποίησαν τα στοιχεία της έρευνας, σχετικά με την εικονική ασφάλιση των αλλοδαπών προσώπων, καθώς και έγγραφα των ύποπτων επιχειρήσεων και ταυτοποιημένων «πελατών» της οργάνωσης.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε κυρία ανάκριση.

Ζougla Newsroom

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης