Τα απανωτά περιστατικά λογοκρισίας στο Facebook, έφεραν το πρωί της Τετάρτης στα δικαστήρια τέσσερις Έλληνες δημοσιογράφους που στράφηκαν με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, ζητώντας να τεθούν κανόνες που θα διασφαλίζουν τη διαφάνεια στη λειτουργία του.

Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων υπογράφεται από τους δημοσιογράφους Ευγενία Λουπάκη, Άρη Χατζηστεφάνου, Λεωνίδα Βατικιώτη και Γιάννη Ανδρουλιδάκη οι οποίοι καταγγέλλουν το μπλοκάρισμα των λογαριασμών τους με αφορμή αναρτήσεις τους που θεωρήθηκαν από το Facebook ως επιλήψιμες και αφορούσαν τους χειρισμούς της κυβέρνησης για την πανδημία αλλά και για το θέμα του Δημήτρη Κουφοντίνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δημοσιογράφοι μιλούν για στοχοποίησή τους και ζητούν την αποκατάσταση των επίμαχων αναρτήσεων αλλά και να απέχει στο μέλλον το Facebook από την επιβολή ποινών στους χρήστες. Επίσης να αναρτηθεί η απόφαση στην επίσημη ιστοσελίδα του Oversight Board, του εποπτικού συμβουλίου του Facebook που σύστησε το ίδιο το Μέσο, ώστε να «διασφαλίζεται ο σεβασμός στην ελευθερία της έκφρασης διαμέσου ανεξάρτητης κρίσης», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην αρχική σελίδα του ελεγκτικού οργάνου.

Παρών στο Πρωτοδικείο για τη συζήτηση της αίτησης ήταν και συνεργάτης του δικηγορικού γραφείου του Θέμη Σοφού που δήλωσε ότι εκπροσωπεί το Facebook  Ως μάρτυρας από την πλευρά των δημοσιογράφων,  ήταν η Μάχη Νικολάρα, μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. 

«Είμαι πολύ χαρούμενη γιατί όλες οι πιθανότητες είναι ανοιχτές και μπορεί να ρίξουμε τη σωστή πέτρα στον Γολιάθ», δήλωσε στο «105,5 Στο Κόκκινο», η Ευγενία Λουπάκη, ενώ η ίδια με ανάρτησή της στο Facebook πρόσθεσε: «Για πρώτη φορά, στην Ελλάδα τουλάχιστον, το Facebook αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη θεωρία του περιβόητου αλγόριθμου, που τάχα επιβάλει αυτόματα τα μπλοκαρίσματα και να εκπροσωπηθεί νομικά από φυσικό πρόσωπο. Συνέβη σήμερα στην εκδίκαση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων τεσσάρων ελλήνων δημοσιογράφων κατά του κολοσσού των σόσιαλ μήντια, για αυθαίρετες λογοκριτικές παρεμβάσεις σε αναρτήσεις τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανεξάρτητα από την τελικη απόφαση, θεωρώ ότι πρόκειται για μια μεγάλη νίκη. Χαίρομαι που συνέβαλα και θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Γιώργο Κατρούγκαλο που συνέλαβε και υλοποίησε την ιδέα, τον πολύπειρο νομικό Λουκά Αποστολίδη που παρέστη και την συνάδελφο Μάχη Νικολάρα, διοικητική γραμματέα της ΕΣΗΕΑ που κατέθεσε ως μάρτυς.»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης